Ana SayfaDünyaErdoğan, Putin’le İdlib’i görüştü

Erdoğan, Putin’le İdlib’i görüştü

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’nin İdlib vilayetindeki son gelişmeleri Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü. Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan, Şam yönetimi tarafından gerçekleştilen saldırıların çözüm çabalarına zarar verdiğini söyledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmeye ilişkin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan açıklama geldi.

Buna göre görüşmede, Suriye ve Libya’daki son gelişmeler ile ikili ilişkiler ele alındı.

Açıklamaya göre görüşmede, Erdoğan’ın, Şam yönetiminin İdlib’deki saldırılarının büyük bir insani krize yol açtığını, Suriye’deki çözüm çabalarına zarar verdiğini ve Türkiye’nin ‘milli güvenliği’ bakımından da çok ciddi bir tehdide dönüştüğünü belirttiği kaydedildi.

Moskova’dan görüşmeye ilişkin henüz bir açıklama gelmiş değil.

İdlib’de ne oluyor?

Suriye ordusu Rusya desteğiyle İdlib’de bir süredir operasyon yapıyor.

Halep-Şam otoyolu üzerinde yer alan İdlib’in Han Şeyhun kasabasını ele geçirmesinin ardından ilerleyişini sürdüren Suriye ordusunun, Türkiye’nin gözlem noktalarından birinin yer aldığı Morek’in kontrolünü ele geçirdiği de öne sürülüyor.

Suriye resmi devlet ajansı SANA’nın aktardığına göre Şam yönetimine bağlı güçlerin Morek’in yanı sıra Kefr Zita, Latmin, Latamina ve Merkaba gibi bölgelerde de kontrolü sağladığı belirtiliyor.

Şam yönetimi, Türkiye sınırındaki İdlib’den sivillerin çıkışı için ise koridor açtığını duyurmuştu.

Bu gelişmelerin yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı, 19 Ağustos’ta İdlib’de 9 Numaralı Gözlem Noktası’na intikal esnasında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) konvoyuna bir hava saldırısı düzenlendiğini duyurmuştu.

21 Ağustos’taki Kabine Toplantısı sonrası konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye ordusunun Rusya desteğiyle bir süredir operasyon yaptığı İdlib’de TSK konvoyunun vurulmasına dair “Önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Putin ile bir telefon görüşmesi olacak” demişti.

İdlib konusunun kritik bir hassasiyet arz ettiğini belirterek “tepkilerimizi Rusya’ya ilettik” diyen Kalın, “Orada 12 gözlem kulesinin bulunduğu noktalarda mutabık kalınmış idi. Bu mutabakata bağlı kalınmasını bekliyoruz” diye eklemişti.

İdlib vilayetinin kontrolü büyük oranda halen Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) elinde.

El Kaide bağlantılı El Nusra, adını Heyet Tahrir Şam olarak değiştirmişti. Türkiye, HTŞ’yi Ağustos 2018’de “terör örgütü listesi”ne almıştı.


Karınca, Sputnik