Ana SayfaGüncelErdoğan ile Putin görüştü: “‘Güvenli bölge’ sözü yerine getirilsin”

Erdoğan ile Putin görüştü: “‘Güvenli bölge’ sözü yerine getirilsin”

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in Moskova’da gerçekleşen görüşmesinde İdlib ve sınırda ‘güvenli bölge’ oluşturulmasına yönelik Türkiye’nin planları ele alındı. Görüşme sonrası açıklama yapan Erdoğan, YPG’yi kast ederek,”Kobani ile doğuya doğru bölgeyi terk etmelerini ve güvenli bölge sözünün yerine getirilmesini istiyoruz” derken, Putin ise “Sınır güveliği önemli” yorumunda bulundu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere gittiği Rusya’da, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.

Erdoğan ve Putin yaklaşık 1 saat 20 dakika süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Burada konuşan Putin, “Rusya ve Türkiye Astana formatında işbirliği yapıyor. Sahadaki durumu istikrarlı hale kavuşturmak ve daha da ilerletmek amacındayız. Anayasa Komitesi’nin devreye girmesiyle ilgili konuları görüştük. En kısa sürede Cenevre’de çalışmaya başlanacağını umut ediyoruz. Vize rejimi konusunda adımlar atmaktayız” dedi.

İdlib’de yaşananlar

Görüşmede Suriye’nin İdlib vilayetindeki son gelişmeleri de ele aldıklarını kaydeden Putin, bu durumdan ‘endişe duyduklarını’ dile getirdi.

“İdlib’deki durum hakkında derin endişe duyuyoruz. Türkiye ile teröristlerin yok edilmesi için ek tedbirlerin çerçevesini belirledik. Suriye’nin toprak bütünlüğüne bağlı kalmak önemli. Moskova ve Ankara İdlib’de çatışmasızlık bölgesindeki saldırılardan endişe duyuyor.”

Putin, ayrıca Astana süreci kapsamında İran ve Türkiye ile üçlü toplantıların süreceğini, Eylül ayı ortasında Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Ankara’da üçlü zirve yapılacağını da açıkladı.

‘Sınırlarımız konusunda gereken adımları atmak durumundayız’

İdlib’te yaşananlardan Şam yönetimini sorumlu tutan Erdoğan ise “Meşru müdafaa hakkımız özellikle sınırlarımız boyunca bizi müdafaaya sevk etmektedir ve gereken adımları da gereken zamanda atmak durumundayız. Sınırlarımıza dönük göç tehlikesi var. Suriye’nin toprak bütünlüğüne olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ettik” ifadelerini kullandı.

Ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik ‘güvenli gölge’ sorusuna ilişkin şu yanıtı verdi.

“O konuyu da görüşme fırsatımız oldu. Amerika ile de bu konuları görüşüyoruz. Bize verdikleri sözleri bir an önce yerine getirmelerini istiyoruz. Münbiç’teki terör örgütlerinin bölgeyi terk etmelerini istiyoruz. Bu konuda kararlılığımız tamdır. Bu tacizler devam ettiği sürece bizim eli kolu bağlı durmamız mümkün değil. Şu anda sınırlardaki hazırlıklarımızın hepsi bunun içindir.”

Putin: ‘Güvenli bölge’ önemli bir adım

Putin ise ‘güvenli bölge’ sorusuna, “Türkiye’nin hassasiyetlerini çok iyi anlıyoruz” dedi ve ekledi:

“Sınırlarındaki güvenliğini sağlaması lazım, bu Türkiye’nin meşru hakkıdır. Sayın Cumhurbaşkanı detaylı bir şekilde tutumunu ifade etti. Türkiye’nin güney sınırlarında bir güvenlik bölgesi oluşturulması, Suriye’nin toprak bütünlüğü açısından olumlu bir adımdır.”