Ana SayfaÇalışma YaşamıHükümetin memur zammı teklifi onaylandı, KESK ve Kamu-Sen tepkili

Hükümetin memur zammı teklifi onaylandı, KESK ve Kamu-Sen tepkili

HABER MERKEZİ – Hakem Kurulu Heyeti, 5. Dönem Toplu Sözleşme Dönemi’nde konfederasyonların itiraz ettiği hükümetin teklifini olduğu gibi kabul etti. KESK “Hakem Kurulu hükümetin noteridir” diyerek kararı tanımadığını ifade ederken, Kamu-Sen de “Bu zammı kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

Memur ve memur emeklilerinin zam oranı belli oldu.

Hükümet ile Memur-Sen arasında yapılan 5. Dönem Toplu Sözleşme Dönemi’nde tarafların anlaşamaması sonucu Hakem Kurulu Heyeti süreci başlamıştı.

Hakem Kurulu Heyeti, hükümetin sunduğu ve yetkili konfederasyon Memur-Sen ile Kamu-Sen ve KESK’in itiraz ettiği teklifi olduğu gibi kabul etti.

Yani hükümetin 2020 için 4+4 için, 2021 için 3+3 teklifi onaylandı.

KESK ve Kamu-Sen’den tepki

KESK, sosyal medyadan yaptığı açıklamada karara tepki gösterdi. Açıklamada, “Kararı tanımıyoruz!” denildi.

“Mevcut TİS sistemi bir kez daha çökmüştür.Hakem Kurulu kararında temel sorunlara (gelir vergisi, ek gösterge, sözleşmelilere kadro , 3600 ek gösterge..vb.) ilişkin hiç bir madde de bir çözüm yok…
Mevcut TİS mekanizması ile kamu emekçileri lehine bir adım dahi yol almanın mümkün olmadığı bir kez daha görüldü! Hakem Kurulu hükümetin noteridir! Kamu emekçilerinin temel gündemi artık GREVLİ, gerçek toplu sözleşmenin olduğu yeni bir TİS sistemi ve bunun yasal düzenlemesidir.
“Hakem Kurulu kararı ile toplu görüşmeler süreci de dahil son 18 yılın en kötü toplu sözleşme sonucu ortaya çıkmıştır. Hükümetin dikte ettiği karar olduğu gibi esas alınmıştır!”

KESK açıklamasında “Bu sonucun ortaya çıkmasında her aşamada yandaş konfederasyonun payı ve sorumluluğu vardır” denilerek Memur-Sen de sonuçtan sorumlu tutuldu.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Tümer ise 5. Dönem Toplu Sözleşmesine dair, “Bizim bu zammı kabul etmemiz mümkün değil. Yaklaşık 3 milyon 200 bin memur ve 2 milyonu aşkın memur emeklisi ile bunların aileleri de dahil 20 milyon insan hayal kırıklığına uğramıştır” dedi.

Konfederasyonların talepleri neler?

11 hizmet kolunun tamamıyla yetkili konfederasyon olan Memur-Sen, taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talebinde bulunmuştu.

Türkiye Kamu-Sen ise, taban aylığa seyyanen 600 lira, ilk yıl yüzde 10+10, ikinci yıl yüzde 8+8 zam ve her iki yıl için yüzde 3 refah payının yanında, memurlara da bayram ikramiyesi ödenmesini talep etmişti.

Pazarlık masasının diğer üyesi KESK de, 2020 için toplam yüzde 38 artış, 2021 yılı için de 2020 enflasyonu artı 3 puan refah payı istemişti.