Ana SayfaGüncelTürk: Yolsuzlukları ortaya çıkardığımız için hedef seçildik

Türk: Yolsuzlukları ortaya çıkardığımız için hedef seçildik

HABER MERKEZİ – DEDAŞ’ın MARSU’nun elektriğini kesmesi ve basında belediyeye yönelik kimi haberlere ilişkin açıklamalarda bulunan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Türk, “Bazı yolsuzlukları ortaya çıkardığımız için bizi hedef olarak seçtiler” dedi ve yolsuzlukların hepsini ortaya çıkarmaya devam edeceklerini vurguladı.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, gündemdeki DEDAŞ’ın belediyeye bağlı Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (MARSU) elektrik vermemesi ve çıkarılan işçiler ile gündemdeki diğer konular hakkında basın toplantısı düzenledi.

Türk, kayyum döneminde 80 milyon TL borç varken elektriğin kesilmediğine 31 Mart’ta Büyükşehir Belediye eşbaşkanlığına seçildikten sonra elektriğin 5 gün içinde kesildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Ocak, Şubat ve Mart aylarının borcu ödenmemişti. Kayyum döneminde 12 milyonluk bir borç vardı. Bizim borçlandığımız ise 6-7 milyon civarında bir borç. Toplam borç şu an yaklaşık 20 milyon TL.
“Gelir gelmez DEDAŞ’la görüşmeler yaptık bundan sonra imkanlarımız nispetinde bu borçları ödeyeceğimizi söylemiştik. 80 milyon TL’ye rağmen 3 yıl içinde elektrik kesilmedi ama biz geldikten 5 gün sonra elektriklerimiz kesildi. 19 Nisan’da elektriklerin kesilmesi bir hukuksuzluk ve algı operasyonudur.”

“Baskı üzerine bu elektrik kesiliyor”

Belediye olarak zor günler geçirdiklerini belirten Türk, “Bugün elimiz kolumuz bağlanmış. Bütçemizde bir kuruş yok. Günlükleri toplayarak 1 milyon 250 bin TL civarında parayı DEDAŞ’a verdik” dedi ve ekledi:

“Kayyum döneminde 80 milyon TL alacaklıyken elektriği kesmeyen DEDAŞ, ben seçildikten sonra 6-7 sefer elektriği keserek ve her gün bizi tehdit eden bir anlayış gerçekten tarafsız bir anlayış değil. Birilerinin baskısı üzerine bu elektrik kesiliyor. Benim anlım açık. Burada belediyeyi ayağa kaldırmaya çalışıyoruz.”

DEDAŞ’a yanıt

Türk, DEDAŞ’ın bugün yaptığı “herhangi bir borç ödenmedi” şeklindeki açıklamasına da yanıt vererek, “Biz imkanlarımızı zorlayarak geldiğimiz günden bugüne kadar 1 milyon 250 bin TL ödedik. Cuma günü DEDAŞ müdürü ile konuştum. Parayı yatırdığımı söyledim fakat Cumartesi günü halkımızı susuz bıraktılar” diye konuştu.

“Hırsızlık ve belediye aleyhinde propaganda”

Konuşmasında belediyedeki işten çıkarılmalara da değinen Türk, şöyle devam etti:

“Günlerdir basına aleyhimizde demeç veren Şeyh Davut Gökoğlu, belediyemizin halka hazırlamış olduğu yardım kolilerini çalmıştır. Şu an arkanızda hırsızlık videosunu görüyorsunuz. Bununla birlikte Gökoğlu ve bazı personeller, seçilmiş Büyükşehir Belediye yönetimine hakaret ve küfürler ederek, belediye içerisinde aleyhimizde propaganda faaliyeti içerisindeydiler. Yani görevlerine son verilme gerekçeleri hırsızlık ve belediye aleyhinde propaganda. Belediyenin eşyalarını çalanlar daha sonra işten çıkarılınca, ‘Şehit aileleri’ işten çıkarılıyor diye yaygara koparıyorlar.
“1 milyar TL borç ile kayyumdan devraldım. MARSU’ya bir kuruş gelmiyorsa bunun müsebbibi ben değilim. Siyasi hesaplardan dolayı fazla işçi alınmışsa bunun muhatabı ben değilim. Bunun nedeni ben değilim. Şimdi ‘şehit ailesi’ diyorlar. Mardin’de kaç tane şehit ailesi var. 163 kişi çıkartılmış. Burada ifade edilen altı kişi şehit ailesiymiş.
“Devletin çıkarmış olduğu bir yasa var. Her şehit ailesinden iki kişiyi devlet çalıştırmak zorunda. Belediye değil devlet almak zorunda. Çıkarılan 3-5 kişi için şehit aileleri çıkarıldı diye bir yaygaranın aslı yoktur. Kimin ne olduğunu sormamışım. İşe gelmeyen, gece gündüz belediyenin aleyhinde propaganda yapan, farklı ilişkiler içerisinde olanlar, hırsızlık yapanlar, bu yönetime hakaret edenlere de elbette biz göz yummayız.”

“Yolsuzlukları ortaya çıkardığımız için hedef seçildik”

Büyükşehir Belediyesi yasasına göre memur ve işçi ücretlerinin bütçenin yüzde 30’unu geçemeyeceğini söyleyen Ahmet Türk, şu an bütçenin yüzde 39’unun işçi ve memur ücretlerine gittiğini ve ne olursa olsun bunu yüzde 30’a indireceğini söyledi.

“Yani yasaya göre 7 milyon 340 bin TL bütçeyi zarara sokan bir durumla karşı karşıyayız. Ancak biz yüzde 30’u geçersek hakkımızda dava açılacak. Bunun faturası bize çıkarılacak bundan dolayı bunu yüzde 30’a indirmek durumundayız.”

Yolsuzlukları ortaya çıkardıklarından dolayı hedef haline geldiklerini vurgulayan Türk, yapılan harcamalar hakkında özetle şunları dile getirdi:

“Seçim döneminde cumhurbaşkanı dahil bakanlara verilen hediyeler 576 bin TL. Cumhurbaşkanına yaklaşık 130 bin TL’lik hediye alınmış. Bütün bu hediyeler belediyenin bir daire başkanın oğlunun dükkânından alınmış. Ama dükkana gidip baktığınız zaman burada 100 bin TL’lik hediyelik bulamazsınız.
“Yolsuzluk varsa hepsini ortaya çıkaracağım. Bir ay içerisinde her gelen bakana 200, 300, 180, 240 bin TL’lik yemek verilmiş. Bir defa 288 bin TL’lik 4 bin 210 kişiye yemek verilmiş. Araştırıyorum Mardin’de 4 bin 210 kişinin sığacağı lokanta ve hiçbir yer yok. Ben Sayın Cumhurbaşkanının 136 bin 944 TL’lik bir hediye aldığına inanmıyorum. Sayın Cumhurbaşkanından randevu istedim.
“Bazı yolsuzlukları ortaya çıkardığımız için bizi hedef olarak seçtiler. Etkili olan birisi bizi hedef olarak seçti. Yanlışlıkları ve yolsuzlukları kamuoyu ile paylaşmak durumundayım. Sizinle iki örnek paylaşacağım.
“Açık ihale usulü ile parke işlerini en fazla metrekaresini 25 TL’ye vermişiz. Kayyum ise birkaç firmayı davet ederek kapalı ihale yapmıştır. Parke ihalesinin birini metrekare başına 49 TL’ye diğer ihaleyi de metrekare başına 56 TL’ye vermiş. Yani açık ihale ile yaptığımızın iki katı bir fiyat ile firmalara verilmiş.”

“İftiraları boşa çıkaracağız”

Kırsal mahalle yollarının tamamının bozulduğuna ve bir enkazı devraldıklarına dikkat çeken Türk, algı operasyonları ile karşı karşıya olduklarını söyledi.

“Kayyumdan sonra benim hedef haline getirildiğimin de farkındayım. Ama şunu söylüyorum bildiğiniz ne varsa getirin. Haksızlığı, hukuksuzluğu ve yanlışları önümüze koyun. Ama lütfen iftira atmayın, yalan söylemeyin. İftiranın sonu yok. Bu iftiraları da boşa çıkarabiliriz.
“Birileri her gün birilerinin talimatı üzerine açıklama yapıyor. Birileri DEDAŞ’a zorla elektriği kestirerek bizi halk ile karşı karşıya getirmeye çalışıyor. Halkımız da bunun niçin yapıldığını çok iyi biliyor.
“Bana yönelmenin nedenini çok iyi biliyorum. Ben bugün halkın iradesi ile gelmişim. Ama maalesef bugün bu ülkede halkın iradesinin kişiselleştirildiği bir dönemi yaşıyoruz. Elbette halkın iradesiyle gitmenin en doğrusu olduğunu biliyorum. Biz buna da hazırız.
“Kayyum da alırlar, cezaevine de atarlar, bin bir şey yapar. O konuda da hazırım. Ama iftiralara hazır değilim. Bu iftira kampanyası sadece bana değil halka da zarar veriyor. Halkı da rencide ediyor. Oyunu verenleri de rencide ediyor.”

MARSU yöneticileri hakkında ‘usulsüzlük’ soruşturması

MARSU’nun elektriği yine kesildi, Mardin’e su verilmiyor

Nedeni kayyum dönemi borcu: DEDAŞ, MARSU’nun elektriğini kesti

Türk: MARSU’nun ödeneği kesilmiş, bu insan sağlığı açısından büyük risk