Ana SayfaDünyaABD Başkanı Trump, Grönland’ı Danimarka’dan ‘satın almak istiyor’

ABD Başkanı Trump, Grönland’ı Danimarka’dan ‘satın almak istiyor’

HABER MERKEZİ – Wall Street Journal gazetesi, ABD Başkanı Trump’ın Danimarka’dan Grönland Adası’nı satın almak istediğini aktardı. Trump’ın adayı satın almak istediği iddiasına tepki gösteren Grönland yönetimi ise “satılık değiliz” dedi.

ABD’nin, yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük adası olan Grönland’ı almak istediği iddia edildi.

Merkezi ABD’de bulunan Wall Street Journal gazetesi, Başkan Donald Trump’ın Danimarka’dan yüzde 81’i buzullarla kaplı Grönland Adası’nı satın almak istediğini aktardı.

Trump’ın Grönland’ı satın alma fikrini, ilkbaharda bir yemekte konuklardan birinin Danimarka’nın özerk statüdeki adaya her yıl aktardığı 500 milyon dolarlık kaynağı bulmakta zorlandığını söylemesinden sonra gündeme getirdiği öne sürüldü.

Beyaz Saray’daki danışmanlarına konuyu araştırma talimatı verdiği belirtilen Trump’ı, 55 bin kişinin yaşadığı adanın doğal kaynakları ve jeopolitik öneminin cezbettiği belirtiliyor.

Wall Street Journal’a göre danışmanları, Trump’a bu konuda destek verdi ve ABD Başkanı’nın 1867’de Rusya’dan Alaska’nın 7.2 milyon dolara satın alınması gibi bir siyasi miras bırakabileceğini söyledi.

1,5 milyon kilometrekareden fazla yüzölçümü olan Alaska’ya ödenen paranın bugünkü değerinin 108 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Grönland ve Danimarka’dan Trump’a tepki

Grönland yönetimi ise ABD Başkanı Donald Trump’ın adayı satın almak istediği yönünde çıkan haberlere tepki gösterdi.

Reuters’a konuşan Grönland Dışişleri Bakanı Anne Lone Bagger “Yatırıma, iş yapılmasına hazırız ama satılık değiliz” dedi.

Eski Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “1 Nisan şakası olmalı ama mevsimi de değil” ifadesini kullandı.

Diğer yandan Danimarka Halk Partisi Dış İlişkiler Sözcüsü Soren Esbersen, “Bunu gerçekten düşünüyorsa, bu delirdiğini gösteren nihai kanıt olur. Danimarka’nın 50 bin vatandaşını ABD’ye satacağını düşünmek saçma” dedi.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ve Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod ise henüz bir yorum yapmadı.

Grönland’ın ABD için önemi

Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde bulunan ve Danimarka’ya bağlı özerk bir bölge olan Grönland, ABD için askeri açıdan stratejik bir konumda yer alıyor.

ABD, adanın kuzeybatısındaki Thule Hava Üssü’nü Kuzey Amerika’ya yönelik balistik füze tehdidine karşı kullanıyor.

Çin, geçen yıl Grönland’da üç havalimanı inşasına finansman sağlamayı önermiş, Haziran’da projeden çekildiğini açıklamıştı.

Washington yönetimi, adanın satın alınmasıyla bu tür girişimlerin de engellenebileceğini düşünüyor.

Danimarka, 18’inci yüzyılın başlarından beri egemenlik kurduğu Grönland’ı 1953’te resmen topraklarına katmıştı.


BBC Türkçe’den derledik.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hacı Bektaş Veli’yi anma etkinlikleri başladı
Sonraki Haber
İmamoğlu duyurdu: Beyazıt Meydanı, Turgut Cansever'in ödüllü projesi doğrultusunda düzenlenecek