Ana SayfaGüncel12 yaşındaki çocuğa ters kelepçe, bir eylemciye yakın mesafeden plastik mermi

12 yaşındaki çocuğa ters kelepçe, bir eylemciye yakın mesafeden plastik mermi

HABER MERKEZİ – HDP’li belediyelere atanan kayyumlara karşı tepkilerini göstermek için sokağa çıkanlara yönelik polis şiddetine dair yeni görüntüler ortaya çıkmaya devam ediyor. Ankara’da 12 yaşındaki bir çocuğa ters kelepçe takılırken, İstanbul’da ise bir eylemci hedef gözetilerek yakın mesafeden plastik mermiyle vuruldu. HDP de protestolar sırasında polisin müdahalesiyle çok sayıda milletvekilinin darp edildiğini ve 500’e yakın kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Polis şiddetine tepki gösteren TİHV ise “işkenceyi durdurmak tümüyle devletin görevidir” dedi.

19 Ağustos’ta İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasının ardından başlayan protestolarda yaşanan polis şiddeti gündemdeki yerini koruyor.

Protestolara polis müdahalelerinde aralarında HDP milletvekillerinin de olduğu çok sayıda kişi yaralanırken, Van’da Fırat Koç isimli gencin çok sayıda polis tarafından bir kıraathanede kask, cop ve tekmelerle darp edilerek gözaltına alınmasına ait görüntüler tepki toplamıştı.

Koç’un maruz kaldığı polis şiddetine ilişkin görüntüyü Twitter üzerinden paylaşan AKP Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da “Van’daki bu görüntüler korkunç” demiş ve söz konusu polislerin görevden alınmasını istemişti.

Başsavcılık tarafından yaşananlarla ilgili soruşturma başlatıldığı açıklanırken, Van Valiliği’nin açıklamasına tepki gösteren Koç’un avukatı Erhan Çiftçiler ise “Van Valiliği’nin bu kadar açık ve net deliller olmasına rağmen halen polis müdahalesini savunması akıl tutulması olup, kamuoyunu yanlış bilgilendirerek, işkenceyi yapan faillerin aklanması hedeflenmektedir” demişti.

21 Ağustos’ta darp edilerek gözaltına alınan ve bugün adliyeye çıkarılan Koç, polisler hakkında açılan soruşturma kapsamında ifade verdi, o anları şöyle anlattı: “Şahıslara ‘Yapmayın, benim psikiyatri sıkıntılarım var’ dedim, ancak dinlemediler.”

Ayrıca farklı kentlerde yapılan kayyum protestolarında yaşanan polis şiddetine dair yeni görüntüler de gelmeye devam ediyor.

Yakın mesafeden plastik mermi

HDP’li belediyelere kayyum atanmasını 20 Ağustos’ta İstanbul Kadıköy’de protesto eden gruba polis müdahale etmiş, çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

21 Ağustos’ta ortaya çıkan ve yüksek bir yerden çekilen görüntülerde polisin, yakın mesafeden hedef alarak bir eylemciyi plastik mermiyle vurduğu görülüyor.

Eylemcinin bunun etkisiyle yana devrildiği de görüntülere yansıyor.

Kadıköy’de bu eylemde kayyumları protesto etmek isterken gözaltına alınan 16 kişi ise dün akşam saatlerinde ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakıldı.

12 yaşındaki çocuğa ters kelepçe

Ankara Tuzluçayır’da kayyum atamalarını protesto edenlere müdahale eden polisler ise 17 kişiyi gözaltına almıştı.

Gözaltına alınanlar Ankara Güvenlik Şubesi’nde yapılan işlemlerin ardından dün akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Serbest bırakılanlar arasındaki 12 yaşında olduğu öğrenilen B.A.’nın ise ters kelepçe takılarak gözaltına alındığı ortaya çıktı.

12 yaşındaki B.A.’yı yüz üstü yere yatırıp ayakları ile sırtına basan polisler, çocuğa ters kelepçe taktı.

Çocuğa, gözaltına alındığı sırada ters kelepçe takılmasını Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube Başkanı avukat Murat Yılmaz, Çocuk Koruma Kanununun 18. Maddesini hatırlatarak, soruşturma sırasında çocuğun naklinde çocuğa zincir, kelepçe ve benzeri aletlerin takılmayacağını hatırlattı.

HDP: Eylemlerde 500’e yakın kişi gözaltına alındı

Bir basın toplantısı düzenleyen HDP Sözcüsü Günay Kubilay da belediyelere kayyum atanmasının ardından düzenlenen protestolarda polisin müdahalesiyle çok sayıda HDP’li milletvekilinin darp edildiğini ve 500’e yakın kişinin gözaltına alındığını söyledi.

“Eylemlerde 500’e yakın gözaltı yapıldı. Bu haklı direnişe yönelik polis saldırısı her ne kadar medya tarafından görmezden gelinse de, tüm şiddetiyle devam etti. Onlarca kişi yaralandı… Milletvekillerimiz linç edilircesine darp edildi. İnanın vücutları cop izleriyle dolu.”

TİHV: İşkenceyi derhal durdurun

Polis şiddetine tepki gösteren Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), “İşkenceyi Durdurun! Sorumluları Cezalandırın” başlığı ile yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Ülke topyekûn olarak adeta bir işkence mekânına dönüşmüş halde. Ülkenin dört bir köşesinden her geçen gün daha da artarak gelen işkence görüntüleri karşısında yetkililer hiçbir şekilde sessiz kalamazlar. Hızlı ve etkin biçimde soruşturarak iddialara açıklık kazandırmak ve işkenceyi durdurmak tümüyle devletin görevidir” ifadeleri yer aldı.

Sorumluların cezalandırılmasını da isteyen TİHV ayrıca, şunları kaydetti:

“Hızlı ve etkin biçimde soruşturmak, soruşturma/kovuşturmaların selameti için bu emirleri verenleri ve uygulayanları geçici bir tedbir olarak derhal görevlerinden uzaklaştırmak, tüm kanıtları alenileşmiş olan işkencecileri cezalandırmak ve işkenceyi durdurmak tümüyle devletin görevidir.”
Fotoğraf: Sertaç Kayar / Diyarbakır

31 Mart yerel seçimlerinden yaklaşık beş ay sonra 19 Ağustos’ta sabahın erken saatlerinde Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden alındı.

HDP’li belediye eşbaşkanları Adnan Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe Ertan’nın yerine kentlerin valileri, belediye başkan vekilleri olarak görevlendirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Mızraklı, Türk ve Özgökçe Ertan’ın “terör örgütleriyle iltisak-irtibatı olduğu”, “terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu” iddia edildi.

Haklarında herhangi bir yargı kararı olmayan üç ismin görevden alınmasının ardından HDP ve CHP başta olmak üzere birçok siyasi partiden ve sivil toplum örgütlerinden tepki gelirken, birçok kentte de karara karşı protestolar düzenleniyor.


Karınca, Mezopotamya Ajansı, bianet