Ana SayfaDünyaHong Kong: Çin’i protesto eden eylemciler bankalardan paralarını çekiyor

Hong Kong: Çin’i protesto eden eylemciler bankalardan paralarını çekiyor

HABER MERKEZİ – Hong Kong’da yönetim karşıtı protestolar sürerken, Çin’e tepki gösteren eylemciler ATM ve bankalardaki bütün paralarını çekip Amerikan Doları’na çevirmeye başladı.

“Bir ülke, iki sistem” ilkesi altında yönetilen Hong Kong’da son 10 haftadır yönetim karşıtı eylemler yapılıyor ve protestoların azaldığına dair bir işaret yok.

Öyle ki Hong Kong Uluslararası Havalimanı’nda günlerce süren eylemlerin polis şiddetiyle bastırılması protestoculara geri adım attırmıyor.

Şimdi de Hong Konglu eylemciler Çin’i protesto ederek, ATM ve bankalardaki bütün paralarını çekip Amerikan Doları’na çeviriyor.

Sosyal medya platformu Reddit’in Hong Kong versiyonu olan LIHKG’teki paylaşımlarda, bankalardan çekilen nakit paraları ve artık nakit kalmadığını gösteren ATM’leri gösteren fotoğraflar yayınlanıyor.

Business Insider’a konuşan yeni protesto yöntemini başlatan öğrenci, dün itibarıyla 70 milyon Hong Kong Doları (yaklaşık 9 milyon ABD Doları) para çekildiğini söyledi. Ancak bu iddianın bağımsız kaynaklarca doğrulanmadığı ifade ediliyor.

Öğrenci ayrca “Bu işe yarayabilir, çünkü (Hong Kong lideri) Carrie Lam ve Çin Halk Cumhuriyeti ekonomiye çok önem veriyor” diyor.

Protestolar ne zaman ve neden başladı?

Hong Kong’daki protestolar Haziran ayında insanların yargılanmak üzere Çin anakarasına gönderilmesine izin verecek tartışmalı yasa tasarısı nedeniyle başladı.

İnsan hakları savunucuları da iade tasarısına karşı çıkarak, mahkemelerin Komünist Parti tarafından kontrol edildiği Çin’de işkence, keyfi gözaltılar, zorla itiraflar ve avukatlara erişim sorunlarına yönelik iddiaları gündeme getirdi.

Hong Kong lideri Carrie Lam protestolar üzerine 15 Haziran’da düzenlediği basın toplantısında, tasarının toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol açtığını, bu nedenle askıya alındığını açıkladı.

Eylemlerine devam eden protestocular ise yasa tasarısı resmi olarak iptal edilene kadar protestolarını sürdüreceklerini ifade etti.

Temmuz başındaysa, Hong Kong’un özel idare koşuluyla Britanya’dan Çin’e devrinin 22. yıl dönümünde düzenlenen protestolarda, yüzlerce eylemci parlamento binasını işgal etti, 50’yi aşkın kişi polislerce gözaltına alındı.

Yasayı gündeme getiren ve Çin tarafından desteklenen Hong Kong lideri Carrie Lam, 9 Temmuz’da ise kitlesel protestolar sonrası ‘üzüntü ve pişmanlık duyduğunu’ belirtip yasanın askıya alındığını duyurdu.

Ancak protestocular, bir dizi eylem daha yaparak Lam’in istifa etmesini de talep etti.

Askıya alınan yasa tasarısı, Çin’in Hong Kong üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmak için attığı son adım olarak görülüyor.

Protestocuların talepleri arasında yasanın tamamen geri çekilmesi, eylemcilere şiddet uygulayan polisler hakkında bağımsız soruşturma açılması, tutuklu protestocuların serbest bırakılması yer alıyor.

Hong Kong hakkında

Hong Kong, 1997 yılında Britanya tarafından Çin’e iade edilmesinden bu yana, özel idare adı altında özerk bir konuma sahip.

Yaklaşık 7 milyon insanın yaşadığı bu özerk bölge, Britanya’nın 1842’de başlayan sömürge yönetimi sonrası 1 Temmuz 1997’de yeniden Çin’in hakimiyeti altına girdi ancak Hong Kong halkının kendi yasaları ve sivil özgürlükleri bulunuyor.


Karınca, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
BDDK'den bankaların kredi işlemlerine ilişkin yeni düzenleme
Sonraki Haber
TMMOB'dan 17 Ağustos açıklaması: Depreme hazırlıklı olmamız gerekiyor