Ana SayfaGüncelCHP’li Özel’den Erdoğan’a: Milletin cebinden alıp müteahhitlere aktarıyor

CHP’li Özel’den Erdoğan’a: Milletin cebinden alıp müteahhitlere aktarıyor

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kamu özel işbirliği ile hayata geçen projelere ilişkin, “Biz zaten kendi cebimizden para vererek bunu yaptırmıyoruz” sözlerine tepki gösteren CHP’li Özel, “Evet kendi cebinden vermiyor ama milletin cebinden alıp, müteahhitlere aktarıyor” diyerek “Erdoğan’ın milletten af dilemesi gerektiğini” söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 Ağustos’ta açılışını gerçekleştirdiği İstanbul-İzmir Otoyolu ve Bursa Şehir Hastanesi’yle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Şehir Hastanesi ve İstanbul-İzmir Otoyolu Ortak Açılış Töreni’nde kamu özel işbirliği (KÖİ) projeleri ile ilgili, “Biz zaten kendi cebimizden para vererek bunu yaptırmıyoruz. Biz buraya yıl, ay, gün koyuyoruz. Bu kadar gün, ay, yıl çalıştırmak suretiyle bu hastaneyi şu, şu, şu evsafta yapacaksın diyoruz. Buna yap-işlet-devret denir” demiş ve “Devletin cebinden bir kuruş çıkmıyor” diye eklemişti.

“Milletin cebinden kuruş değil 60 Milyar çıkıyor”

Erdoğan’ın “Devletin cebinden bir kuruş çıkmıyor” sözleriyle savunduğu KÖİ projelerindeki garantiler ve kiralamalar nedeniyle 2017-2021 döneminde bütçeden yapılacak ödemelerin 60 Milyar TL’yi bulacağını söyleyen Özel, “Milletin cebinden kuruş değil 60 Milyar TL, eski parayla 60 Katrilyon lira çıkıyor. Bu buzdağının görünen yüzü. 10-25 yıllık garantiler dikkate alındığında fatura daha da katlanacaktır. Erdoğan, KÖİ projelerindeki gerçek dışı açıklamaları nedeniyle milletten af dilemelidir” diye belirtti.

Erdoğan’ın “Biz zaten kendi cebimizden para vererek bunu yaptırmıyoruz” sözlerini de hatırlatarak, “Evet kendi cebinden vermiyor ama milletin cebinden alıp, müteahhitlere aktarıyor. Hem de bunu ‘hane halkına transfer’ adı altında yapıyorlar” dedi.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün hane halkına transferler kalemine 2020 yılı için 6 milyar 210 Milyon TL, 2021 bütçesine ise 6 Milyar 496 Milyon TL konulduğunu hatırlatan Özel, “Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü ve Avrasya Tüneli gibi ulaştırma projeleri için bugüne kadar yapılan ödeme 4 Milyar 530 Milyon TL’dir. 2019, 2020 ve 2021 ödenekleri dikkate alındığında ulaştırma projeleri için milletin cebinden çıkacak para 21,1 Milyar TL’dir” ifadelerini kullandı.

Yap-kirala-devret yöntemi

Özel, şehir hastaneleri olarak bilinen ve yap-kirala-devret yöntemiyle yaptırılan hastaneler için 2019 bütçesinden kira bedeli olarak 3 milyar 680 milyon lira, hizmet bedeli olarak 2 milyar 470 milyon lira olmak üzere 6 milyar 150 milyon lira ödeneceğini belirten Özel sözlerine şöyle devam etti:

“2020 yılı için kira bedeli 7 Milyar 750 Milyon TL, hizmet alım bedeli 6 Milyar 500 Milyon TL olmak üzere 14 Milyar 75 Milyon TL, 2021 yılı için ise kira bedeli 9 Milyar 290 Milyon TL, hizmet alım bedeli 7 Milyar 670 Milyon TL olmak üzere 16 Milyar 960 Milyon TL ödenmesi öngörülüyor. Bu faturayı hasta olan olmayan tüm milletimiz ödeyecek.”

Bu projeler için kullanılan kredilerin büyük bölümünde devletin kefil yapıldığını da belirten Özel, “Merkez Bankası’ndan alınan yedek akçe bile bu projeler için müteahhitlere aktarılmıştır” dedi ve ekledi:

“İstanbul İzmir arasını kısaltacağı belirtilen İstanbul-İzmir Otoyolu’nu kullanan otomobillerin sadece gidiş için 256,3 TL ödeyeceği dikkate alındığında, bu otoyolun vatandaşlarımıza sırtına bindirdiği yük de ortadadır. Kamu özel işbirliği projelerini ‘cebimizden para vererek yaptırmıyoruz’ diye savunan Erdoğan’a düşen, bugün için görünen 60 Milyar TL’lik fatura için milletimizden af dilemektir.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kaz Dağları için büyük yürüyüş: On binlerce gösterici şantiye alanına gitti
Sonraki Haber
Batman'daki ağaç kıyımı: Belediyeden özeleştiri ve 2 bin 500 ağaç dikme sözü