Ana SayfaGüncelDiyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine yine kayyum atandı

Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine yine kayyum atandı

HABER MERKEZİ – 31 Mart yerel seçimlerinden yaklaşık beş ay sonra Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden alındı. HDP’li belediye eş başkanları Adnan Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe Ertan’nın yerine kentlerin valileri, belediye başkan vekilleri olarak görevlendirildi. Selçuk Mızraklı görevden uzaklaştırıldığına dair İçişleri Bakanlığı belgesine imza atmadığını belirterek “Belgeye ‘bana bu iradeyi veren halk adına imzalamayı bir onursuzluk addederim’ yazdım” dedi. Belediyelere kayyum atanmasına HDP’nin yanı sıra CHP ve TİP başta olmak üzere birçok siyasi parti ile sivil toplum örgütlerinden tepki geldi. Diğer yandan Diyarbakır başta olmak üzere onlarca kentte düzenlenen operasyonda çok sayıda HDP’li gözaltına alındı. Günün öne çıkan gelişmelerini anbean canlı sayfamızdan aktardık.

 


21:45 | “Kayyumla gelen direnişle gider” pankartına gözaltı

İstanbul Kadıköy’de iki Devrimci Parti üyesi, belediyelere kayyum atanmasını protesto etmek için Söğütlüçeşme Köprüsü’ne “Kayyumla gelen direnişle gider” yazılı pankart astı.

Mazlum Oruç ve Ali Düzkün isimli Devrimci Parti üyeleri, polisler tarafından gözaltına alındı.

Oruç ve Düzkün’ün Rıhtım Polis Karakolu’na götürüldüğü belirtildi.


20:15 | Ankara’daki kayyum eylemine polis engeli: Dokuz gözaltı

Ankara’da HDP’liler, sivil toplum örgütleri ile emek ve meslek odaları, HDP İl Örgütü’nün çağrısıyla, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine yönelik kayyum atamalarına tepki göstermek için Sakarya Meydanı’nda bir araya geldi.

Polis, aralarında HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül’ün de olduğu kitlenin eylemini engelledi.

Gruba biber gazı, kalkan ve coplarla müdahale eden polis, dokuz kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlar arasında HDK Ankara Eş Sözcüsü Fatma Kılıçarslan, HDP Ankara İl Eşbaşkanı Hüseyin Gevher, Demokratik Alevi Derneği Mamak Şube Eşbaşkanı Hasan Altun da bulunuyor.


19:48 | HDP’den ‘kesintisiz eylem’ kararı

Belediyelere kayyum atanması üzerine olağanüstü toplanan HDP Merkez Yürütme Kurulu, “kesintisiz eylem” kararı aldı.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre HDP, kayyum politikasına karşı ‘adalet nöbetleri’ ve oturma eylemleri gibi eylemsellikler başta olmak üzere demokratik yolları kesintisiz olarak kullanacak.

HDP’li tüm milletvekilleri kayyum atanan üç ilde görevlendirilecek ve yarın Diyarbakır, Mardin ve Van’daki parti il binaları önünde saat 11:00’de bir araya gelecek.

Bu doğrultuda aralarında partinin eş genel başkanları da olmak üzere, milletvekillerine, parti meclis üyelerine, bölge il ve ilçe eş başkanları ile kadın ve gençlik meclislerine olağanüstü toplanma çağrısı yapıldı.


19:05 | Mardin Valiliği 1 ay boyunca tüm eylemleri yasakladı

Mardin Valiliği, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün görevden alınarak yerine Vali Mustafa Yaman’ın kayyum olarak atanmasının ardından kentte 1 aylık eylem yasağı kararı aldı.

Valilik tarafından yapılan açıklamada yasak kararına kayyum ataması ardından yapılacağı belirtilen eylemler gerekçe gösterildi.

Tüm eylem ve etkinliklerin yasaklandığı belirtilen açıklamaya aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


18:40 | Kürt partilerinden ortak tepki: Kayyum tüm Türkiye halklarının sorunudur

HDP’li üç büyükşehir belediye eşbaşkanın görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanmasına ilişkin ortak açıklama yapan Kürt partileri, “Kayyum, sadece HDP’nin, Kürdistani seçim ittifakının ve Kürt halkının sorunu değildir; tüm Türkiye halklarının, tüm demokrasi güçlerinin ortak sorunudur. Bu tutuma karşı suskun kalmak, onaylamaktır” dedi.

Ortak açıklama Azadî Hareketi, İnsan ve Özgürlük Partisi, Kürt Demokratlar Platformu, Kürdistan Komünist Partisi, Devrimci Demokratlar ve Kürdistan Demokrat Partisi Türkiye tarafından yapıldı.

AKP hükümetinin belediyelere kayyum atamasıyla demokrasiden uzaklaştığına işaret edilen açıklamada şu çağrı da yapıldı:

“Bizler; uluslararası kamuoyunu, AB Komisyonunu, Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Komitesi’ni ve Birleşmiş Milletler’i bu anti demokratik kayyıum kararına karşı net tavır almaya çağırıyoruz.”

18:20 | Kayyum atanan DBB’de 29 memur görevden uzaklaştırıldı

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından HDP’li yönetim tarafından görevlerine tekrar iade edilen 29 memuru görevden uzaklaştırırken, sekiz işçinin de iş akitlerini askıya aldı.

Bu sabah saatlerinde yapılan polis operasyonunda gözaltına alınanlar arasında bulunan Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Selda Aydın Baran’ın da görevden uzaklaştırıldığı ifade edilen açıklamada, yine 2 başkanlık danışmanın da işine son verildiği belirtildi.

Belediyeden yapılan açıklamada, görevden uzaklaştırılan personel ile ilgili inceleme ve soruşturma işlemlerinin başlatıldığı kaydedildi.


18:10 | Taksim’de açıklama yapmak isteyen HDP’lilere polis şiddeti

HDP İstanbul İl Örgütü, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine yönelik kayyum atamalarına tepki göstermek için Taksim Meydanı’nda basın açıklaması yapmak istedi.

Ancak aralarında HDP milletvekilleri Musa Piroğlu, Erol Katırcıoğlu ve Ahmet Şık’ın da bulunduğu partililer polislerce engellendi.

Polisler, darp ettikleri HDP’lilerden bazılarını gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında HDP PM üyesi Nesimi Aday, HDP Ümraniye İlçe Eşbaşkanı Damla Savcı, HDP İl Yöneticisi Sıtkı Tatlıcı da var.

Bu anlarda meydandan geçen bir yurttaş ise tanık olduğu görüntüler karşısında “Hayırdır artık konuşanları da mı gözaltına alıyorsunuz?” diyerek polise tepki gösterdi.

Bunun üzerine polisler, “Evet konuşanları da gözaltına alıyoruz” diyerek bu kişiyi de gözaltına aldı.

Milletvekilleri Musa Piroğlu, Ahmet Şık ve Erol Katırcıoğlu ise meydanda kalmayı sürdürdü.

Polis çemberine alınan vekillerden Piroğlu, maruz kaldıkları müdahaleye “Bu, İstanbul seçimlerinde Saray’ın duyduğu nefretin uygulamasıdır. Bu ülkeye karanlığı yaşatmak için kayyum atanıyor” sözleriyle tepki gösterdi.

Polisler bunun üzerine tekerlekli sandelyedeki Piroğlu ile Şık ve Katırcıoğlu’na da müdahale etti.


17:00 | TTB’den kayyum tepkisi: Partili valilerin atanması demokrasi cinayetidir

Türk Tabipler Birliği (TTB), İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınmasına tepki gösterdi.

TTB tarafından yapılan açıklamada, “Kayyum atamak ‘sizin seçtiklerinizi beğenmiyorum, benim atadığıma mecbursunuz’ anlayışıdır” denilerek seçme ve seçilme hakkına ve halkın kendi yöneticilerini seçme hakkına saygının demokrasi için vazgeçilmez olduğu belirtildi.

“Hiç kimsenin ülkedeki demokrasiyi yok etmeye hakkının olmadığı” belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“Daha dört ay önce Diyarbakır, Van ve Mardin’de yaşayan milyonlarca insanın oyları ile işbaşına gelen Belediye Başkanlarının, atanmış bir İçişleri Bakanı tarafından görevden alınarak yerlerine, ‘partili cumhurbaşkanlığı sisteminin partili valilerinin’ kayyum olarak atanması demokrasi cinayetidir. Ekonomik krizle boğuşan ülkemizin acil ihtiyacı, makam odalarına ‘banyo’ yaptırmayı marifet sanan kayyum uygulaması değildir.”
“Bugün Diyarbakır, Van ve Mardin’e kayyum atanmasına sessiz kalınması ve olağan kabul edilmesi; yarın İstanbul başta olmak üzere bütün belediyelere kayyum atanabilmesine de onay vermek, TTB ve tüm meslek odalarına iktidar müdahalesini kabullenmek, emekten yana sendikaları kapatma girişimlerini desteklemek anlamına gelir.
“Seçime saygı yoksa demokrasi de yoktur. Ülkeyi yönetenleri demokratik olmayan bu uygulamadan vazgeçmeye ve halk iradesine saygı göstermeye çağırıyoruz.”

16:20 | Sanatçılardan tepkiler

İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınmasına sanatçı ve yazarlar da tepki gösterdi.

Twitter üzerinden karara tepki gösteren isimlerin paylaşımlarından bazıları şöyle:


16:18 | Cumhurbaşkanlığı’ndan ilk açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanlığı kararıyla HDP’li belediyelere kayyum atanmasıyla ilgili açıklama yaptı.

“Gereken yapılmıştır” diyen Oktay, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Belediye imkanlarının eli kanlı terör örgütü lehine kullanıldığı adli ve idari soruşturmalarla tespit edilmiş ve gereken yapılmıştır. Millet iradesi asla terörün vesayetine terk edilemez. Demokrasi mücadelemiz çerçevesinde teröre destek veren belediyelere müdahale kaçınılmazdır.”

16:10 | Barolardan ortak kayyum tepkisi


15:44 | Özgökçe-Ertan: Seçme ve seçilme hakkına dair bir darbe işletiliyor

Görevinden alınarak yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan, “Ülke, OHAL kalkmasına rağmen, OHAL döneminde çıkarılan KHK’lar ile yönetiliyor. Yıllardır özellikle seçme ve seçilme hakkına dair bir darbe işletiliyor” dedi.

“Türkiye darbelerle yönetilemez” diyen Özgökçe-Ertan, sözlerine şöyle devam etti:

“Belediye başkanı hakkında bir soruşturma yürütülüyorsa dahi, bir mahkumiyet durumu yoksa görevden alınamaz. Ama hakkımızda yürütülen bir soruşturma sonucunda bu işlem yapılmıştır. Bir twit ile başlatılan soruşturma bugün kayyum gerekçesi yapılmıştır.
“Kayyum politikasının halkın nazarında hiçbir geçerliliği yoktur. Hakkımızda milletvekilliği süresi boyunca açılan soruşturmalar gerekçe gösterilmiş, hatta son günlerde hakkımızda AKP’lilerin attığı bazı twitler bile uzaklaştırma gerekçesi sayılmış.”

15:35 | ESP, EMEP ve Halkevleri’nden kayyum tepkisi

ESP, HDP’li üç belediyeye kayyum atanmasına dair açıklama yaptı. “Kayyum darbesine karşı birleşik mücadeleyle cevap verelim” başlığıyla yayımlanan açıklamada özetle, şunlar ifade edildi:

“Kayyum darbesi sadece Kürt halkının ve seçilmişlerinin sorunu değil, tersine Türk halkının ve emekçilerinin de sorunudur. Kürt halkının iradesinin gasp edilmesinin bir sonraki aşaması kayyum politikasının Türkiye’ye taşınması, Türk emekçilerinin iradesinin gasp edilmesidir.
“Türk halkımızı Kürt halkımızla el ele vermeye, birlikte mücadele etmeye ve ortak geleceğimizi kurmak için bugün ses vermeye çağırıyoruz.”

Belediyelere kayyum atanmasını yaptığı yazılı açıklamayla kınayan Halkevleri ise “halk iradesi bir kez daha saray darbesiyle ihlal ediliyor” dedi.

“Hepimiz biliyoruz ki bu intikam darbesinin esas nedenlerinden birisi de batıda AKP’nin seçim yenilgisine yol açan, Kürt halkının İstanbul ve diğer illerde gösterdiği seçim tutumudur.
“31 Mart seçimlerinde batıdaki en önemli belediyeleri alan muhalefet de tehdit altındadır. Bu saldırganlık ancak ortak mücadeleyle püskürtülebilir. Şimdi Kürt halkının iradesine saygı göstermeyenlere karşı kardeşliğin, dayanışmanın zamanıdır.”

EMEP de yaptığı yazılı açıklama ile kayyum atamalarına tepki gösterdi, “Diyarbakır, Van ve Mardin belediye başkanlarının görevden alınması ile devam ettirilen operasyonlar ve kayyım süreci kabul edilemez bir demokrasi ihlalidir” dedi.

Uygulamanın iktidarın Suriye politikasından bağımsız olmadığını savunan EMEP, şunları kaydetti:

“Halkın iradesini tanımayan, halkın tercihlerini kabullenmeyen bu politikalar siyasi iktidarın Suriye politikasından bağımsız değildir. Bölgede söz sahibi olmanın yolunun Kürt halkının taleplerini ve iradesini kırmaktan geçtiğine inanan siyasi iktidar içeride bu operasyonları yürütürken, bölgede ABD ve Rusya ekseninde pazarlıkları sürdürmektedir. Suriye’de istediği amaca ulaşamayan iktidar içeride Kürt sorununa yönelik baskı ve şiddetle yol almaya çalışmaktadır.”

15:25 | CHP: Seçimle gelen kayyum ile gidecekse sandık anlamını yitirir

HDP’li belediye eş başkanları Adnan Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe Ertan’nın görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanmasına ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi adına bir basın toplantısı düzenleyen Parti Sözcüsü Faik Öztrak, kararın “hukuki değil siyasi olduğunu” söyledi.

Öztrak, “Seçimle gelen kayyum ile gidecekse sandık anlamını yitirir” dedi.

CHP Sözcüsü Öztrak, yaptığı açıklamada “Erdoğan’ın merhametsiz zulmüne her zaman karşı çıktık” diye de belirtti.

BirGün’ün aktardığına göre Öztrak’ın açıklamalarından öne çıkanlar ise şöyle:

  • “Millet iradesine ve sandığın namusuna yeni bir saray darbesi yapıldı. 5 ay önce millet iradesiyle göreve gelen belediye başkanları bu sabah görevden alındı ve valiler kayyum olarak atandı.”
  • “Ülkemizde belediye başkanı olmanın koşulları bellidir. Hukukun üstünlüğü yok sayılmıştır. Darbe döneminde ne yapıldıysa bugün de aynısı yapılmıştır.”
  • “Seçimle gelen kayyumla gidecekse sandık anlamını kaybeder. CHP, seçilen belediye başkanları yerine kayyum atanmasına, seçilmiş Başbakan Davutoğlu’nun istifaya zorlanmasıyla aynı tepkiyi verir. Biz adalet ve demokrasinin tarafındayız. Erdoğan’ın merhametsiz zulmüne her zaman karşı çıktık.”

15:15 | Muğla’da HDP’lilere müdahale: 22 gözaltı

Muğla’da belediyelere kayyum atanmasına tepki göstermek için Sınırsızlık Meydan’ında bir araya gelen HDP’lilere polis müdahale etti.

HDP PM üyesi Adalet Aydın’ın da aralarında bulunduğu 22 kişi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar Muğla Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.


15:14 | DTK ve HDK’den ‘açık tutum’ çağrısı

HDP’li üç büyükşehir belediyesine kayyum atanmasına tepki gösteren DTK, herkesi açık tutum almaya çağırdı.

“Türkiye’nin her bir köşesinde 31 Mart ve 23 Haziran’da oy kullanmış, AKP-MHP ittifakının kaybetmesi ve demokrasinin kazanması için çalışmış olan herkese çağrımızdır. Bu sadece HDP’nin ve Kürt halkının sorunu değildir; tüm Türkiye halklarının, Kürdistani partilerin ve demokrasi güçlerinin ortak sorunudur.
“Demokratik Toplum Kongresi olarak, haksızlık ve hukuksuzluk karşısında susmayacağımızı belirtiyor, bütün ilerici ve demokratik kamuoyunu açık bir tutum almaya çağırıyoruz.”

Belediyelere kayyum atanmasını yaptığı yazılı açıklamayla kınayan HDK ise “31 Mart’ın ve 23 Haziran’ın sahibi olan halklarımız kendi iradesine sahip çıkacak ve bu darbeyi geri püskürtecektir” dedi.

“Burada gösterilecek her tereddüt, darbenin sonuçlarıyla karşılaşmak için sıra beklemek anlamına gelecektir. Bugün Kürt halkının iradesinin gaspına sessiz kalmak, İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Antalya ve diğer belediye başkanlarını seçen halk iradesinin de aynı tehdit ile karşı karşıya olduğunu görmemek anlamına gelir.
“AKP-MHP iktidarı, faşist rejimini bu darbe ile onarmak ve tahkim etmek istemektedir. Yerel seçimlerde meşruiyetlerini kaybetmişken; şimdi bu gayrı meşruluğa darbecilik suçunu ilave etmektedirler.
“Halklarımız darbeciliğin karanlığına teslim olmayacak; sokaklarda, meydanlarda ve toplumsal hayatın her alanında, darbeye karşı direnerek demokrasinin, özgürlüğün ve barışın yolunu açacaktır. Kürdistan’da kazanmış ve Batı’da kaybettirmiştik. Gene kaybedecekler ve gene gene gene kazanacağız!”

14:55 | Saadet Partisi’den kayyum tepkisi: Halkın iradesine ipotek konulmuştur

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydın’dan İçişleri Bakanlığı kararıyla HDP’li belediyelere kayyum atanmasına tepki geldi.

Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Diyarbakır, Mardin ve Van halkının iradesine ipotek konulmuştur” diyen Aydın, şunları söyledi:

“Neden 4 ay önce seçimlere girmelerine müsaade edilenler, bugün görevden alınıyor? Alınan bu karar Türkiye’nin ve bölgenin geleceği açısından sağduyu ve aklı selimden uzaktır.”

14:35 | Kati Piri: Sırada Ankara ve İstanbul mu var?

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına dair açıklama yaptı.

Piri, Twitter üzerinden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kayyum atamalarını eleştiren mesajını alıntılayarak şunları söyledi:

“İstanbul Belediye Başkanı, Diyarbakır, Mardin, Van’da Kürt belediye başkanlarının görevden alınmasını eleştirdi. Bence Türkiye’de demokratik olarak seçilmiş tüm belediye başkanları söylemeye cesaret edemese bile aynı şekilde düşünüyor.
“Diyarbakır, Mardin ve Van belediye başkanları seçildikten beş ay sonra terörle ilişkileri var iddiasıyla yine görevden alınıyor. Halkların tercihine sıfır saygı. Sırada ne var? Ankara ve İstanbul belediye başkanlarını görevden almak mı?”

14:32 | İHD ve TİHV’den kayyum açıklaması

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), belediyelere kayyum atanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“Demokrasinin ilk ve olmazsa olmaz şartı seçmen iradesini tanımaktır. Bugün gerçekleştirilen görevden alma ve belediyeye el koyma operasyonu Anayasa’ya mutlak aykırı olup siyasi iktidarın seçimlerle ele geçiremediği belediyeleri anti-demokratik yasa ve yetkilerle ele geçirme operasyonudur.”

Açıklamada, halk iradesine müdahale edilmesini çeşitli barış çabalarının yapılmak istendiği bir döneme denk getirildiği belirtilerek, “HDP’nin DTK ve HDK ile birlikte 4 Ağustos 2019 tarihinde kamuoyuna barış çağrısı yapmıştır. Keza, avukatları ile en son 7 Ağustos 2019 tarihinde görüşen Abdullah Öcalan da yeni bir barış süreci için inisiyatif alabileceğini duyurmuştur. Böylesi dönemlerde siyasi iktidarın tamamen güvenlikçi politikaları devreye sokması anlaşılır değildir” denildi.

İHD ve TİHV açıklamasının sonunda, siyasi iktidarı bu müdahaleden vazgeçmeye ve seçilmiş belediye başkanlarını göreve iade etmeye, tüm demokrasi güçlerini siyasi iktidarın bu müdahalesine karşı çıkmaya davet edildi.


14:20 | Gül ve Davutoğlu’ndan HDP’li belediyelere kayyum atanmasına tepki

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına tepki gösterdi.

Gül, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Daha yeni seçilmiş belediye başkanlarının ‘bu şekilde’ görevden alınmaları demokrasimiz için doğru olmamıştır” dedi.

HDP’li belediyelere kayyum atanmasına ilişkin bir tepki de eski Başbakan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ndan geldi.

Twitter’dan yaptığı açıklamada bu uygulamanın “demokratik sistemin ruhuna aykırı” olduğunu belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

“Kısa süre önce gerçekleşen seçimlerle göreve gelen Mardin, Diyarbakır ve Van Belediye Başkanları’nın idari tasarrufla görevden alınması demokratik sistemin ruhuna aykırıdır. Seçimle gelenlerin seçimle ayrılması milli irade ilkesinin gereğidir.
“Adayların seçime girmesi kanuna aykırı ise Yüksek Seçim Kurulu bunu seçim öncesinde değerlendirmelidir. Elbette seçim sonrasında işlenen suçlara ilişkin de gerekli tedbirler alınabilir. Ancak bunun öncelikle yargı nezdinde hukuki şartları oluşmalıdır.
“Esas olan seçme ve seçilme hakkıdır. Bu karar, toplumsal barışa katkı sunmayacağı gibi terörle mücadeleyi de zaafa uğratabilir. Terörle en etkili siyasi mücadele, demokratik temsili aşındırmakla değil milletin gönlüne girip seçim kazanmakla verilir.”

14:10 | Temelli: Bu saldırı yalnızca HDP’ye değil, tüm Türkiye’yedir

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve beraberindeki Merkez Yürütme Kurulu üyeleri, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlarının İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına yönelik basın toplantısı düzenledi.

“19 Ağustos sivil darbesi, 12 Eylül darbe geleneğinin devamıdır” diyen Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belediyesine sahip çıkanlara, iradesine sahip çıkanlara TOMA’larla gazlarla saldırmaya devam eden bir devlet vardır. Devlet, hukukunu yitirmiştir. Devlet, anayasal bir devlet olmaktan uzaklaşmıştır.”

Üç HDP’li belediye eşbaşkanının görevden alınmasının Türkiye halklarına yönelik bir saldırı olduğunu vurgulayan Temelli, şunları söyledi:

“Bu saldırı yalnızca HDP’ye yönelik değildir. Bu saldırı Türkiye halklarına bir saldırıdır. Alınan belediye başkanlıkları Mardin, Diyarbakır ve Van’dır ama saldırı Trabzon’adır, Bursa’yadır, Ankara’yadır, tüm Türkiye’yedir.
“Bu iktidar demokrasiden kaçıyor ama biz demokrasi mücadelesi ile bu iktidarın peşindeyiz. Mutlaka ama mutlaka bu iktidarın yaptıklarından hesap soracağız.
“Tüm yerel yönetimlerde, tüm meşru demokratik zeminlerde demokrasi mücadelemize devam edeceğimizin altını çiziyorum. Bir kez daha tekrarlıyorum; Kaybettiler yine kaybedecekler, kazandık yine kazanacağız!”

14:05 | Maçoğlu: Demokrasi ilkesiyle bağdaşmamakta

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, HDP’li belediyelere kayyum atanmasına tepki gösterdi.

Maçoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “31 Mart 2019 yerel seçimlerinde halkın büyük çoğunluğunun iradesiyle seçilen Diyarbakır, Van, Mardin Büyükşehir Belediye başkanlarının görevden alınması ve yerlerine kayyumlar atanması hukuksuzdur ve hiçbir demokrasi ilkesiyle bağdaşmamaktadır” dedi.


14:03 | ÖHD: 29 ilde 418 HDP’li gözaltına alındı

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), HDP’li belediyelere kayyum atanmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Uygulamanın hukuksuz olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Van, Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları görevden alınıp yerlerine ise yolsuzlukları ayyuka çıkan valiler kayyum olarak atanmıştır. Halkın tepkisinden korkanlar sabah saat 06.00’da kapıları kırarak, belediye binalarına girmiş, belediye binaları adeta kolluk marifeti ile işgal edilmiştir” denildi.

Açıklamada ayrıca, 29 ilde 418 HDP üyesi ve çalışanının gözaltına alındığı belirtilerek “AKP/MHP iktidarının hiçbir hukuk kuralını tanımadan yaptıkları uygulamalara 19 Ağustos darbesi olarak geçecek bir suç pratiği daha eklenmiştir” diye belirtildi.

“Halkın ekseri çoğunluğuyla seçtiği belediye eşbaşkanlarının uydurma gerekçelerle görevden alınıp yerlerine bürokratların atanması Anayasa’da ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde (AİHS) tanınan seçme ve seçilme hakkına, demokratik toplum esaslarına açıkça aykırıdır. Avrupa Birliği ve kurumları sözleşmeci bir taraf olan Türkiye’ye tarafı olduğu sözleşmelere uyması için etkin yaptırımlar uygulamak zorundadır.
“Avrupa Birliği kurumlarının etkisizliği de faşizm uygulamalarına katkı sağlamaktadır. Halkın iradesini sadece kendileri için isteyip Kürtlerin iradesini yok sayanlar bahane üretme zahmetine dahi katlanmamışlardır. Haklarında soruşturma ya da dava olmayan Kürt kalmamışken, adil yargılanma hayal olmuşken buldukları bahane abesle iştigaldir. Bu uygulamaları yapanlar şunu asla unutmamalıdır; pervasızlık düzeni içinde tüm hukuk kurallarının askıya alınması, hiçbir zaman hukuk önünde hesap verilmeyeceği anlamına gelmemektedir.
“Bizler özgürlükçü hukukçular olarak Kürt halkının iradesine sahip çıkmak için her türlü hukuki girişimde bulunacağımız gibi bu sürecin sonuna kadar da takipçisi olacağız!”

14:00 | Diyarbakır ve Van’da kayyum kararını protesto edenlere polis müdahalesi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın görevinden uzaklaştırılarak yerine kayyum atanmasına tepki gösteren yurttaşlar, belediye binasının bulunduğu Elazığ Caddesi üzerinde toplandı.

Yurttaşlar, dağılmalarını isteyen polislerle bir süre burada tartıştı.

Polisler tartışmanın ardından yurttaşlara müdahale etti.

TOMA ile kitleye tazyikli su sıkılırken, müdahalede bazı yurttaşların yaralandığı belirtildi.

Van’da da aralarında HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, görevden uzaklaştırılan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı’nın da bulunduğu yaklaşık 30 HDP’li, belediye binasına 30 metre kala polisler tarafından engellendi.

HDP’li vekil Orhan ile polis amiri arasında kısa süreli tartışma yaşanırken, ardından kitleye müdahale edildi.


12:54 | DBP: Temel amaç Kürt siyasetini tasfiye etmek

HDP’li belediyelere kayyum atanmasına dair bir tepki de Demokratik Bölgeler Partisi’nden (DBP) geldi.

DBP yaptığı açıklamada, kayyum politikasını “Kürt halkının demokrasi mücadelesine karşı açılmış yeni bir savaş” olarak değerlendirdi. Açıklamada ayrıca, şu ifadeler kullanıldı:

“Aralarında Merkez Yürütme Kurulu üyemiz Sevim Adsoy, PM üyelerimiz Tahir Özdemir ve Suat Aslan’ın da bulunduğu onlarca parti yöneticilerimiz, yüzlerce Kürt siyasetçi AKP ve MHP’nin siyasi darbesiyle hukuksuzca gözaltına alınmıştır.
“2019 yerel seçimleri sonrasında partimize ve bileşeni olduğumuz HDP’ye yönelik bu operasyonların temel amacı Kürt siyasetini tasfiye etmektir.
“Bir kez daha vurguluyoruz, Kayyum’u tanımayacağız, kabul etmeyeceğiz. Hükümet attığı bu vahim adımdan bir önce dönmelidir.”

12:42 | HDP’li Sarısaç: Kayyum politikası sadece HDP’li belediyelerle sınırlı kalmaz

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına dair gazetemize konuşan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, “Bütün kirli politikalarını HDP ve Kürtler üzerinden aklamak istiyorlar” dedi.

Bu uygulamanın sadece HDP’li belediyelerle sınırlı kalmayacabileceğini de vurgulayan Sarısaç, “Kendilerinde bu gücü görürlerse kaybettikleri tüm belediyelere yönelirler” ifadelerini kullandı.

  • Haberin tamamı için BURAYA tıklayabilirsiniz.

12:30 | KESK ve DİSK’ten tepki

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Merkez Yürütme Kurulu, HDP’li belediyelere kayyum atamasına ilişkin açıklama yaptı.

AKP’nin seçimleri anlamsızlaştırmaya ve ortadan kaldırmaya çalıştığının belirtildiği açıklamada, seçimlerden önce ‘gerekirse yine kayyum atayacağız’ denildiğini de hatırlatan KESK, “Benzer bir tehdidin İstanbul seçimleri sürecinde de yapıldığını göz önüne aldığımızda kayyum politikasının genişleyerek devam edeceğini düşünmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Kayyum atamalarını “vahim bir siyasal darbe” olarak niteleyen açıklamanın devamında, “Kimsenin kendini halkın iradesi ve yargının yerine koyma hakkı yoktur. Bu durum rejimin temel bir özelliği haline gelse de demokrasiye yapılan darbeleri kabul etmedik, etmeyeceğiz. Alışmadık, alışmayacağız, alıştıramayacaklar” denildi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş sendikası da belediyelere kayyum atamasına ilişkin açıklama yaptı.

DİSK’in Twitter hesabından da paylaşılan açıklamada, “Dört ay önce yapılan seçimde halkın iradesinin tecelli ettiği Diyarbakır, Van, Mardin belediyelerine yine kayyım atandı. Halkın iradesini yok sayan, seçilmiş yerel yöneticileri ve kurulları işlevsiz kılan bu hukuksuzluk demokrasiye ağır bir darbedir” denildi.


12:20 | Tunç Soyer: Dayanışma içinde olmak zorundayız

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İçişleri Bakanlığı’nın Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atamasına tepki gösterdi.

“Bu memlekette bu kadar keyfi bir uygulamayı hiçbirimizin hak etmediğini düşünüyorum” diyen Soyer, şunları söyledi:

“Hukuki, siyasi her şey belediye mevzuatında yazılı ama bunlar yok sayılarak, büyük bir keyfiyetle ve hiçbirimizin sebebini bilmediği bir şekilde görevden alınıyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bu her gün demokrasiden uzaklaşmamızın göstergesi.
“Diliyorum ki devamı gelmez, diliyorum ki en kısa sürede şeffaf bir şekilde gerekçeler ortaya konur. Kamu vicdanını rahatlatacak şeyler söylenir. Aksi takdirde bunlar kabul edilemez. Bunlar hepimizi üzen ve sıkıntıya sokacak gelişmeler.”

“Büyükşehir belediye başkanları olarak bir dayanışma içerisinde olma gereğini hissediyor musunuz?” sorusuna da yanıt veren Soyer, şunları ifade etti:

“Her koyun kendi bacağından asılmıyor bu memlekette. Birimizin başına gelen ondan sonra hepimizin başına geliyor. Onun için uyanık ve dayanışma içinde olmak zorundayız. Bunun da gereğini yapacağız.”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da kayyum atanmasına tepki göstererek, “Milletin iradesini yok saymak kabul edilemez” demişti.


12:14 | Gündem kayyum: CHP tutum belirleyecek

CHP Merkez Yürütme Kurulu, partinin lideri Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanıyor.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre toplantının ana gündemi, İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanması olacak ve bir tutum belirlenecek.

Toplantının bitiminde ise CHP Sözcüsü Faik Öztrak’ın partisinin tutumunu bir basın toplantısıyla açıklaması bekleniyor.


12:08 | AKP Grup Başkanvekili Turan’dan İmamoğlu’na: Kayyum değil kayyım

HDP’li belediye eşbaşkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına ilişkin olarak AKP’den henüz bir açıklama gelmedi.

Ancak AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Twitter’dan attığı tepki mesajına cevaben “kayyum değil kayyım” yazarak cevap verdi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Türk Dil Kurumu’nun internet sitesindeki güncel sözlükte “kayyum” kelimesinin anlamı “belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse” olarak açıklanıyor.

Güncel sözlükte “kayyım” kelimesi ise bulunmuyor.


12:00 | Bahçeli’den Soylu’ya tebrik

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasını “büyük, yerinde ve önemli bir operasyon” olarak niteledi.

Ajansların aktardığına göre Bahçeli, telefonla aradığı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu da tebrik etti.

Hükümetin ve Bakan Soylu’nun “tasarruflarını desteklediklerini” belirten MHP lideri, “Hükümete ve size desteğimiz tamdır” dedi.


11:59 | Kayyum olarak atanan Mardin Valisi’nden Erdoğan’lı mesaj

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin resmi Twitter hesabından belediye başkanlığına kayyum olarak atanan Mardin Valisi Mustafa Yaman’ın AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile fotoğrafı “Mardinimiz için yeniden işbaşındayız” mesajıyla paylaşıldı.

Diğer yandan İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanan Diyarbakır, Van ve Mardin’de büyükşehir belediyelerine ait internet siteleri kapatıldı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesine “Bakım aşamıasında, sitemiz en kısa sürede yayın hayatına başlayacak” notu düşüldü.

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesine de “çok yakında sizlerleyiz” notu yazıldı.

Van Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde ise benzer şekilde “sitede bakım ve güncelleme çalışaması yapılmaktadır, lütfen daha sonra ziyaret ediniz” notu yer aldı.


11:35 | TİP’ten kayyum atanmasına tepki

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

HDP’li belediyelere kayyum atanmasının halkın iradesinin gasp edilmesi olduğunun belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Diyarbakır, Van ve Mardin’de seçilmiş büyükşehir belediye başkanlarının görevden alınarak, kayyum atanması halkın iradesinin fiilen gasp edilmeye çalışılmasıdır.
“Üç kentimizin belediye başkanı da açık ara kazandıkları seçimin ardından, bir önceki kayyum döneminden kalan milyarlarca lira borca rağmen görevlerini layığıyla yerine getirmeye çalışan isimlerdir.
“Türkiye İşçi Partisi olarak, seçilmiş belediye Eşbaşkanları Selçuk Mızraklı, Bedia Özgökçe Ertan ve Ahmet Türk’ün, partileri HDP’nin ve en temel haklardan biri olan seçme hakkı ellerinden alınmaya çalışılan yurttaşlarımızın yanlarında olduğumuzu ilan ediyoruz.
“Tüm yurttaşlarımızı, Türk-Kürt kardeşliğine, özgürlüklere ve demokrasiye düşman Saray faşizmine karşı tek ses olmaya davet ediyoruz.”


11:30 | Diyarbakır Baro Başkanı Aydın: Demokrasiye yapılan bir darbe

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına tepkiler sürüyor.

bianet’e konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, İçişleri Bakanlığı’nın kararını demokrasiye yapılan bir darbe olarak niteledi.

Görevden almaların hukuk dışı olduğunu söyleyen Aydın, şöyle devam etti:

“Bu tür uygulamalara OHAL döneminde de tanıklık ettik. O zaman da halk iradesine bir darbe olarak nitelendirmiştik, şimdi de öyle nitelendiriyoruz fakat bunun halk iradesine bir etkisi yok. Seçim öncesi halk Erdoğan’ın ‘Yine kayyumlarımızı atarız’ tehdidine boyun eğmedi.
“Bu bir seçim propagandasıydı. Erdoğan’ın söylemlerini seçim argüman olarak gözetmiştik. Halk bu tehditlere boyun eğmedi, tercihini ona göre yaptı. Bizim umudumuz o ki, umarız bu hukuksuzluktan bir an önce vaz geçilir. Mutlak suretle kararın geri alınması gerekir.
“Diyarbakır Barosu olarak olaylara karşı eylem planımızı yönetim kurulu toplantısından sonra açıklayacağız. İtirazlarımız olacak.”

10:57 | Van Belediyesi’ne kayyum atanan Vali Bilmez: Herkesi kucaklamaya çalışacağız

Yaklaşık beş ay önce yapılan yerel seçimlerde yüzde 54 oyla Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Bedia Özgökçe Ertan’ın İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınması sonrası bu göreve atanan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, yaptığı ilk açıklamada “şeffaf bir yönetim sergileyeceklerini” belirtti.

Bilmez, “Kaynaklarımızı tamamiyle Van halkının hizmetlerine sunacak, herkesi kucaklamaya çalışacağız” dedi.

Kayyum Bilmez, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın portresini de makam odasında astırdı.


10:35 | Mızraklı tebligatı imzalamadı: Onursuzluk addederim

Yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, görevden uzaklaştırıldığına dair İçişleri Bakanlığı belgesinin kendisine imzalatılmak istendiğini belirterek, bunu kabul etmediğini söyledi.

Belgeye imza koymadığını dile getiren Mızraklı, şunları söyledi:

“Belgeye ‘bana bu iradeyi veren halk adına imzalamayı bir onursuzluk addederim’ yazdım. İmza koymadım. Çünkü benim inandığım anayasa ve hukuk değerleri, hepsinin en üstünde olan halk iradesine rağmen bir işlem tesis edilmişti. Bu işlemi hukuk normları dahilinde kabul etmem mümkün değil.”

10:26 | İBB Başkanı İmamoğlu’ndan kayyum tepkisi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İçişleri Bakanlığı’nın Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atamasına tepki gösterdi.

Twitter üzerinden açıklama yapan İmamoğlu, şunları söyledi:

“31 Mart Yerel Seçimlerinde milletin oylarıyla seçilmiş Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanması demokrasiyle ve demokratik teamüllerle izah edilemez. Milletin iradesini yok saymak kabul edilemez.”

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da belediyelere kayyum atanmasına tepki göstererek “Halk iradesine bir darbe daha” dedi.


10:25 | HDP: Susmayacağız, durmayacağız

HDP Merkez Yürütme Kurulu, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasından sonra olağanüstü toplandı.

Toplantı öncesi yazılı açıklama yapan HDP, bu gelişmeyi ‘yeni ve açık bir siyasi darbe’ olarak tanımladı, siyasi partilerden sendika ve meslek birliklerine kadar birçok kesime çağrıda bulunarak “Demokrasiyi ancak demokrasi güçlerinin ortak ve kararlı mücadelesi ile kazanabiliriz” dedi.


10:00 | CHP’li Özel: Seçimle gelen seçimle gitmiyorsa iktidarı elinde tutan darbecidir

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlarının İçişleri Bakanlığı taraafından görevden alınıp yerlerine kayyum atanmasına CHP’den bir tepki daha geldi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, görevden almaların “iktidarın kendi varlığını tartışmaya açmak” olduğunu yazdı.

Twitter üzerinden tepkisini gösteren Özel, “Son yol ayrımındaki AKP iktidarı yine demokrasiyi değil faşizmi seçti” dedi ve ekledi:

“Büyük çoğunlukla halkın tercih ettiği belediye başkanlarını görevden almak iktidarın kendi varlığını tartışmaya açmasıdır.
“Seçimle gelen artık seçimle gitmiyorsa iktidarı elinde tutan darbecidir, faşisttir!”

09:44 | Türk: Halkın iradesini tanımıyorlar ve buna ‘demokrasi’ diyorlar

İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla yerine ikinci kez kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, “Yaşananlar kanunsuzluk ve hukuksuzluktan başka bir şey değildir” dedi.

Türk, yaşananları akıl ve mantık ile izah edemeyeceklerini söyledi.

“Bunu izah etmek için mantık, akıl yetmiyor… Hukukun olmadığı, haksızlığın tavan yaptığı bir dönemi yaşıyoruz. Halkın iradesini tanımıyorlar ve buna da demokrasi diyorlar. Her şey açık bir şekilde ortada duruyor.”

Belediyeye kayyum olarak Mardin Valisi Mustafa Yaman’ın yeniden atandığını da hatırlatan Türk, “Siyasetin nasıl yürütüldüğü açık bir şekilde ortada” dedi ve ekledi: “Yaşananlar kanunsuzluk ve hukuksuzluktan başka bir şey değildir.”


09:30 | HDP’li vekillerden kayyum tepkisi

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına HDP’li milletvekilleri tepki gösterdi.

Kayyum kararına Twitter üzerinden paylaştığı mesajla tepki gösteren HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, tüm siyasi partilere çağrı yaptı.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu ise kararın demokratik siyasete yönelen bir saldırı olduğunu vurguladı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun ise kayyum atanmasının bir ‘gasp’ olduğunu söyleyerek tepkisini dile getirdi.

Kayyumların tüm Türkiye’ye atanmış olduğunu belirten HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da Twitter üzerinden şu paylaşımı yaptı:


08:45 | CHP Milletvekili Bekaroğlu: Ülke bütünlüğüne herhangi bir katkısı olmayacak

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına CHP’den ilk tepki İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’ndan geldi.

Bekaroğlu, alınan kararla ilgili olarak, “Bunun anlamı sadece demokrasinin iptal edilmesi değil, aynı zamanda halkın meşru siyasetten umudu kesmesinin istenmesidir” dedi.

CHP’li vekil, kararın “ülke bütünlüğüne herhangi bir katkısı olmayacağını” da sözlerine ekledi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da kararı “siyasal darbe” olarak tanımladı.

Twitter üzerinden açıklama yapan Tanrıkulu, “Darbe sadece tankla, topla ve tüfekle yapılmaz. Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerinin seçilmiş başkanlarının 4. ayda görevden alınarak yerlerine #kayyum atanması hukuka aykırı, halkın seçimle siyasal tercihlerine darbedir” dedi.


08:25 | Diyarbakır’da ‘kayyum’ operasyonu: Çok sayıda HDP’li gözaltında

İçişleri Bakanlığı’nın kayyum kararından sonra Diyarbakır’da HDP üye, yönetici ve belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Eminoğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Mehmet Akdoğan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanı Selda Baran da var.

MA’nın aktardığına göre ev baskınlarında gözaltına alınan diğer isimler ise şöyle:

HDP Diyarbakır il yöneticileri Kadir İnanır, Edip Binbir ve Ali İhsan Karahan, DBP MYK üyesi Sevim Biçici, DBP Bağlar ilçe yöneticisi Hayri Etyemez, HDP PM üyeleri Mesut Bağcık ve Burhan Karakoç, gazeteci Tümen Anlı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi çalışanları Mustafa Akengin ve Şiyar Dağ, Mahmut Korkmaz, Fevzi Işık, Fuat Yalçın, HDP Çınar üyeleri Mahmut Ulus ve Fevzi Demirkıran, HDP Bismil üyesi Lokman Bozkur, Demokratik İslam Kongresi üyesi Naif Erdem, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Davut Kesen ve meclis üyesi Nurşen Akbal.


08:10 | Mızraklı: Gasp edilen halk iradesidir

Yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, karara tepki gösterdi.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre Mızraklı, kendisine görevden uzaklaştırıldığına dair herhangi bir tebligatın ulaşmadığını belirterek, “Saat 6 itibariyle kapılar kırılarak belediyeye girildi” dedi.

Durumun ‘hukuk dışı’ olduğunu söyleyen Mzıraklı, “Toplumun demokrasi ve hukuk değerleri doğrultusunda yeni bir evreye girdiğini görüyoruz. Ne anayasa ne seçimleri icra eden bir tutum var” diye konuştu.

Kamuoyuna da çağrıda bulunan Mızraklı, şunları söyledi:

“Türkiye’de yaşayan herkes; kimse kendini hukuk şemsiyesi altında hissedemez. HDP’li belediyelere geliştirilen bu tutum Türkiye’deki demokrasi değerleri açısından, demokratik muhalefeti karşısına alan bir tutum olarak görmek gerekiyor. Gasp edilen halk iradesidir.”

08:00 | Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne baskın

İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla Eşbaşkan Selçuk Mızraklı’nın görevden alınmasının ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kapıları polislerce kırılarak baskın düzenlendi.

Kararın açıklanması öncesi Diyarbakır, Mardin ve Van belediyeleri polis kordonuna alınmıştı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünden bir video paylaşarak, belediye binasında arama yapıldığını belirterek, “Emniyet Şube Müdürü’nün Belediye Eş Başkanımızın görevden alındığını sözlü ifade etmesi bu ülkenin adaletinin, hukukunun geldiği yeri işaret ediyor” dedi.

NTV’nin haberine göre Diyarbakır’ın yanı sıra Van ve Mardin belediye binalarında da arama yapılıyor.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından belediyelerin önünden kaldırılan polis bariyerleri yeniden konulmaya başlandı.


07:45 | Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden alındı

İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan’ı görevlerinden uzaklaştırdı.

Ayrıca üç ismin yerlerine belediye başkan vekillerinin görevlendirildiği kaydedildi.

Buna göre Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, başkan vekili olarak görevlendirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Mızraklı, Türk ve Ertan’ın “terör örgütleriyle iltisak-irtibatı olduğu”, “terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu” iddia edildi.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görevden alınan belediye başkanlarından Adnan Selçuk Mızraklı hakkında 1 kovuşturma ve 8 soruşturma, Ahmet Türk hakkında 2 kovuşturma ve 4 soruşturma, Bedia Özgökçe Ertan hakkında da 1 kovuşturma ve 6 soruşturma dosyası bulunuyor.

Arşiv

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Adnan Selçuk Mızraklı (ve Hülya Alökmen Uyanık) yüzde 63, Ahmet Türk (ve Figen Altındağ) yüzde 56, Bedia Özgökçe Ertan (ve Mustafa Avcı) da yüzde 54 oyla Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) belediye eşbaşkanları seçilmişlerdi.


Kayyum atamadan kayyumlaştırma – Özgür Amed




Önceki Haber
Cumartesi Anneleri'nden Elmas Eren hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Kamu Emekçileri Hareketi ve Kürt emekçiler – II