Ana SayfaGüncelVedat Aydın mezarı başında anıldı

Vedat Aydın mezarı başında anıldı

HABER MERKEZİ – 5 Temmuz 1991 tarihinde kaçırılıp öldürülen HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın, aramızdan ayrılışının 28’inci yıldönümünde mezarı başında anıldı.

Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın aramızdan ayrılışının 28’inci yıldönümünde mezarı başında anma düzenlendi.

Mardin Kapı Mezarlığı’nda yapılan anmaya HDP’li milletvekilleri ve yöneticiler, Kürt siyasetçilerle birlikte Vedat Aydın’ın kardeşi Veysi Aydın katıldı.

Anmada konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, “Vedat Aydın demokratik siyasette öncü ve Kürt halkının onuruydu” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunun için devletin içindeki karanlık güçler 28 yıl önce Vedat Aydın’ı katlettiler. Vedat Aydın şahsında zihniyetini de katletmek istediler.
“Belki Vedat Aydın’ı fiziken bizden aldılar ama fikri ve manevi olarak yüz binlerce Vedat Aydın yarattılar. Bugün milyonlarca insan hakikati, barışı ve onurlu bir yaşamı sağlamak için Vedat Aydın yolunda ilerliyor.”

Aydın’ın kardeşi Veysi Aydın ise ağabeyinin katillerinin 28 yıldır ortaya çıkarılmadığını hatırlattı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları da Vedat Aydın’ın faillerinin bilinmesine rağmen 28 yıldır açığa çıkarılmadığına dikkat çekerek, “Halkımıza ve öncülerimize karşı düşmanlıklar her türlü katliamları gerçekleştiriyor” diye belirtti.

Vedat Aydın hakkında

Vedat Aydın, 1953 yılında Diyarbakır’ın Bismil ilçesine bağlı Kürthacı köyünde dünyaya geldi.

İlk, orta ve lise öğrenimini Bismil’de yaptı. 1979’da Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu.

12 Eylül 1980 askeri darbesi sürecinde tutuklandı ve 4 yıl hapis yattı. Tahliye olduktan sonra bir grup Kürt aydını ile birlikte İnsan Hakları Derneği’ni (İHD) kurmak için çalışma başlattı.

1990 yılında İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu’na seçildi. Çalışmaları süresince defalarca gözaltına alındı. 28 Ekim 1990 tarihinde ise İHD Genel Kurulu’nda konuşmasını Kürtçe yaptığı için tutuklandı.

Duruşmada Türkçe konuşmayı reddetti. Dört ay sonra tahliye olan Aydın, 1990 yılı sonlarında İHD Diyarbakır Şubesi Başkanlığı’na, 1991 yılı Haziran ayında yapılan HEP Diyarbakır İl Kongresi’nde ise parti il başkanlığına seçildi.

Zorla kaybedilişi

5 Temmuz 1991 tarihinde saat 23:45’te Vedat Aydın’ın evine gelen sivil giyimli üç kişi, kendilerini polis olarak tanıtarak siyasi şubeden geldiklerini, kısa bir iş için kendisini şubeye götüreceklerini söyledi.

Vedat Aydın aşağıda bekleyen ve içinde şoför olan bir araca bindirildi ve Aydın’dan bir daha hiçbir haber alınamadı.

7 Temmuz 1991 tarihinde ise Elazığ’a bağlı Maden ilçesinde bulunan cenazenin Vedat Aydın’a ait olduğunu tespit edildi.

Maden Cumhuriyet Savcısı ve bir doktor tarafından olay yerinde yapılan incelemede bedende işkence izlerine rastlandı.

Vedat Aydın’ın cenazesi 10 Temmuz 1991 tarihinde ailesi tarafından teslim alındı.


Bu haberde Mezopotamya Ajansı ve Hafıza Merkezi‘nden yararlanılmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Muğla'da yaşamını yitiren balina kıyıya vurdu
Sonraki Haber
İstanbul için fırtına ve sağanak uyarısı