Ana SayfaDünyaUluslararası IŞİD Forumu: “İdeolojisi hala canlı, IŞİD zihniyeti bitirilmeli”

Uluslararası IŞİD Forumu: “İdeolojisi hala canlı, IŞİD zihniyeti bitirilmeli”

HABER MERKEZİ – Kuzey ve Doğu Suriye’de birçok yazar, gazeteci ve akademisyenin katılımıyla IŞİD ve sonrası tartışılıyor. “Uluslararası IŞİD Forumu”nda iki gündür IŞİD’in tarihi ve ideolojisi merceğe alınırken, bu ideolojinin bölgede hala canlı olduğu vurgulandı. Buna karşı çözüm önerileri de forumda dile getirildi. Yapılacak tartışmalar ışığında oluşturulacak bir sonuç bildirgesi açıklanacak.

Kuzey ve Doğu Suriye’de ‘Uluslararası IŞİD Forumu’ düzenleniyor. 3 gün sürecek forum bugün ikinci gününde.

Forumu uluslararası birçok basın kurum ve kuruluşu takip ederken, forumda çok sayıda akademisyen, siyasetçi, gazeteci ve güvenlik uzmanı yer alıyor. Türkiye’den kimi isimler de forumda bulunuyor.

İlk günde katliam tanıkları konuştu

Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi (NRLS) tarafından Kamişlo’da düzenlenen forumun ilk gününde sergi ve belgesel gösterimlerinin yanı sıra seminerler düzenlendi.

Şengal, Türkiye, Kobani, Fransa, Irak ve Ürdün’de IŞİD’in gerçekleştirdiği saldırı ve katliamlara dair tanıklıklar dinlendi.

Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınların mücadelesine dikkat çekilen değerlendirmelerde ise bölgede kadın özgürlüğünü esas alan çok renkli ve ekolojik bir yaşam kurulduğu vurgulandı.

IŞİD’in yarattığı zihniyetin yok edilme yöntemleri üzerinde durulurken, tüm dünyanın bu konuda ortak mücadele etmesi gerektiği belirtildi ve IŞİD’lilerin yargılanması için Kuzey ve Doğu Suriye’de bir uluslararası mahkemenin kurulması gerektiği görüşü öne çıktı.

İkinci gün: “IŞİD ideolojisi hala canlı”

Forumun bugünkü ayağında ise yine sunumlar yapıldı, IŞİD’le mücadele eden komutanlar ile gazeteciler değerlendirmelerde bulundu.

Esas olarak da bölgede hala varlığını sürdüren IŞİD ideolojisi üzerinde duruldu.

YPG Sözcüsü Nuri Mahmud, IŞİD’in geri dönme ihtimalinin halen varlığını koruduğunu belirterek, “Bölgede IŞİD’in ideolojisi hala var. Bu zihniyet ve ideoloji tüm dünya için tehlike oluşturuyor. Askeri olarak mücadele bu tehlikenin kalkmasında yeterli olmuyor. Bu tehlikenin ortadan kalkması için askeri ve siyasi tarafların bir olması ve bu durumun kalkması için bir planlama çıkarması gerekiyor” dedi.

Gazeteci Fehim Taştekin ise sunumunda Türkiye’nin Afrin, İdlib, Cerablus ve Azez’de desteklediği El Nusra ve Ehrar El Şam’ın gruplarının IŞİD’den farklı olmadığına dikkat çekti.

IŞİD zihniyetinin bitirilmesi gerektiğini dile getiren Taştekin, “Çünkü bu zihniyet, Türkiye’de büyük oranda yayılmış durumda. Bu zihniyet sadece Suriye için değil Türkiye için de tehlike oluşturuyor” dedi.

Forumun yarın yani üçüncü gününde ise “IŞİD’in hukuku” ele alınacak ve sorununun çözümü ile öneriler seminerlerin konusu olacak.

Aynı zamanda yapılacak tartışmalar ışığında oluşturulacak sonuç bildirgesi açıklanacak.


Fotoğraflar: Nazım Daştan
Previous post
SETA'dan 'fişleme' raporu: Uluslararası basın çalışanları hedefte, gazeteciler tepkili
Next post
Yunanistan'da seçim: YDP tek başına iktidar, SYRIZA ikinci parti oldu