Ana SayfaGüncelHong Kong: Twitter ve Facebook Çin’de yüzlerce hesabı kapattı

Hong Kong: Twitter ve Facebook Çin’de yüzlerce hesabı kapattı

HABER MERKEZİ – Twitter ve Facebook, Çin’i Hong Kong’da süren protestolar konusunda ‘yanıltıcı mesajlar’ vermekle suçlayarak yüzlerce hesabı kapattı.

Twitter ve Facebook, Hong Kong protestoları hakkında yanlış bilgilendirme yapan hesapları kaldırdığını açıkladı.

Twitter’dan yapılan açıklamada Hong Kong’daki protesto eylemlerine yönelik “Devlet destekli” bir dezenfarmasyon kampanyasının ortaya çıkarıldığı belirtildi.

Açıklamada, çok sayıda kullanıcı hesabından gösterilere ilişkin mesajların koordine edilerek dağıtıldığının tespit edildiği ve bu nedenle 936 hesabın kapatıldığı belirtildi.

936 özel hesaba ek olarak, Twitter, yanlış bilgilendirmeyi güçlendirmek için tasarlanan 200 bin kadar hesabı da askıya aldı.

Facebook ise Twitter’ın bu adımından sonra yedi sayfa, üç grup ve beş hesabı kaldırdı.

Facebook Online Güvenlik Birimi Yöneticisi Nathaniel Gleicher, sahte hesap açılması gibi “Aldatma taktikleri” ile Hong Kong’a dair mesajlar yayınlandığını belirterek, hesapların tetkik edilmesi sonucunda bunları açanların Çin hükümeti ile ilişkili olduklarının ortaya çıkarıldığını ifade etti.

Protestolar ne zaman ve neden başladı?

Fotoğraf: Reuters

Hong Kong’daki protestolar Haziran ayında insanların yargılanmak üzere Çin anakarasına gönderilmesine izin verecek tartışmalı yasa tasarısı nedeniyle başladı.

İnsan hakları savunucuları da iade tasarısına karşı çıkarak, mahkemelerin Komünist Parti tarafından kontrol edildiği Çin’de işkence, keyfi gözaltılar, zorla itiraflar ve avukatlara erişim sorunlarına yönelik iddiaları gündeme getirdi.

Hong Kong lideri Carrie Lam protestolar üzerine 15 Haziran’da düzenlediği basın toplantısında, tasarının toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol açtığını, bu nedenle askıya alındığını açıkladı.

Eylemlerine devam eden protestocular ise yasa tasarısı resmi olarak iptal edilene kadar protestolarını sürdüreceklerini ifade etti.

Temmuz başındaysa, Hong Kong’un özel idare koşuluyla Britanya’dan Çin’e devrinin 22. yıl dönümünde düzenlenen protestolarda, yüzlerce eylemci parlamento binasını işgal etti, 50’yi aşkın kişi polislerce gözaltına alındı.

Yasayı gündeme getiren ve Çin tarafından desteklenen Hong Kong lideri Carrie Lam, 9 Temmuz’da ise kitlesel protestolar sonrası ‘üzüntü ve pişmanlık duyduğunu’ belirtip yasanın askıya alındığını duyurdu.

Ancak protestocular, bir dizi eylem daha yaparak Lam’in istifa etmesini de talep etti.

Askıya alınan yasa tasarısı, Çin’in Hong Kong üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmak için attığı son adım olarak görülüyor.

Protestocuların talepleri arasında yasanın tamamen geri çekilmesi, eylemcilere şiddet uygulayan polisler hakkında bağımsız soruşturma açılması, tutuklu protestocuların serbest bırakılması yer alıyor.

Hong Kong hakkında

Hong Kong, 1997 yılında Britanya tarafından Çin’e iade edilmesinden bu yana, özel idare adı altında özerk bir konuma sahip.

Yaklaşık 7 milyon insanın yaşadığı bu özerk bölge, Britanya’nın 1842’de başlayan sömürge yönetimi sonrası 1 Temmuz 1997’de yeniden Çin’in hakimiyeti altına girdi ancak Hong Kong halkının kendi yasaları ve sivil özgürlükleri bulunuyor.


Karınca, DW, Bianet
Previous post
Uluslararası Kadın Yönetmenler Kısa Film Festivali İstanbul'da başlıyor
Next post
Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen ifadeye çağrıldı