Ana SayfaGüncelUsta görüntü yönetmeni Pierre Lhomme hayatını kaybetti

Usta görüntü yönetmeni Pierre Lhomme hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Éric Rohmer’den Robert Bresson’a, Jean-Pierre Melville’den Marguerite Duras’a Avrupa sinemasının pek çok usta ismiyle çalışan görüntü yönetmeni Pierre Lhomme 89 yaşında hayatını kaybetti.

Usta görüntü yönetmeni Pierre Lhomme hayatını kaybetti.

Lhomme, 4 Temmuz günü Fransa’nın Arles kentinde 89 yaşında hayata veda etti.

Pierre Lhomme hakkında

1930 yılında Fransa’da doğan Lhomme, kariyerine Fransız Yeni Dalgası’nın yükselişte olduğu dönemde başladı.

Lhomme, Éric Rohmer’in ilk uzun metrajı Le signe du lion‘da (1962) kamera operatörü olarak çalıştı.

Fransa’nın Cezayir’le barış yapmasının ardından Paris’teki atmosferin kaydını tutan belgesel Le joli mai’de (1963) Chris Marker ile beraber iki yönetmenden biriydi.

“La maman et la putain” filmi.Lhomme; Éric Rohmer’den Robert Bresson’a, Chris Marker’dan Dušan Makavejev’e, Jean-Pierre Melville’den Jean Eustache’a, Marguerite Duras’dan Claude Miller’a Avrupa sinemasının pek çok usta yönetmeniyle çalışma fırsatı buldu.

“La maman et la putain” filmi.

Jean-Pierre Melville’in atmosferiyle unutulmazlar arasına giren klasiği Gölgeler Ordusu (L’armée des ombres, 1969), Bresson’un Dostoyevski’nin ‘Beyaz Geceler’inden uyarladığı Düş Avcısı (Quatre nuits d’un rêveur, 1971) ve Jean Eustache’ın 16mm siyah-beyaz filmle çekilen üç buçuk saatlik başyapıtı La maman et la putain (1973) Lhomme’un kariyerinin zirvesi olarak gösterilebilir.

Deneyimli görüntü yönetmenini geniş kitlelere tanıtan filmler iki Oscar adayı Camille Claudel (1988) ile 1990 yapımı Cyrano de Bergerac olurken, James Ivory’nin yönettiği 2003 yapımı romantik komedi Le Boşanma (Le Divorce) 50 yıllık kariyerin son filmi oldu.

Lhomme, 1950’lerde başladığı görüntü yönetmenliği kariyerinde Cannes’da kazandığı ‘Grand Prix Technique’ ödülünün yanına BAFTA ve Cesar ödüllerini de eklemişti.


* Haberde Altyazı Sinema Dergisi’nden yararlandık.