Ana SayfaDünyaAmazon yangınları: Bolsonaro ‘yaptırım’ çağrısı sonrası orduyu devreye sokuyor

Amazon yangınları: Bolsonaro ‘yaptırım’ çağrısı sonrası orduyu devreye sokuyor

HABER MERKEZİ – Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, Amozonlar’daki rekor sayıya ulaşan yangınlarla mücadele için orduyu devreye soktu. Bu karar, G7 Zirvesi öncesi Avrupa’dan peş peşe gelen açıklamalar sonrası geldi.

Dünya oksijeninin yüzde 20’sini üreten Brezilya’daki Amazon ormanlarında başlayan yangın haftalardır devam ediyor.

Dünya genelindeki yağmur ormanlarının yarısını oluşturan Amazonlar’daki yangınların bu yıl yüzde 83 oranında arttığı belirtiliyor.

Yangınlarda her dakika bir futbol sahası büyüklüğünde bir ormanlık alanın yok olduğu belirtilirken, gidişatın durdurulamaması halinde Amazon ormanlarının dev bir bozkıra dönüşüp karbondioksit yaymaya başlayacağı ifade ediliyor.

Rekor sayıya ulaşan yangınlara uluslararası tepkilerin büyümesi sonrası Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, orduyu yangınla mücadele için devreye soktu.

Karar, Fransa, Almanya ve Britanya liderlerinden peş peşe gelen ve yaptırımın da telafuz edildiği mesajların ardından geldi.

Orduya görev veren Bolsonaro, G7 ülkelerinden gelen tepkileri de eleştirerek, bu tür yangınların cezalandırıcı yaptırımlar için “bahane olarak kullanılamayacağını” savundu.

Avrupa’dan yaptırım mesajı gelmişti

Bolsonaro hükümeti yangınlara karşı gerekli adımları atmamakla eleştiriliyor.

G7 Zirvesi öncesi yaptığı açıklamada Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, Amazon ormanlarındaki yangınlara karşı alınması gereken önlemleri ele alacaklarını belirtmişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert de Amazon ormanlarındaki yangının G7 zirvesinin gündeminde olması gerektiği konusunda Merkel’in de hemfikir olduğunu söylemişti.

Britanya Başbakanı Boris Johnson ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada yangınların “uluslararası bir kriz” olduğunu dile getirmişti.

Ayrıca Fransa ve İrlanda, Amazonlar’daki yangınlarla ilgili harekete geçilmemesi durumunda, Güney Amerika ülkeleri ile kurulan ticaret anlaşmasını onaylamayacaklarını açıklamıştı.

Yaşam savunucuları ise yangınların sebebinin, Bolsonaro hükümetinin Amazonlar’ı endüstriyel tarım, madencilik ve kerestecilikle ekonomik faaliyete açması olduğunu ifade etmişti.

Yangınlardan başta çevre için faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarını sorumlu tutan Bolsonaro, uluslararası toplumun tepkisi üzerine kabineyi toplama kararı almıştı.


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe
Previous post
Riskleri beraberinde getiriyor: Dünyanın ilk 'yüzer nükleer santrali' yola çıktı
Next post
Antep’te bir kadına hastane odasında evli olduğu erkek tarafından saldırı