Ana SayfaGüncelCorbyn’den ‘kayyum’ tepkisi: Türkiye, demokrasisini baltalamamalı

Corbyn’den ‘kayyum’ tepkisi: Türkiye, demokrasisini baltalamamalı

HABER MERKEZİ – Britanya’da muhalefet lideri Jeremy Corbyn, belediyelere kayyum atanmasının ardından HDP’li siyasetçiler ile protestolarda eylemcilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi, “Türkiye insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygı duymalı ve demokrasisini baltalamamalıdır” dedi.

İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanmasına tepkiler sürüyor.

31 Mart yerel seçimlerinden yaklaşık beş ay sonra 19 Ağustos’ta HDP’li belediye eşbaşkanları Adnan Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe Ertan’nın yerine kentlerin valileri, belediye başkan vekilleri olarak görevlendirilmişti.

Haklarında herhangi bir yargı kararı olmayan üç ismin görevden alınmasının ardından HDP ve CHP başta olmak üzere birçok siyasi partiden ve sivil toplum örgütlerinden tepki gelirken, birçok kentte karara karşı protestolar düzenleniyor.

Özellikle kayyum atanan kentlerde yapılan eylemlerde polis şiddeti nedeniyle aralarında HDP milletvekillerinin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralanırken, aralarında HDP’li siyasetçilerin de olduğu onlarca protestocu ise gözaltına alındı.

Fotoğraf: Sertaç Kayar / Diyarbakır

Söz konusu gelişmeler Avrupa Birliği ve Avrupa Komisyonu başta olmak üzere uluslararası gündemde kendine yer buluyor.

Son olarak Britanya İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Twitter üzerinden açıklama yaparak HDP’li siyasetçiler ve eylemcilerin gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Corbyn, “Türkiye insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygı duymalı ve demokrasisini baltalamamalıdır” diye de ekledi.


Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine yine kayyum atandı

Milletvekili Sarısaç: Kayyum politikası sadece HDP’li belediyelerle sınırlı kalmaz

Diyarbakır, Mardin ve Van’a kayyum: Kim ne diyor, neler oluyor?

Van kayyumu tüm daire başkanlarını görevden aldı, belediye meclisini feshetti

Kılıçdaroğlu’ndan kayyum tepkisi: Mesele HDP değil, milletin iradesine saygısızlık


Gazete Karınca
Previous post
İki çocuğu cinsel istismara maruz bırakan çocuk ilk duruşmada tahliye edildi
Next post
İzmir yangınları: HAYTAP yaralanan hayvanların tedavisini üstlendi