Ana SayfaGüncelHacı Bektaş Veli’yi anma etkinlikleri başladı

Hacı Bektaş Veli’yi anma etkinlikleri başladı

HABER MERKEZİ – Hacı Bektaş Veli’yi anma etkinlikleri başladı. 18 Ağustos’a kadar sürecek olan etkinliklerde konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, Hacı Bektaş Veli’nin devletin adalet ve liyakatla yönetilmesini istediğini söyledi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu ise “Allah inşallah ülkeyi yönetenlere Hacı Bektaş terbiyesi verir” diye konuştu.

56’ıncı Ulusal, 30’uncu Uluslararası Hacı Bektaş Veli’yi Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde başladı.

Açılış etkinliklerine Alevi örgütlerinin temcilcileri, siyasi parti yöneticileri ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İstanbul Büyükşehir (İBB) Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı.

Törene katılan çok sayıda kişi sabahın erken saatlerinden itibaren Hacı Bektaş Veli türbesini ziyaret etti.

Güzelgül: Devlet Alevi katliamlarından dolayı özür dilesin

Törende konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Hüseyin Güzelgül, Alevilerin taleplerinin yer aldığı bildirgeyi okudu.

Alevi toplumunun haklarının iade edilmesini istediklerini belirten Güzelgül, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararlar uygulansın. Devlet, Alevi katliamlarından dolayı özür dilesin. Munzur’da, Kaz Dağları’nda katliam son bulsun” dedi.

Kılıçdaroğlu: Devletin adalet ve liyakatla yönetilmesini istedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da etkinlik açılışında yaptığı konuşmada, “Anadolu’yu bize yurt yapan işte bu gönül erenleridir, aslanla ceylanı hünkarın kucağında buluşturan huzurdur” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Bu topraklarda insanı kamil olarak tanındı” dediği Hacı Bektaş Veli’nin Osmanlı İmparatorluğu’nda özellikle de Yeniçeri Ocağı’ndaki etkisine değinerek şunları söyledi:

“O, elinde kılıçla değil aydınlanma meşalesiyle Anadolu’ya gelmiştir. Hacı Bektaş-ı Veli, yaşamı boyunca hep hakkı hukuku ve adaleti savunmuştur. O, barışın huzurun birlikte yaşamanın öncüsü olmuştur. O, kendi deyimiyle 72 milleti bir saymıştır. Bugün Avrupa’nın pek çok ülkesinde onun düşünceleri toplumu aydınlatıyor.”

Hacı Bektaş Veli’nin devletin adalet ve liyakatla yönetilmesini istediğini de söyleyen Kılıçaroğlu, “İnsan iyilikte yarışmalı, adaletten sapmamalı, asla umutsuzluğa kapılmamalı” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun yaptığı konuşmanın ardından “Hacı Bektaş Dostluk ve Barış Ödülü” sahiplerine verildi.

Ödülü alan sanatçı Musa Eroğlu, “Biz zaten Anadolu gibi yaşıyoruz. Bizi ellimizden tutup kültürel olarak bir yere taşıyacak insanlara ihtiyacımız var. Hepimiz, biz buralıyız. Burada mücadele edeceğiz ve kazanacağız” dedi.

İmamoğlu: Allah ülkeyi yönetenlere Hacı Bektaş terbiyesi versin

Hacı Bektaş Veli türbesini ziyaret eden Ekrem İmamoğlu, daha sonra Hacıbektaş Belediye Başkanı Yoldaş Altıok’u ziyaret etti.

Burada konuşan İBB Başkanı İmamoğlu, “Hacıbektaş’ı sizlere yakışır hale getireceğiz. İnşallah bu ülkeyi yöneten herkese Allah, Hacı Bektaş terbiyesi verir” dedi.

Yıllardır anma etkinliklerine katıldığını belirten İmamoğlu, yaşanan zorlukların, eksikliklerin farkında olduğunu ve bundan üzüntü duyduğunu söyledi.

İBB Başkanı İmamoğlu, önümüzdeki bir yıl içerisinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak Hacıbektaş’ın fiziki sorunlarının ortadan kaldırılması için her türlü yardımı yapacaklarını ifade etti.

“Bu, İstanbul’un, hatta Türkiye’nin bu güzel ve kadim topraklara borcudur. Bu ayın sonuna doğru İstanbul’da 11 büyükşehir belediye başkanıyla yapacağımız toplantıda da ana gündemlerden birisi olarak Hacıbektaş’ın düzenlenmesi, eksikliklerinin giderilmesi olacak.
“Tüm maneviyatımızla burayı yaşarken, tüm dünyadan gelecek konuklarımızı burada ağırlarken yüzümüzün kızaracağı tek bir noktasının olmasını istemiyoruz.”

Hacı Bektaş Veli etkinlikleri, 18 Ağustos’a kadar sürecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteci Ergin Çağlar gözaltına alındı
Sonraki Haber
ABD Başkanı Trump, Grönland'ı Danimarka'dan 'satın almak istiyor'