Ana SayfaGüncelTrabzon’da Kürt turistlere önce linç sonra gözaltı: Dokuz kişi sınır dışı ediliyor

Trabzon’da Kürt turistlere önce linç sonra gözaltı: Dokuz kişi sınır dışı ediliyor

HABER MERKEZİ – Trabzon Uzungöl’de, ‘Kürdistan’ yazılı atkıyla fotoğraf çektirmek isteyen Kürt turistler, çevredekilerin saldırısına maruz kaldı. Linç edilen Kürtlerden dokuzu gözaltına alınırken, saldırganlara herhangi bir işlem yapılmadı. Gözaltındaki dokuz kişinin sınır dışı edileceği açıklandı.

Irak Kürdistan Bölgesi’nden, Trabzon’un Çaykara ilçesine gelen turist grubu ‘Kürdistan’ yazılı atkıyla fotoğraf çektirmek istedi.

Ancak Kürt turistler ilçeye bağlı Uzungöl önündeyken çevredeki bir grubun sözlü ve fiziksel saldırısına maruz kaldı.

Lince dönüşen saldırı jandarma ekiplerinin müdahalesiyle sona erse de aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 50 kişilik turist grubundan dokuz kişi gözaltına alındı.

Valilik ‘arbede’ dedi

Trabzon Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada ise Kürt turistleri linç edenler hakkında herhangi bir işlem yapılmadığı ortaya çıktı.

Lince ilişkin ‘arbede’ tanımlamasında bulunulan açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

“İlimiz Çaykara ilçesi Uzungöl mahallesinde bugün 11:00 sularında Kuzey Irak’tan bölgemize gezi amacıyla gelen 50 kişilik Irak uyruklu gruptan 9 kişi, üzerinde Kürdistan yazılı atkı ile fotoğraf çekildikleri sırada yöre halkı tarafından kendilerine tepki gösterilerek kısa süreli arbede yaşanmıştır.
“Olaya kolluk kuvvetlerimiz tarafından müdahale edilerek vatandaşlarımız sakinleştirilmiş ve durum kontrol altına alınmıştır. Olayla ilgili olarak Çaykara Cumhuriyet Savcılığınca dokuz Irak uyruklu şahıs hakkında gözaltı işlemi yapılarak adli tahkikata başlanılmıştır.”

Linç edilenler sınır dışı ediliyor

Son olarak açıklamaya yapan Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, gözaltındaki dokuz turistin sınır dışı edileceğini duyurdu.

“Kuzey Irak’tan gezi amacıyla, ilimiz Çaykara/Uzungöl Mahallesine gelen gruptan dokuz kişinin ‘Kürdistan’ yazılı atkı ile fotoğraf çekinmeleri nedeniyle çıkan olayla ilgili soruşturma başlatılmış olup, ifadeleri alınan şahıslar sınırdışı edilmek üzere ilgili birimlere teslim edilmiştir.”


“Bayrağımız anayasa tanınıyor”

Irak Kürdistan Bölgesi Hükümet Sözcülüğü de lince ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, gözaltına alınan kişilerle ilgili Türkiye’yle temaslarda bulunulduğu ifade edildi:

 “Kürdistan Bayrağı Irak içerisinde anayasada tanınan bir bayrak olup daha önce de Kürdistan Bölgesi heyetlerinin Türkiye ziyaretlerinde, başta havalimanları olmak üzere diğer resmi kurumlarında kullanılmıştır.
“Bu olaydan dolayı Kürdistan Bölgesi Başbakanı endişelerini ifade ederek, hükümet yetkililerin konuyla yakından ilgilenmesi ve gözaltında bulunan vatandaşlarımızın bir an önce serbest bırakılması için Türk yetkilileri ile temasa geçmesi için talimat vermiştir.”

Tepkiler

Öte yandan Trabzon’da Kürt turistlerin lince maruz kalmasına ve sınır dışı edilmelerine tepki geldi. Twitter üzerinden yapılan paylaşımlardan bazıları şöyle:

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu

Trabzon‘da gerçekleşen linç girişimi gerçekten korkunç. Al bayrağımızla dünyanın her yerinde nasıl özgür biçimde fotoğraf çektiriyorsak, Kuzey Irak’tan gelen Kürtlerin de kendi bayraklarıyla fotoğraf çektirmelerinde bir sakınca olamaz. Ülkemizin imajı açısından tam bir facia.
“Açılan bayrak/atkı Kuzey Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bayrağıdır. Elbette o bölgenin insanları bizler gibi bayraklarına saygı ve sevgi göstereceklerdir. Erbil’de Türkiye bayrağına saldırı neyse Trabzon‘da IKBY bayrağına saldırı aynı şekilde çirkindir.”

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu

 “Irak Anayasası’nda, kuzeyinin tanımlanmış adı “Kürdistan Bölgesel Yönetimidir” ve resmi sembolü fotoğrafta görülen Kürdistan bayrağıdır. Devletimiz, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni tanımaktadır. Hangi yasal gerekçeyle sınır dışı ediyorsunuz?”

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş

“Saldıranlar, linç girişiminde bulunanlar değil Federal Kürdistan Bölgesi’nden gelen turistler gözaltında. Neden? Turistler Kürt olunca saldırı meşru mu oluyor?”

Eski Milletvekili Hasip Kaplan

“Kürdistan’da Trabzonlu müteahhitlerin işleri gıcırında, Kürdistanlı turistlere Trabzon’da linç uygulamak ırkçılığın en ahmak hali.”

Prof. Dr. Adem Sözüer

“Devletin görevi turistlerin can güvenliğini sağlamak, onlara yönelik saldırılarla ilgili gerekli soruşturmayı başlatmaktır. Turistler hangi suçu işlemişler ki gözaltına alınmışlar? Linçlere göz yumulan bir ülkede sadece turistler değil o ülkenin vatandaşları da güvende değildir.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Frantz Fanon Facebook’a karşı: Dijital zihninizi sömürgecilikten nasıl kurtarırsınız?
Sonraki Haber
Şüpheli çocuk ölümlerinin araştırılması kararı Resmi Gazete'de