Ana SayfaManşet‘Adım atılmazsa bir kadın cinayeti daha yaşanabilir’

‘Adım atılmazsa bir kadın cinayeti daha yaşanabilir’

HABER MERKEZİ – Van’da evli olduğu erkek tarafından sistematik bir şekilde şiddete maruz bırakılan, yaptığı tüm başvurulara rağmen koruma talebi karşılanmayan kadın, boşanmak için kadınlardan ve yetkililerden destek beklediğini söylüyor ve ekliyor: “Eğer bir adım atılmazsa bir kadın cinayeti daha yaşanabilir.”

Van’ın İpekyolu ilçesinde yaşayan bir kadın, 2000 yılında evlendiği V.Y. tarafından sistematik olarak yıllardır hem psikolojik hem de fiziksel şiddete maruz kaldığını söylüyor.

Son üç yıl içerisinde üç kez eşinden boşanmak için dava açtığını ancak yakınlarının ısrarıyla vazgeçtiğini belirten kadın, Mezopotamya Ajansı’nda Ayşe Sürme’ye yaşadıklarını anlatarak, eşinden boşanmak istediğini bunun için de kadınların desteğine ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Maruz bırakıldığı erkek şiddeti nedeniyle 10 kez karakola başvurarak koruma talebinde bulunduğunu ancak tüm başvurulara sadece ‘uzaklaştırma cezası’ verildiğini belirten kadın, evli olduğu erkeğin her defasında bu kararı ihlal ettiğini dile getirdi.

‘Her gün şiddet görüyorum’

Evliliğinin ilk yıllarda şiddetin başladığını söyleyen kadın, daha sonra V.Y.’nin uyuşturucu madde kullanmaya başladığını belirtti.

V.Y.’nin çalışmadığı için annesinin ekonomik destek sunduğunu dile getiren kadın, şunları söyledi:

“Eşim bazen 2-3 ay boyunca eve gelmiyordu. Çocuklarımı doyurmak için bazen komşularımdan veya ailemden yardım istiyordum. Eve geldiğinde bana şiddet uyguluyordu ve bunun sonucunda günlerce yatalak kalıyordum.
“Boşanmak istediğimi söyleyince kendisini öldüreceğini söylediği için vazgeçiyordum. Bu şiddet ve gürültüden artık komşularım bile bıktı ve gitmemizi istiyorlar.
“Hatta komşularımız imza toplayıp bizi buradan çıkartacaklarını söylüyorlar. Mahalleliler, ‘Çocukların olmazsa seni burada barındırmayız’ diyorlar. Belki bu sorunların düzelir diye düşünüyordum ama sorunlarım birdi bin oldu.”

‘Polise başvurdum ama çözüm bulunmadı’

Kadın, evli olduğu erkeğin şiddetinden dolayı 3 yıl içinde toplam 10 kez polise başvuruda bulunduğunu ve şikayetçi olduğunu vurguladı.

Ancak her defasında polislerin tutanak tutuğunu söyleyen kadın, “Evden uzaklaştırılma cezası alıyordu ama ihlal ediyordu. Böyle olunca tekrar polise başvuru yapıyordum. Yine uzaklaştırma alıyordu. Böyle olunca can güvenliğimiz olmadığını anladım” dedi ve şöyle devam etti:

“Hatta 3 veya 4 kez koruma talep ettim ancak tehdit ederek şikayetlerimi geri çekmemi istiyordu. Mahkemeler yaklaşınca bir daha şiddet uygulamayacağını söyleyerek vazgeçiriyordu. Tabi mahkeme bittikten sonra yine aynı haline geri dönüyordu.”

‘O gece beni öldürebilirdi’

Vücudunda birçok yara izinin bulunduğunu ve V.Y.’nin kulak zarını patlatmasından dolayı duyma sorunu yaşadığını dile getiren kadın, iki gün önce yaşananları ise şöyle aktardı:

“Bir yıldır elektrik faturamızı yatırmadığımız için 30 bin TL ceza gelmişti. TEDAŞ’a gidip maddi durumumuzun kısıtlı olduğunu söyledim. Borcumuzu indirdiler. V.Y. taksitlendirme yapıp borcu ödememiz gerektiğini söyledim.
“Eve her zaman ki gibi sarhoş gelmişti. Bana ‘git nereden bulursan bul öde’ dedi. Üstüme yürüyünce V.Y.’yi evden çıkarmaya çalıştım. Tekrar beni dövmeye başladı. Kızım polisi arayacağını söyleyince beni duvara atıp kızımın üzerine bastı.
“Çocuklarıma bir şey yapmasın diye polisi aramayacağımı söyledim. Onu dışarı atmaya çalışınca mutfağa kaçıp bıçağı aldı. Bana ‘polisi her defasında arıyorsun bu sefer seni geberteyim tam olsun. Namusumu temizledim derim’ dedi.
“Bıçağı bana doğru sallamaya başlayınca yine onu dışarıya attım. Bıçak yere düştü ve kapının arasından bıçağı attım. Baktım ki kanlar içerisinde yerde yatıyor. Ama ben onu yaralamadım, onun kendisini yaraladığını düşünüyorum.
“Sonra ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sonra polis gelerek beni 4 aylık çocuğumla birlikte gözaltına aldı. O şikayetçi olmayınca ben de bırakıldım. Boşanmak istiyorum ama bir yol bulamıyorum. Eğer son gece onu evden dışarı atmasaydım şu an beni öldürmüş olacaktı.”

Adım atılması çağrısı

Kadın sığınma evine gitmek istemediğini söyleyen kadın, çocuklarının da Çocuk Esirgeme Kurumu’nda büyümelerini istemediğini belirterek, “Boşanabilmek için yetkililerden ve özellikle kadınlardan destek bekliyorum. Kadınların bu süreçte beni yönlendirmelerini ve yardımcı olmaları için destek bekliyorum. Sırf çocuklarım için güçlü durmaya çalışıyorum. Eğer bir adım atılmazsa bir kadın cinayeti daha yaşanabilir” dedi.


Temmuz ayında erkekler en az 31 kadını öldürdü


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hasta tutuklu: Ayakta sayımı kabul etmeyince darp edildik, baygınlık geçirdim
Sonraki Haber
Gerekçe 'güvenlik': Özil ve Kolasinac Arsenal’in ilk lig maçında kadro dışı