Ana SayfaGüncelAltın Portakal’ın bu yılki teması: “Öze Dönmek”

Altın Portakal’ın bu yılki teması: “Öze Dönmek”

HABER MERKEZİ – 26 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında 56’ncısı düzenlenecek olan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin bu yılki teması: “Öze Dönmek”. Ulusal yarışmaların yeniden geri döneceği festival, Türkan Şoray’ı afişine taşıdı.

Bu yıl 56’ncısı yapılacak olan Antalya Altın Portakal Film Festivali, 26 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ev sahipliğinde düzenlenen ve festivalin idari direktörü Cansel Çevikol Tuncer ile festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu’nun da katıldığı basın buluşmasında festivalin bu yılki yenilikleri ve teması paylaşıldı.

Festivalin teması

Toplantıda konuşan Böcek, seçim sürecinde sıklıkla altını çizdiği “Altın Portakal özüne dönecek” sözünü yerine getirmek için yola çıktıklarını ve festivali asıl sahipleri olan Antalyalılarla buluşturmak için sabırsızlandıklarını söyledi.

“Sinemamızı halka ulaştırmak adına elimizden geleni yapacağız. Bu yıl festival, geleneksel kortej coşkusuyla başlayacak. Yalnızca Antalya merkezinde değil ilçelerimizde yaşayan halkımıza da TIR’larla film götüreceğiz ve açık hava film gösterimleri düzenleyeceğiz.
“Festivalin açılış ve kapanış törenleri Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne ait 10 bin kişilik Kapalı Spor Salonu’nda tüm halkımızın katılımıyla gerçekleşecek.
Böcek sözlerine şu sözlerle devam etti: “Bu yıl temamız ‘Öze Dönmek’. Bunun için de, Altın Portakal adını festivale, iki yıl önce kaldırılan ulusal yarışmaları da yeniden sinemamıza, yani asıl sahiplerine geri veriyoruz.
“Festivalin endüstri bölümü Antalya Film Forum da, bu yıl Olena Yershova direktörlüğünde yeni projelere destek olmaya ve bu projeleri uluslararası düzeyde tanıtmaya devam edecek.”

Belediye Başkanı Böcek, Türkiye’deki üniversitelerin radyo, televizyon, sinema, medya, iletişim ve görsel sanatlar bölümlerinde eğitim gören 100 öğrenciyi festivale davet edeceklerini ifade etti.

“Festivalimiz Türkiye’nin dört bir yanından katılacak 100 öğrenciye ev sahipliği yapacak ve bu gençler festivaldeki tüm etkinlikleri ücretsiz izleyebilecek. Biz buna ‘Altın Portakal Sinema Okulu’ adını verdik, böylece Antalya Altın Portakal Film Festivali, geleceğimizin sinemacılarına gerçek bir atölye imkânı sunmuş olacak.”

Böcek hazırlık sürecinde, aralarında Sanatsal Etkinlikler Komisyonu (SEK), Sinema Eserleri Yapımcıları Meslek Birliği (SEYAP), Film Yönetmenleri Derneği (Film-Yön), Türk Sinema Vakfı (TÜRSAV), Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB), Sinema Oyuncuları Derneği (SODER), Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) ve Sanatsal Etkinlikler Komisyonu’nun da olduğu sektör temsilcileriyle bir araya geldiklerini ve festivalin özüne dönme yolculuğunda bu kurumlardan destekler aldıklarını söyledi.

“Sektörün aktörlerini dinledik ve festivalin yeni yapısını onların önerileri ve görüşleri doğrultusunda inşa ediyoruz. Ben, sen değil, birlikte yapacağız demiştik. Altın Portakal’ın özüne dönüşünü de yine birlikte, ortak akılla sağlayacağız.”

Cahide Sonku Ödülü

Ardından söz alan Cansel Çevikol Tuncer ise bu yıl festivaldeki yenilikleri anlattı.

Tuncer bu yıl festivalde 1 milyon 357 bin 500 TL değerinde ödül dağıtılacağını söyledi.

“Ulusal Yarışma’da toplamda 810 bin TL, Uluslararası Yarışma’da 97.500 bin TL ve Antalya Film Forum’da 450 bin TL değerinde ödüller verilecek. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak sinemamıza desteğimizi artırarak sürdürmeye kararlıyız.”

Sektördeki kadın emeğinin görünürlüğüne dikkat çekmek amacıyla ilk kez 50 bin TL değerindeki Cahide Sonku Ödülü de verilecek.

“Cahide Sonku, sinemamızın ilk kadın yıldız oyuncusu ve uzun yıllar görmezden gelinse de yönetmen, senarist ve yapımcı kimlikleriyle de sinema sektörü içinde var olmayı başarmış çok önemli bir figür.
“Hem onun adını yaşatmak hem de sinemamızdaki kadın temsiliyeti ve görünürlüğüne dikkat çekmek adına vereceğimiz bu ödül, ulusal uzun yarışmada yer alan filmlerden birinde kamera arkası ya da önü fark etmeksizin çalışmış, kadın bakışını filmin oluşumuna bir katkı olarak sunmuş kadın sinemacılara verilecek.”

Festival afişi

Tuncer, festival afişine ise Türkan Şoray’ı taşıdıklarını söyledi.

“Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin öze dönüş yolculuğunu bu yılın görsel kimliğine de yansıtıyor ve sinemamızın sultanı Türkan Şoray’ı festival afişine taşıyoruz.
“Şoray, festivalin ilk yılı olan 1964’te, bir diğer Metin Erksan filmi “Acı Hayat”taki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu seçilmişti ve ulusal yarışmanın geri döndüğü bu yıl, onun eşsiz görüntüsüyle merhaba demek bizim için çok anlamlı.”

SİYAD’dan festival ve belediyelere yüzleşme ve cinsiyet eşitliği çağrısı




Önceki Haber
Hindistan'da sel: 58 kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Urfa'da bir çocuğu cinsel istismara maruz bırakan 70 yaşındaki erkek tutuklandı