Ana SayfaGüncelİnternetten yayınlar artık RTÜK denetiminde: Netflix ve türevlerine engelleme gelebilir

İnternetten yayınlar artık RTÜK denetiminde: Netflix ve türevlerine engelleme gelebilir

HABER MERKEZİ – RTÜK’ün internetten yayın yapan televizyon ve radyo yayınlarına geniş denetim ve sansür yetkisi getiren yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Netflix gibi platformlar ile DW Türkçe gibi yurtdışından yayın yapan haber kaynaklarına erişim engeli yolda.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) yeni internet yayını düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

24 maddeden oluşan yönetmelikte, internet üzerinden radyo ve televizyon yayını yapan kuruluşlar ile izleyicinin istediği içeriği istediği zaman izleyebildiği Netflix gibi platformlarla ilgili düzenlemeleri içeriyor.

Prof. Akdeniz: Kontrol ve sansür anlamına geliyor

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter’dan yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:

“RTÜK’e İnterneti sansürleme yetkisi veren 29/A maddesi ile ilgili Yönetmelik bugün yürürlüğe girdi. Yakında Netflix platformuna ve DW Türkçe gibi yurtdışından yayın yapan haber kaynaklarına erişim engellenebilir. Yargı Reformundan kast edilen buymuş.”

“Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkındaki Yönetmelik” başlığını taşıyan yönetmelik, RTÜK’ün geçen yıl Eylül ayı içinde yaptığı toplantıda oy çokluğuyla kabul edilmişti.

Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği yönetim kurulu üyesi Ramazan Subaşı, Ekim ayında verdiği bir demeçte “Burada temel olarak yapılan iş, interneti bir televizyon ve radyo hizmeti kategorisine dönüştürmek” demiş ve eklemişti:

“Böylece şu anda televizyon ve radyo alanında uygulayabildikleri her türlü denetim ve sansürü aynı şekilde internet ortamına da uygulayabilecekler.”

Subaşı ayrıca, yönetmeliğin temel hedeflerinden bir tanesinin de internet üzerinden özgür bir yayıncılık yapmaya çalışan kurumları ‘denetim altına almak olduğunu’ söylemişti.

Söz konusu yönetmelikte yer alan maddelere buradan ulaşabilirsiniz.


“RTÜK internet yönetmeliği ile alternatif kültürel alana müdahale amaçlanıyor”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Barolar Birliği: Nafaka hakkına müdahale ayrımcı, İstanbul Sözleşmesi'ne de aykırı
Sonraki Haber
Musa Baki’nin yeni albümü ‘Repal’ dijital platformlarda