Ana SayfaGüncel“ABD-Türkiye anlaşması belirsiz, tehdit devam ediyor”

“ABD-Türkiye anlaşması belirsiz, tehdit devam ediyor”

HABER MERKEZİ – Türkiye ve ABD arasında mutabakata varıldığı duyuruldu ancak Kuzey Suriye yönetimi taraflar arasındaki anlaşmanın detaylarının belirsiz olduğunu düşünüyor. Öyle ki dün Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Ne pahasına olursa olsun Fırat’ın doğusunu temizleyeceğiz” dedi.

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan Demokratik Suriye Güçleri’nin denetimindeki alanlara operasyon hazırlığı sürerken, ABD askeri heyeti ile Türkiye’den askeri bir heyetin 3 gün süren ‘güvenli bölge’ görüşmeleri sonuç verdi.

Taraflar arasında başlayan görüşmeler 3 maddelik bir uzlaşma ile sonuçlandı.

Milli Savunma Bakanlığı’nın açıkladığı, ABD’nin de doğruladığına göre taraflar “Türkiye’nin güvenlik endişelerini giderecek tedbirlerin bir an önce uygulanması” konusunda anlaştı. Ayrıca ‘güvenli bölge’nin yönetimi için Türkiye’de Müşterek Harekât Merkezi’nin kurulması ve yine yerinden edilmiş Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri için ilave tedbirlerin alınması maddeleri üzerinde uzlaşıya varıldı.

Ancak bu anlaşmanın detaylarına ve nasıl uygulanacağına ilişkin tartışmalar sürüyor.

Dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu söz konusu ‘mutabakata’ karşın operasyon mesajı verdi ve “Ne pahasına olursa olsun Fırat’ın doğusunu temizleyeceğiz” dedi.

Kuzey Suriye yönetimi: Anlaşma yeterli olmayabilir

Kuzey Suriye’deki Kürt politikacılardan, Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Xelil de anlaşmada üzerinde tartışılacak detayların daha belli olmadığına dikkat çekti.

DW Türkçe’ye konuşan Xelil, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik askeri operasyon hazırlığının ardından ortaya çıkan anlaşmanın yeterli olmayabileceğini belirtti.

Xelil, “Genel itibariyle, Türkiye tehdidinin halen devam ettiğini düşünüyoruz. Erdoğan bölge halkları için bir tehdit unsuru olmaya devam ediyor. Bu adımlarla yetinmeyi kabul edeceğini zannetmiyoruz. Ve ileride eline fırsat geçtiğinizde bölgemize saldırmak için bahaneler bulacak” dedi.

“Türkiye, Suriye’deki savaştan faydalanarak sınırlarını genişletmeye çalışıyor” görüşünü öne süren Xelil, “Türkiye, Suriye’yi işgal etmektedir ve şu ana kadar hiçbir yetkiliden, Türkiye’nin gelecekte buralardan çıkacağına dair resmi bir açıklama duymadık” diye belirtti.

Kendi önerilerini anlatan Xelil, şöyle devam etti:

“Biz ve Türkiye arasında güvenli bölge olması için bir bölge belirlenebilir ve YPG buradan çekilebilir. Tabii bu bölge kentleri kapsamaz, sadece iki kent arasını kapsar ve orada uluslararası koalisyon güçleri olur. Tabii biz, burada bölgenin evlatlarından oluşan sınır koruma birliklerinin olmasını önerdik. Ayrıca ağır silahların ne olacağıyla ilgili ayrıntılar da var ve bunlar ileride tartışılacak.
“(Türkiye ve ABD tarafından ortak harekat merkezi kurulması aşamasında sürece dahil olmayı önerdik), biz de bu diyaloğun bir parçası olmak için öneride bulunduk. Görünen o ki bizim üçlü diyalog önerimizi Türkiye kabul etmedi. Ancak anlaşmada üzerinde tartışılacak detaylar daha belli değil. Sadece bununla ilgili genel tutumumuz, diyaloğu ve müzakere yolunu kabul ediyoruz ve ilerleyen süreçte sunulan önerileri tartışacağız.”

‘Güvenli bölge’ görüşmeleri: Türkiye ile ABD ortak harekat merkezi kuracak

‘Mutabakata’ karşın Çavuşoğlu’ndan operasyon mesajı

‘Güvenli bölge’ ve Öcalan faktörü – Abdulmelik Ş. Bekir


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
2 bin 200 yıllık tarih: Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazılar sürüyor
Sonraki Haber
Aileler 'bayram görüşü' için gittikleri İmralı'dan döndü