Ana SayfaGüncelCHP’den kayyum atanan kentlere dayanışma ziyareti

CHP’den kayyum atanan kentlere dayanışma ziyareti

HABER MERKEZİ – Yerine kayyum atanan Ahmet Türk’e dayanışma ziyaretinde bulunan heyette yer alan CHP Milletvekili Ali Şeker, muhalefetin seçme ve seçilme hakkının elinden alındığını belirterek, “Sandığın gaspı karşısında direnmek herkesin boynunun borcudur” dedi. Şeker’in yanı sıra İlhan Cihaner’in de yer aldığı CHP heyeti, daha sonra Diyarbakır’a geçerek yine görevden alınan HDP’li Selçuk Mızraklı’yı ziyaret etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi üyesi İlhan Cihaner ve CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Mardin’e giderek Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) ziyarette bulundu.

CHP heyetini, görevden alınarak yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ve HDP milletvekilleri karşıladı.

O sırada HDP’lilerin kayyumları protesto etmek amacıyla parti binasını ablukaya alan polise tepki gösteren CHP’li Şeker, “Bu talimatı kim verdi? Hiç kimsenin Türkiye’ye bu rezilliği yaşatmaya hakkı yok” dedi.

CHP ve HDP’li isimlerin yaptığı görüşmenin ardından ise basın açıklaması düzenlendi.

İlk sözü alan Türk, kendileriyle dayanışan CHP heyetine teşekkür ederek, “İnanıyorum ki demokrasinin güçlü hale gelmesi için hepimizin omzunda olan yükün bilincindeyiz. Demokratik Türkiye için daha güçlü ortak refleksler ve aklı ortaya koymalıyız” dedi.

CHP Milletvekkili Şeker de kayyum atanmalarına tepki göstererek seçme ve seçilme hakkının gasp edildiğini vurguladı.

“Seçimle göreve gelen kişiler yerine seçimle gelmedikçe Mardin’in Büyükşehir Belediye başkanları bu arkadaşlarımızdır. Biz şu anda Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın başka biri tarafından başka bir şekilde kullanılmasından dolayı büyükşehir belediye başkanlarını burada ziyaret ediyoruz.
“Bu kayyum ataması 31 Mart seçimleri ardından söyledikleri gibi; ‘kimi seçerseniz seçin muhalefetten bunları görevden alacağız’ dediler ve alıyorlar. Bunun adı demokrasi değildir, seçme ve seçilme hakkının gaspıdır.
“Seçime girme hakkı olan kazandıktan sonra mazbatası verilmeyen ikinciye mazbata veren bir demokrasi anlayışı Türkiye’ye yakışmıyor. Seçildikten sonra toptancı bir anlayışla büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınması, meclislerinin feshedilmesi Türkiye demokrasisine yakışmıyor.
“Bugün 19 Ağustos darbesiyle de muhalefetin seçme ve seçilme hakkı elinden alınıyor. Biz demokrasiye yapılan bu topyekûn saldırılar karşısında desteklerimizi ve dayanışmamızı ifade etmek için sayın Ahmet Türk ve eşbaşkanımız Figen Altındağ’ı ziyaret ettik.
“Ardından da Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı sayın Selçuk Mızraklı’yı ziyaret edeceğiz ve dayanışmalarımızı sürdüreceğiz.”

CHP’li Şeker ayrıca kayyum atamalarının ‘sandık gaspı’ olduğunu vurguladı, “Sandığın gaspı karşısında direnmek herkesin boynunun borcudur” diye de ekledi.

İlhan Cihaner, Ahmet Türk, Ali Şeker, Figen Altındağ (soldan sağa)

Cihaner: Bu saldırıya amasız, fakatsız karşı çıkılmalı

CHP PM Üyesi İlhan Cihaner ise her şeyden önce Mardin’e demokrasiye ve seçilme hakkına sahip çıkmak için geldiklerini ifade etti.

“Önümüzdeki seçimlerde muhalefet güçleri arası olası ittifaklara da müdahaledir. Demokrasiye yapılan amansız saldırıya amasız, fakatsız herkesin karşı çıkması gerekir.
“İkircikli davranarak bu uygulamaya karşı demokratik protesto hakkını kullanan yurttaşlara ve milletvekillerine uygulanan şiddetin de mahkum edilmesi lazım. Aksi takdirde bu gidişin Türkiye’yi Ortadoğu’da benzerini gördüğümüz bir takım çatışmalar götürmesi kaçınılmazdır.
“Bu nedenle kayyum saldırısı Türkiye’nin bir arada yaşama iradesine bir saldırıdır. Bu pervasız saldırıya karşı dayanışmayı göstermek için buradayız.”

Cihaner, son olarak “Bu saldırının sonuçları zannettiğimizden daha ağır olabilir” uyarısında bulunarak, güçlü bir dayanışmanın şart olduğunu vurguladı.

CHP heyeti yapılan açıklamanın ardından görevden alınarak yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’yı ziyaret etmek için Diyarbakır’a doğru yola çıktı.

CHP heyeti Diyarbakır’da

Cihaner ve Şeker’in de yer aldığı CHP heyeti, Mardin’in ardından Diyarbakır’a geçerek, HDP Diyarbakır İl Örgütü’ne de dayanışma ziyaretinde bulundu.

CHP heyetini, görevden alınarak yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ve HDP’li vekiller karşıladı.

Burada konuşan Mızraklı, İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’nun zaferi ile sonuçlanan 23 Haziran seçimini hatırlatarak, “Geçmişte nasıl İstanbul seçimlerinde yaşanan gaspa güçlü bir duruş gösterilmişse şu anda da aynı duruş gösterilmeli. Bu yüzden CHP’nin göstermiş olduğu bu dayanışma önemli. Ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Daha sonra konuşan CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, kayyum atanması sonrası yaşananlara tepki göstererek, Van, Mardin ve Diyarbakır büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınmasını kabul etmeyeceklerini söyledi.

İlhan Cihaner ise “AKP’ye oy verenler seçme ve seçilme hakkına yapılan bu saldırıyı görmeli. Kayyumların kamu malına çökme durumu var. Bunun devamını getirmek için yine kayyum atadılar. Yargı kararı olmaksızın alınan bu kararın izahı yok. Demokrasiye sahip çıkmak için dayanışmaya geldik” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından CHP heyeti binadan ayrıldı.

19 Ağustos’ta İçişleri Bakanlığı kararıyla HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları Adnan Selçuk Mızraklı, Bedia Özgökçe Ertan ve Ahmet Türk görevden alınıp yerlerine kayyum atanmıştı.

CHP içinde geçmişte görev yapmış ve halen görevde bulunan Merkez Yürütme Kurulu, Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri, milletvekilleri, belediye başkanları ve akademisyenlerden oluşan Özgürlükçü Sol Grubu ise belediyelere kayyum atanmasına ilişkin CHP’yi harekete geçmeye çağırmıştı.


Kayyum protestolarında yedinci gün

TİP, EMEP, Halkevleri ve ÖDP’den ortak kayyum açıklaması

Kaos, irade ve sadelik – Akın Olgun

Kontrolü kaybeden iktidar ve muhalefetin sorumluluğu – Abdulmelik Ş. Bekir

Yepyeni sömürgeciliğin ana hattı – Özgür Amed