Ana SayfaDünyaİdlib’de TSK konvoyuna hava saldırısı

İdlib’de TSK konvoyuna hava saldırısı

HABER MERKEZİ – Milli Savunma Bakanlığı, Suriye’nin İdlib vilayetinde TSK konvoyuna saldırı düzenlendiğini duyurdu. Bu gelişme öncesi ise Şam yönetimi, Türkiye’yi bölgeye silah ve cephane taşımakla suçladı.

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye’nin İdlib vilayetinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait konvoya hava saldırısı düzenlendiğini bildirdi.

Olaya ilişkin bakanlıktan yapılan açıklamada, “İdlib’de 9 Numaralı Gözlem Noktası’na intikal esnasında konvoyumuza bir hava saldırısı düzenlenmiş, 3 sivil ölmüş, 12 sivil yaralanmıştır” denildi.

Açıklamada ayrıca “mevcut anlaşmalara ve Rusya ile işbirliği ve diyaloga aykırı saldırının şiddetle kınandığı” belirtildi.

Diğer yandan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Suriye ve Rusya’nın, hava saldırılarıyla TSK konvoyunun İdlib’deki ilerleyişine engel olduğunu duyurmuştu.

Gözlemevi, askeri konvoyun bu saldırılar nedeniyle İdlib kırsalındaki Maret el Numan’da durduğunu belirtmişti.

Suriye: Türk konvoyu Han Şeyhun’a silah taşıyor

Bakanlığın bu açıklamasından kısa bir süre önce ise Suriye resmi haber ajansı SANA, TSK’ye ait askeri araçların, İdlib vilayetinin Han Şeyhun kasabasındaki “teröristlere” silah taşıdığını öne sürdü.

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan resmi bir kaynağın SANA’ya yaptığı açıklamada, “Mühimmat, silah ve askeri teçhizat dolu Türk araçları, bu sabah Suriye-Türkiye sınırını geçti ve BM Güvenlik Konseyi’nin terör örgütü listesindeki El Nusra Cephesi’nin bozguna uğramış teröristlerine yardım etmek üzere Han Şeyhun’a gitmek için Sarakip kentine girdi. Bu, Türk rejiminin terörist gruplara verdiği sınırsız desteğin sürdüğünü bir kez daha teyit etti” ifadeleri kullanıldı.

Söz konusu kaynak, Şam yönetiminin, egemenlik ve toprak bütünlüğünün ihlali olarak gördüğü bu olayı “şiddetle kınadığını” söyledi.

Uluslararası hukukun da ihlal edildiğini belirten kaynak, bu gelişmenin, Han Şeyhun’daki “terörist kalıntılarıyla” mücadelelerini sürdürmeye yönelik kararlılıklarını etkilemeyeceğini ifade etti.

Suriye ordusu ve bağlı güçler, 2014 yılından sonra ilk kez dün Han Şeyhun’a girmişti. Suriye ordusu kasabayı yeniden kontrolüne alarak Halep-Şam ikmal hattını oluşturmayı hedefliyor.

Halep-Şam otoyolu üzerinde yer alan Han Şeyhun’un bulunduğu İdlib vilayetinin ise kontrolü büyük oranda Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) elinde.

El Kaide bağlantılı El Nusra, adını HTŞ olarak değiştirmişti. Türkiye, HTŞ’yi Ağustos 2018’de “terör örgütü listesi”ne almıştı.


Karınca, NTV, DW, BBC
Previous post
Diyarbakır'da gazeteci Ziyan Karahan gözaltına alındı
Next post
Meksika'da kadınlar polislerin cinsel saldırısına karşı sokakta