Ana SayfaDünyaYunanistan Pazar günü erken seçime gidiyor: Anketlere göre merkez sağ önde

Yunanistan Pazar günü erken seçime gidiyor: Anketlere göre merkez sağ önde

HABER MERKEZİ – Yunanistan’da 7 Temmuz Pazar günü genel seçimler yapılacak. Yarışın ana muhalefetteki merkez sağ lideri Kyriakos Mitsotakis ile Syriza’nın lideri Aleksis Çipras’ın arasında geçmesi bekleniyor.

Başbakan Aleksis Çipras’ın talebiyle, Yunanistan 7 Temmuz’da, 300 sandalyelik parlamentoyu yenilemek için erken genel seçime gidiyor.

Ülkede seçimlerin normal şartlarda Eylül ayında yapılması planlanıyordu.

Yapılan son kamuoyu yoklamaları ana muhalefetteki merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi’nin (ND) Çipras’ın liderliğindeki solcu Syriza’nın önünde olduğunu gösteriyor.

euronews’un haberine göre, ülkede elde ettiği büyük desteği kaybettiğini belirterek daha önce Başbakan Çipras’a istifa çağrısında bulunan ND lideri Kyriakos Mitsotakis seçimlerde Çipras’ın en iddialı rakibi olarak görülüyor.

Ne olmuştu ?

Başbakan Çipras, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde partisinin ana muhalefet partisi ND’nin 9 puan gerisinde kalmasının ardından erken seçim kararı almıştı.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos, Çipras’ın hükümetin feshedilmesi talebini kabul etmişti.

Çipras, bu kararına gerekçe olarak “ekonomide verimli bir döneme geçildiğini, 4 aylık bir seçim havasının Yunanistan ekonomisine zarar verecek olmasını” göstermişti.

Yunanistan’da patlak veren ülke tarihinin en büyük ekonomik krizinde iktidara gelen 44 yaşındaki Çipras, uzun süre uygulanan kemer sıkma politikaları nedeniyle popülaritesini kaybetmiş bulunuyor.

Atina yönetimi üç ayrı kurtarma paketi sonrası Avrupa kurumlarından toplamda 280 milyar euro borç almıştı.