Ana SayfaDünyaABD’den uyarı: IŞİD, Suriye’de yeniden canlanıyor

ABD’den uyarı: IŞİD, Suriye’de yeniden canlanıyor

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan Demokratik Suriye Güçleri’nin denetimindeki alanlara operasyon hazırlığı sürerken, Pentagon’dan IŞİD uyarısı geldi. ABD Kongresi için hazırlanan raporda, IŞİD’in Suriye’de yeniden canlandığı belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), IŞİD’in Suriye’de “yeniden canlandığı” uyarısında bulundu.

Pentagon Başmüfettişi tarafından Kongre için hazırlanan raporda, ABD askerlerinin Suriye’den çekilmeye başlamasının ardından IŞİD mensuplarının ülkede yeniden gruplar oluşturmaya başladıkları belirtildi.

BBC Türkçe’nin aktardığı raporda, IŞİD’in Rakka’yı kaybetmesine rağmen Suriye ve Irak’ta yerel güçlerin zayıflıklarından faydalandığı vurgulandı.

1 Nisan ile 30 Haziran 2019 arasındaki dönemi kapsayan raporda, IŞİD’in Irak’ta saldırı düzenleme kapasitesini artırdığına da dikkat çekildi.

Raporda, ABD’nin IŞİD’lilerin toplandıkları muhtemel bölgeleri izlemesinin ve sahadaki müttefiklerine tavsiye vermesinin zorlaştığı da vurgulandı.

Trump, Suriye’den askerlerini çekeceğini açıklamıştı

ABD Başkanı Donald Trump ise geçtiğimiz yılın Aralık ayında IŞİD’in tamamen yenilgiye uğratıldığını duyurmuş ve ABD askerlerinin Suriye’den çekilme sürecini başlatacaklarını açıklamıştı.

Bu açıklama yapıldığında Suriye’de 2 bin civarında ABD askeri vardı. Ancak şu an ülkede kaç ABD askerinin kaldığı bilinmiyor.

Trump’ın Aralık ayında ABD askerlerini Suriye’den çekme kararı almasının ardından dönemin ABD Savunma Bakanı James Mattis istifa etmişti.

ABD Başkanı Trump geçen ay yaptığı açıklamada ise “Yakında oradan çıkmış olacağız. Böylece kendi sorunlarıyla kendileri ilgilenecekler. Suriye kendi sorunlarıyla başa çıkabilir – İran ile birlikte, Rusya ile birlikte, Irak ile birlikte, Türkiye ile birlikte. Biz 7 bin mil uzaktayız” demişti.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre 100 ülkeden 40 binden fazla kişi, Suriye veya Irak’a giderek IŞİD’e katılmıştı.


‘Güvenli bölge’ görüşmeleri: Taraflar ve arabulucu ABD ne diyor, son durum ne?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Antep'te bir kadın evli olduğu erkek tarafından öldürüldü
Sonraki Haber
Fındık işçilerini taşıyan kamyonet devrildi: Dört yaralı var