Ana SayfaGüncel28 barodan kayyum tepkisi: Bu utanca ikinci kez tanıklık ediyoruz

28 barodan kayyum tepkisi: Bu utanca ikinci kez tanıklık ediyoruz

HABER MERKEZİ – Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına 28 baro ortak açıklama yaparak tepki gösterdi. Açıklamada, “Bu utanca ikinci kez tanıklık ediyoruz” denilerek, görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının derhal görevlerine iade edilmesi talep edildi.

31 Mart yerel seçimlerinden yaklaşık beş ay sonra bugün sabahın erken saatlerinde Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden alındı.

HDP’li belediye eş başkanları Adnan Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe Ertan’nın yerine kentlerin valileri, belediye başkan vekilleri olarak görevlendirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Mızraklı, Türk ve Ertan’ın “terör örgütleriyle iltisak-irtibatı olduğu”, “terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu” iddia edildi.

Belediyelere kayyum atanmasına HDP, CHP ve TİP’in yanı sıra sendika ve sivil toplum örgütlerinden tepki geldi.

28 baro da ortak bir açıklama yaparak kayyum atanmasına tepki gösterdi.

Görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının derhal görevlerine iadesi edilmesi istenen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Türkiye bir kez daha hukuksuz bir sabaha uyandı. Bu utanca ikinci kez tanıklık ediyoruz. 2016 yılında da yine çok sayıda belediye başkanı gözaltına alınmış, aynı şekilde seçilen 96 belediye başkanlarının yerine kayyum atanmıştı. OHAL’in hukuksuz uygulamaları, OHAL kalkmış olmasına rağmen hız kesmeden devam ediyor. Demokrasi, hukuk bir kez daha askıya alındı, yerle bir edildi.
“31 Mart 2019 seçimleri arifesinde, ‘seçilirlerse kayyum atarız’ tehdidi hayata geçirildi. YSK tarafından adaylıkları onaylanarak seçilen üç belediye başkanının, daha beş ay geçmeden devam eden ve henüz kesinleşmeyen soruşturma ve davalar gerekçe gösterilerek bir ‘idari karar’ ile görevlerinden uzaklaştırılmaları, idarenin yargı üzerindeki vesayetini bir kez daha ortaya koydu.
“Bu uygulama ile Türkiye’nin idari yapısının yanı sıra, yargısı da ağır bir darbe daha aldı.
 “Seçim ve onun tezahürü olan halk iradesinin, idari bir karar ile ortadan kaldırılması en hafif deyimiyle idari bir darbedir. Halk iradesine karşı gerçekleştirilen bu darbe, Türkiye’nin demokrasisine bir yarar sağlamayacaktır.
“Ayrıca daha önce İstanbul ve Ankara ve başka illerde AKP’li belediyelerde uygulandığı üzere; görevden alınan belediye başkanlarının yerine, belediye meclis üyelerinden birinin başkan vekili olarak seçimine olanak vermeden doğrudan kayyum atanması, açıkça bir çifte standarttır, bu hukuka aykırılığı daha da katmerleştirmiştir.
“Bizler; barış içinde bir arada yaşama fikrini, demokratik hukuk devleti idealine olan inancı da tümden ortadan kaldıran bu hukuk dışı uygulamayı kabul etmiyoruz. OHAL uygulamalarının devamı olan bu hukuksuz uygulamadan vazgeçilerek, görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının derhal görevlerine iadesini talep ediyoruz.”

28 Baro

Açıklamada imzası bulunan barolar şöyle:

Adana Barosu, Adıyaman Barosu, Ağrı Barosu, Ankara Barosu, Antalya Barosu, Artvin Barosu, Batman Barosu, Bingöl Barosu, Bitlis Barosu, Bursa Barosu, Denizli Barosu, Diyarbakır Barosu, Düzce Barosu, Antep Barosu, Hakkari Barosu, Hatay Barosu, İstanbul Barosu, İzmir Barosu, Kars-Ardahan Barosu, Mardin Barosu, Mersin Barosu, Muş Barosu, Siirt Barosu, Urfa Barosu, Şırnak Barosu, Dersim Barosu, Van Barosu, Yalova Barosu.


Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine yine kayyum atandı

Milletvekili Sarısaç: Kayyum politikası sadece HDP’li belediyelerle sınırlı kalmaz


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Meksika'da kadınlar polislerin cinsel saldırısına karşı sokakta
Sonraki Haber
Motorin ve benzine zam