Ana SayfaBilim ve TeknolojiFacebook, Messenger aramalarını dinlemiş

Facebook, Messenger aramalarını dinlemiş

HABER MERKEZİ – Facebook, Messenger kullanıcılarının mesajlarını para verdiği üçüncü kişilere dinleterek yazıya döktürdüğünü doğruladı.

Sosyal medya platformu Facebook’un, Messenger kullanıcılarının aramalarını dinleyerek yazıya döktürdüğü ortaya çıktı.

DW Türkçe’nin Bloomberg’e dayandırdığı habere göre Facebook, bunun için üçüncü kişilere para ödedi.

Bloomberg’e konuşan söz konusu üçüncü kişilerden bir şahıs, sesli mesajın kime ait olduğunu, nereden geldiğini bilmediklerini, kendilerinden sadece deşifre hizmeti istendiğini savundu.

Kimliği gizlenen kişi, Facebook’un deşifre işlemlerinde çalışan yüzlerce kişiye ödeme yaptığını söyledi.

Facebook ise Bloomberg’e yaptığı açıklamada, sesli mesajların yazıya dönüştürüldüğünü kabul etti ancak Apple ve Google gibi bu uygulamadan bir hafta önce vazgeçtiklerini açıkladı.

Sosyal medya platformu Facebook, bu uygulamadan yalnızca “transcription tool” denilen deşifraj seçeneğini onaylamış kişilerin etkilendiğini öne sürdü.

“Transcription tool” ile gönderilen sesli mesajların altında içeriğe dair yazılı metin de görülebiliyor.

Facebook çalışanların deşifraj fonksiyonunun konuşulanları doğru algılayıp algılamadığını kontrol etmekle görevlendirildiğini söylüyor.

Geçtiğimiz haftalarda Amazon, Apple ve Google da eleştirilerin hedefi olmuştu. Üç şirket de ses kayıtlarını dinleyerek Alexa, Siri ve Google Asistan adlı yapay zeka asistanlarını geliştirmeyi amaçladıklarını açıklamışlardı.

Ancak Facebook’da durumun biraz daha karmaşık olduğu belirtiliyor.

Facebook’a yıllardır uygulamalarla kullanıcıların dinlendiği ve reklamların kullanıcıya göre kişiselleştirildiği iddiaları yöneltiliyor.

Facebook ve kurucusu Mark Zuckerberg bu suçlamaları reddetmiş, Zuckerberg bu yılın başında ABD Kongresi’ne verdiği ifadede bu iddiaları “komplo teorisi” diye nitelendirmişti.

Facebook yalnızca kullanıcının onaylaması durumunda ses kayıtlarının değerlendirildiğini savunuyor.

Ancak kullanıcıların diğer firmalarda olduğu gibi onay verirken, bu sesli mesajların yalnızca uygulamalar tarafından değil, üçüncü kişilerce de dinlendiği bilgisine sahip olmadığı belirtiliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
15 günde 6 otobüs yandı
Sonraki Haber
Rusya'da kuş sürüsüne çarpan uçak acil iniş yaptı: 23 yaralı