Ana SayfaDünyaAlmanya plastik poşet kullanımını tamamen yasaklayacak

Almanya plastik poşet kullanımını tamamen yasaklayacak

HABER MERKEZİ – Almanya paralı poşet kullanımının istenilen sonuca ulaşamaması nedeniyle, plastik poşet kullanımını tamamen yasaklayacak. Ülkede plastik poşet kullanımının 2015’ten bu yana yüzde 64 oranında azaldığı belirtiliyor.

Almanya Çevre Bakanı Svenja Schulze, plastik poşetlerin tamamen yasaklanacağını açıkladı.

Schulze, paralı poşet uygulamasının plastik kullanımını “yeterince azalttığını ancak bunun arzu etikleri bir sonuç olmadığını” belirterek, “Amacımız kullanıp atan bir toplum olmayı bırakmak ve daha az plastik kullanmak” dedi.

Uygulamanın ne zaman başlanacağına ilişkin tarih ise verilmedi.

Almanya Ambalaj Piyasası Araştırmaları Topluluğu tarafından yapılan araştırmaya göre 2018 yılında Almanya’da kişi başına 24 plastik poşet tüketildi. 2017’de bu rakam 29, 2016 yılında ise 45 olarak belirlenmişti.

Ülkede plastik poşet kullanımının 2015’ten bu yana yüzde 64 oranında azaldığı belirtiliyor.

Avrupa Birliği (AB) genelinde ise pipet, çatal ve kaşık gibi tek kullanımlık plastik ürünlerin 2021’den itibaren yasaklanması planlanıyor.

Avrupa’da bir yılda tek kullanımlık 100 milyar plastik poşet harcanıyor.

Türkiye’de ince poşet kullanımı arttı

Türkiye’de de 1 Ocak 2019’dan bu yana plastik poşet ücretli hale gelmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum uygulamanın ardından plastik poşet kullanımında yaklaşık yüzde 75 oranında azalma olduğunu söylemişti.

Plastik poşet kullanımında azalma olduğu belirtilse de manav reyonlarında ücretsiz dağıtılan ince poşetlerin kullanımının yüzde 100’den fazla arttığı bildirilmişti.

Plastik poşet

Polietilen denilen petrol türevinden ve atık plastik malzemelerin ikincil kullanımından elde ediliyor.

Plastik poşetlerin sadece yüzde 1’i geri dönüştürülebiliyor ve yüzde 99’u doğada kalıyor, çevre kirliliği , hava kirliliği ve su kirliliğine sebebiyet veriyor.

Ortalama 12-15 dakika kullandığımız plastik poşetler, çöplerle birlikte doğaya atılıyor ve yok olma süresi karada 800, denizde 400 yılı bulabiliyor.

Fiziksel olarak yok olmuş gibi görünseler de, plastik poşetler mikro parçacıklara bölünürler ve yüzyıllar boyunca çevreye zarar verirler.

Türkiye’de bir kişi yılda ortalama 312 adet plastik poşet kullanıyor. Dünya’da ise her saniye 160 bin adet plastik poşet kullanılıyor. Dünyadaki üretim miktarı ise yılda 5 trilyon adet.

Pasifik Okyanusu’nda bulunan çöp adası çoğunlukla plastik çöplerden oluşuyor.

2008 yılında dev gibi bir ispermeçet balinası Kaliforniya’da karaya vurdu, ölüm sebebi midesinde bulunan 22 kilo ağırlığındaki plastikti.


Karınca, BBC Türkçe, Euronews

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
WWF raporu: Ormanlardaki hayvan türlerinin sayısı yarı yarıya azaldı
Sonraki Haber
Lekima Tayfunu: Çin’de ölenlerin sayısı 49'a yükseldi, 21 kişi kayıp