Ana SayfaEkolojiBinlerce kişi katıldı: Fazıl Say Kaz Dağları için konser verdi

Binlerce kişi katıldı: Fazıl Say Kaz Dağları için konser verdi

HABER MERKEZİ – Piyanist Fazıl Say, Kaz Dağları’nda yapılmak istenen altın madenciliğine karşı yaşam savunucularının üç haftadır Kirazlı Balaban Mevkii’nde sürdürdüğü “Su ve Vicdan Nöbeti”nde bugün bir bir konser verdi. Binlerce kişinin katıldığı konserde konuşan Say, “Yaşatmaktan yana olmalıyız. Müzik de zaten bunu anlatıyor diye düşünüyorum” dedi.

Kaz Dağları’nda Çanakkale’ye bağlı Kirazlı ve Balaban köyleri yakınında ve kentin içme suyu barajı Atikhisar’ın yanı başında altın madenciliği yapılmak isteniyor.

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’nın (TEMA) uydu görüntüleri üzerinden yaptığı tespite göre, altın madeni için bölgede kesilen ağaç sayısı 195 bin.

Kaz Dağları’nda Kanada merkezli Alamos Gold maden şirketinin ekokıyımına karşı ise 24 gündür “Su ve Vicdan Nöbeti” sürüyor.

Binlerce kişi alanda

Yaşam savunucularının sürdürdüğü nöbet eyleminde bugün piyanist ve besteci Fazıl Say bir konser verdi.

Nöbete destek vermek ve Fazıl Say’ın Kirazlı Balaban’da vereceği konser için Türkiye’nin birçok kentinden binlerce kişi sabah saatlerinden itibaren alana gitmeye başladı.

Kamp alanından maden sahasına kadar yürüyüş yapıldı. Yürüyüşe HDP ve CHP milletvekilleri de katıldı.

Yürüyüş, boyunca “Munzur’un ruhuyla Kaz Dağları’na”, “Kaz Dağları bizimdir bizim kalacak”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

Konser öncesi konuşma yapan İda Dayanışma Derneği üyesi Hicri Nalbant, Kaz Dağları’nda dünyanın en kirli sanayilerinin kurulmak istendiğini söyledi.

“Çanakkale’de Kaz Dağları’nın talanına karşı çeyrek asırdır mücadele veriliyor. 60 ‘tan fazla dava açılmış ve mücadelede kesinlikle şiddette başvurulmamıştır. Buradan doğa mücadelesi veren Salda Gölü’ne, Munzur’a, Murat Dağı’na selam olsun. Fazıl Say’ın şahsında bize destek olan tüm sanatçılara selam olsun.”

Ardından kısa bir konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da, “İnsanın insanla, insanın doğa ile savaşı bitmiyor. Topraklarımız emperyalizme teslim ediyorlar. Burada 24 gündür nöbetteyiz. Bir ağaç daha kesilsin istemiyoruz” dedi.

Say: Yaşatmaktan yana olmalıyız

Konuşmaların ardından piyanist Fazıl Say’ın konseri başladı.

Konserde konuşan Say, Kaz Dağları için başlatılan nöbete katılanlara teşekkür ederek “Onlar hepimizi yönlendirdiler ve konserin olmasına da ilham kaynağı oldular. Onları yalnız bırakmamak için burada amacımız bu gezegende insanlar olarak bitkiler, hayvanlar, hep beraber gelecek için bir şey bırakmak istiyorsak korumak zorundayız. Yaşatmaktan yana olmalıyız. Müzik de zaten bunu anlatıyor diye düşünüyorum” dedi.

Konserde Fazıl Say, Kaz Dağları için bestelediği marşı da çaldı.

Previous post
Afganistan'da düğüne bombalı saldırı: En az 63 kişi yaşamını yitirdi
Next post
Yargıtay'dan adli yıl açılışına katılmayacak barolara yanıt: Haksız ve ölçüsüz