Ana SayfaGüncelTürkiye AB’yle geri kabul anlaşmasını ‘askıya aldı’, İstanbul’daki Suriyeliler ‘gönderiliyor’

Türkiye AB’yle geri kabul anlaşmasını ‘askıya aldı’, İstanbul’daki Suriyeliler ‘gönderiliyor’

HABER MERKEZİ – İstanbul Valiliği, 20 Ağustos’a kadar Suriyeli mültecileri kayıtlarının bulunduğu illere göndereceğini açıkladı. Bu açıklamayla eş zamanlı olarak Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan da AB ile Türkiye arasında imzalanan geri kabul anlaşmasının ‘dondurulduğu’ açıklaması geldi. İçişleri Bakanı Soylu, önceki akşam yaptığı bir konuşmada “Kapıları açtığımızda hükümetleri 6 ay dayanamaz” diyerek AB’ye seslenmişti.

İstanbul Valiliği, 20 Ağustos’a kadar Suriyeli mültecileri kayıtlarının bulunduğu illere göndereceğini açıkladı.

Kayıtları bulunmayan Suriyelilerin sınır dışı edilmesine devam edildiğinin belirtildiği açıklamada, belirtilen sürede geri dönmediği tespit edilenlerin İçişleri Bakanlığı’nın talimatı doğrultusunda kayıtlarının bulunduğu illere gönderileceği kaydedildi.

Açıklamada “İstanbul’da 522 bin 381 yabancı uyruklunun bulunduğu, geçici koruma kapsamında 547 bin 479 Suriyeli olmak üzere toplam 1 milyon 69 bin 860 kayıtlı yabancının bulunduğu” bilgisi de paylaşıldı.

Valiliğin “Düzensiz Göçle Mücadele” başlıklı açıklaması şöyle:

Çavuşoğlu: AB ile geri kabul anlaşması donduruldu

Valiliğin bu duyurusuyla eş zamanlı olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği’yle (AB) geri kabul anlaşmasının askıya alındığını duyurdu.

TGRT Haber’de konuya dair konuşan Çavuşoğlu, “AB ile geri kabul anlaşmasını, vize serbestisi yürürlüğe girmediği için dondurduk” ifadesini kullandı.

Geri Kabul Anlaşması

2016 yılında imzalanan ‘geri kabul’ anlaşması çerçevesinde, Türkiye kendi topraklarından AB ülkelerine geçen sığınmacıları geri almayı, AB de Türkiye’ye mali yardım yapmayı taahhüt etmişti.

İkinci Dünya Savaşı’ndan beri yaşanan en büyük mülteci akınını durdurmak isteyen AB’nin Türkiye ile imzaladığı Mülteci Geri Kabul Anlaşması’nın şartlarından biri de Türkiye’ye vize serbestisi tanınmasıydı.

AB ise vize serbestisi için Türkiye’nin yerine getirmesi gereken 72 kriteri yerine getirmediği gerekçesiyle vize serbestisini henüz tanımadı.

Soylu “Kapıları açtık mı 6 ay dayanamazlar” demişti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, önceki akşam yaptığı bir konuşmada “Kapıları açtığımızda hükümetleri 6 ay dayanamaz” diyerek AB’ye seslenmişti.

“Avrupa Parlamentosunda oturacak, oradan Türkiye’yi eleştireceksiniz. 300 yıl öncesinin solculuklarını gerçekleştireceksiniz, 150 göçmen geldiğinde etekleriniz tutuşacak. Türkiye’ye oradan hakaret edeceksiniz.
“Sadece sabrımızı taşırmamalarını tavsiye ediyoruz. Biz sağanağı görüyoruz, onlara söylüyoruz. Kollarınızı sıvayın Türkiye’nin yaptığı mücadeleye destek olun. ‘Mış’ gibi davranmayın.
“Bunu kimse tehdit olarak algılamasın. Türkiye oyalanacak bir ülke değildir. Türkiye büyük mücadele ortaya koymaktadır. Tarihin en büyük göç dalgasıyla karşı karşıyayız. Bunlara hakları olmadığını bir kez daha söylüyorum. Buradan kapıları açtığımızda 6 ay hiçbir hükümetleri dayanamaz. İsterlerse deneyelim.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Canan Kaftancıoğlu: Üç kadını vahşice öldürüyorsanız ben bunu kınamak zorundayım
Sonraki Haber
Rojava'da ABD-DSG görüşmesi: Neler konuşuldu?