Ana SayfaEkolojiAydın’da jeotermal karşıtı eylem: “O kadar da masum değil”

Aydın’da jeotermal karşıtı eylem: “O kadar da masum değil”

HABER MERKEZİ – Aydın’da yapımı planlanan jeotermal tesislerin ihaleleri öncesi kentte protesto eylemi düzenlendi. Yapılan açıklamalarda, jeotermal düşük maliyetli ve temiz bir enerji kaynağı olarak gösterilse de, o kadar da masum olmadığı, çevreye olan etkilerinin yanı sıra insan sağlığına da zarar verildiği belirtildi.

Aydın’ın 16 ilçesini kapsayan ve 110 jeotermal enerji santrali (JES) saha çalışması için 5-8 Ağustos tarihleri arasında ihale yapılacak.

Kentteki sivil toplum örgütleri ihale öncesi protesto eylemi gerçekleştirdi.

Atatürk Kent Meydanı’ndaki eyleme, CHP Aydın milletvekilleri Bülent Tezcan, Süleyman Bülbül, Hüseyin Yıldız, Efeler Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Fatih Atay, Tabip Odası Başkanı Dr. Hakan Karagözlü, STK temsilcileri ve yurttaşlar da katıldı.

Ellerinde döviz ve zeytin dalları ile alana gelen kadınlar, ‘Havamıza suyumuza dokunma’, ‘Kanser olmak istemiyoruz’ sloganları attı.

“Jeotermal o kadar da masum değil”

Burada konuşan Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Hakan Karagözlü, “Jeotermal düşük maliyetli ve temiz bir enerji kaynağı olarak gösterilse de, o kadar da masum değil” dedi.

Dağlarından yağ, ovalarından bal akan Aydın’ın çoraklaşmasına ve toprakların yok olmasına izin vermeyeceklerini vurgulayarak, jeotermal enerji kaynaklarının çevreye olan etkilerinin yanı sıra insan sağlığına zarar verdiğini söyledi:

“Dünya literatürüne baktığımızda bu bölgelerde kalp hastalıkları ile acil hastane başvuruların özellikle yaşlı nüfusta artıyor.
“Yine bir izleme çalışmasında tüm kanserlerde 1,21, pankreas kanserinde 1,93 meme kanserinde 1.48, prostatta 1.5 karaciğer 1,48 lenf ve kan kanserlerinde 1,54 non-hodgkinde 2,08 ve deri kanserlerinde 1,62 kat artış saptanmıştır.
“Kişilerin o bölgelerde yaşama süreleri ile jeotermal aktivitenin derecesi ile bu kanserlerin sıklığı ilişkili bulunmuştur. Sayıları gittikçe artan jeotermal santrallerinin havamızı, toprağımızı ve suyumuzu kirletmesine, inciri ve zeytinimizi yok etmesine müsaade etmeyeceğiz.”

“Biz nasıl yaşayacağız?”

Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay da, enerjiye değil, insanı, inciri, zeytini ve kestaneyi yok eden vahşi elektrik üretimine karşı olduklarını söyledi.

“Hepimiz bir tek şey istiyoruz. Temiz bir çevre istiyoruz. Başka hiçbir amacımız yok. Özgürce temiz bir çevrede yaşamak istiyoruz.
“Kızılcaköy’de yapılacak olan jeotermal santralinin 350 milyon dolarlık ihalesi çıkmış. Kızılcaköy’de jeotermal santralini kuracaklar. Biz nasıl yaşayacağız? Bu hakkımızı elimizden aldırmayacağız. Jeotermal santralleri yaparak çok kısa sürede para kazanacaksınız diye biz ölmek zorunda değiliz, direneceğiz.”

Aydın’da JES’ler kiraz ve üzümde verimi düşürdü: “Tarım yapılamaz hale gelecek”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
"Kaz Dağları Çanakkale'nin geleceğidir, sahip çıkalım"
Sonraki Haber
İş cinayetleri: Yılın ilk yedi ayında 70 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi