Ana SayfaGüncelCumartesi Anneleri’nden Elmas Eren hayatını kaybetti

Cumartesi Anneleri’nden Elmas Eren hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – 1980 darbesinin hemen ardından gözaltında zorla kaybedilen oğlu Hayrettin Eren’in akıbeti için 39 yıldır mücadele eden Cumartesi Anneleri’nden Elmas Eren hayatını kaybetti.

Cumartesi Anneleri’nden Elmas Eren, İstanbul Avcılar’daki evinde yaşamını yitirdi.

12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından 20 Kasım’da İstanbul’daki Haşim İşcan Geçidi’nde gözaltına alınan ve zorla kaybedilen Hayrettin Eren’in annesi olan Eren, 39 yıldır oğlunun akibetini öğrenmek için Cumartesi Anneleri ile birlikte mücadele yürütüyordu.

Elmas Eren’in ölümüne ilişkin Cumartesi Anneleri’nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda “Çiçeklerle donatacağı bir mezar peşinde 39 yıl tüketen mücadele arkadaşımız, 12 Eylül kayıplarımızdan Hayrettin Eren’in annesi Elmas Eren’i kaybettik” denildi.

Eren’in cenazesinin ise 20 Ağustos’ta ikindi namazında Avcılar Ambarlı Hacı Osmanağa Camii’nden kaldırılarak Yeni Büyükçekmece Mezarlığı’na defnedileceği bildirildi.

Hayrettin Eren hakkında

1954 doğumlu Hayrettin Eren, 1970’li yıllar boyunca sosyalist hareket içinde yer aldı.

12 Eylül askeri darbesinin ardından 26 yaşındaki Hayrettin Eren hakkında arama kararı çıkarıldı.

21 Kasım 1980 tarihinde babasına ait 34 F 6798 plakalı otomobille evden ayrılan Eren, bir arkadaşı ile buluşmak üzere Saraçhane Haşim İşcan Geçidi’ne gitti. Orada arkadaşı ile birlikte gözaltına alındı.

Önce Karagümrük Karakolu’na ardından da aynı operasyonda gözaltına alınan sekiz kişi ile birlikte Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü Siyasi Şube’ye götürüldü.

Gayrettepe’ye giden anne Elmas Eren, oğluunun gözaltına alınırken kullandığı otomobili Siyasi Şube’nin bahçesinde gördü. Ancak oğlunu soran Elmas Eren’e ‘Gözaltında böyle biri yok’ cevabı verildi.

Aynı operasyon kapsamında yakalanan sekiz kişi mahkemeye çıkarıldıklarında, ‘Hayrettin Eren de bizimle birlikte gözaltındaydı’ diyerek suç duyurusunda bulundu.

Ancak buna rağmen ailenin yaptığı bütün başvurular sonuçsuz kaldı ve dosya zamanaşımı ile kapatılmak istendi.

Previous post
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dursun yaşamını yitirdi
Next post
Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine yine kayyum atandı