Ana SayfaManşetTrafikte kadınlara yönelik tacize karşı ‘mor konvoy’

Trafikte kadınlara yönelik tacize karşı ‘mor konvoy’

HABER MERKEZİ – Özgür Kadın Hareketi, kadına yönelik şiddete karşı 5 aylık bir eylem planı hazırladı. Bu kapsamda trafikte kadın sürücülerin tacize maruz bırakılmasına karşı “mor konvoy” oluşturulacak, çeşitli yerlerde kadınlarla bir araya gelinip sorunları tartışılacak.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), kadın cinayetleri, kültürel ve doğa yıkımına, çocuklara yönelik cinsel istismar karşı 5 bölgede 5 aylık eylem planı hazırladı.

“Değişim ve özgürlük için sen de ayağa kalk” sloganıyla gerçekleştirilecek eylem planını anlatan TJA Diyarbakır aktivisti Zeynep Üren, bu saldırılara ancak örgütlenerek karşı koyabileceklerini söyledi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Arjin Dilek Öncel’e konuşan Üren, 1 Ağustos’tan itibaren Aralık ayı sonuna kadar eylem ve etkinliklerinin devam edeceğini, her ayın sonunda bir sonraki ayın planlamasını çıkartarak çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

Kadınların mücadelenin öncülüğünü üstlendiğini kaydeden Üren, “Bu nedenle AKP’nin öncülüğündeki kapitalist modernitenin saldırılarının en büyüğü kadınlara yöneliktir” dedi.

Kadınlara yönelik saldırıların tüm dünyada sürdüğünü hatırlatan Üren şunları söyledi:

“Hangi sokakta kadının çığlığını ve zılgıtını boğmak istiyorlarsa, biz o sokakta kadının çığlığını ve zılgıtını yükselteceğiz. Kızları, kardeşleri, kendileri için özgürlük isteyen kadınlar, taciz tecavüzün olmadığı bir yaşam için bir araya gelmeli.”

Tacize karşı ‘mor konvoy’

Zeynep Üren

Eylemlerine dair bilgi veren Üren, trafikte erkek sürücülerin, kadınları taciz etmesine karşı ‘mor konvoy’ düzenleyeceklerini anlattı.

“Eylemlerimiz kapsamında mor bir konvoy oluşturacağız. Araç kullanabilen her kadını konvoya katıp şehirde tur atacağız.”

Üren, spor alanında etkinliklerinin olacağını ve kadınların bir araya gelerek voleybol takımlarını kuracaklarını da kaydetti.

Erkeklere eğitim çalışması

Erkeklere yönelik eğitim çalışmaları olduğunu da aktaran Üren, bu çalışmaya dair şunları paylaştı:

“Her gün bir ilçede kadınlar erkeklere eğitim verecek. Mücadelemizdeki ‘özgür erkek’ nasıldır, şu an nasıl yaşıyor, kadınlara yaklaşımı nasıldır ve nasıl olmalıdır üzerine eğitimler verilecek. Her gün bir ilçede toplanıp erkeklere sorular soracağız.”

‘Kadın ve din’ panelleri

Üren, Kürtlerin diline, kültürüne, geleneksel kıyafetlerine de saldırıların olduğunu ve kadınların buna karşı da bir çalışma gerçekleştirdiğini söyledi.

“Kürt dili üzerine seminer verilecek. Diyarbakır’ın ilçelerinde kadınlar Kürt kıyafetleriyle zılgıtlarla meşaleli yürüyüş yapacak. Yine her ilçede toplanıp piknikler düzenlenecek. Burada kadınların sorunları dinlenecek ve çözüm arayışına gidilecek. Sosyal, ekonomik ve işgale karşı yapılması gerekenler üzerine tartışmalar yürütülecek.”

Diyarbakır ve merkez ilçelerdeki parklarda kadın ve din üzerine paneller düzenleyeceklerini de belirten Üren, tüm kadınlardan büyük bir katılım beklediklerini ifade etti.




Önceki Haber
Afganistan’da başkan yardımcısı adayının ofisine bombalı saldırı
Sonraki Haber
Munzur Dağları'nın ardından Munzur Milli Parkı'na da maden arama ruhsatı verilmiş