Ana SayfaDünyaİtalya, mültecilerin hayatını kurtaranları cezalandıracak

İtalya, mültecilerin hayatını kurtaranları cezalandıracak

HABER MERKEZİ – Mülltecileri taşıyan gemileri limanlarına yanaştırmayan İtalya şimdi de ülke karasularına izinsiz giren mülteci yardım gemilerine el konulmasını, kaptanlarının tutuklanmasını ve 1 milyon euroya kadar para cezasına çarptırılmasını öngören yasal düzenlemeyi senatoda kabul etti.

Akdeniz’de kurtarılan mültecileri taşıyan gemileri limanlarına kabul etmemesiyle gündeme gelen İtalya, şimdi de bu gemileri cezaya tabi tutan yasal bir düzenleme hazırladı.

Hazırlanan yasal düzenlemeye göre;

  • İtalya karasularına izinsiz giren mülteci yardım gemileri 1 milyon euroya kadar para cezasına çarptırılacak
  • Gemilere el konulacak
  • Talimatlara uymayan gemi kaptanları tutuklanarak 10 yıla kadar varan hapis cezalarına çarptırılabilecek

Tepkiler

Salı günü İtalyan Senatosu’ndan geçen düzenlemeye, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Protestan Kilisesi tepki gösterdi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre UNHCR sözcüsü, karardan endişeli olduğunu belirterek, yeni yasanın Akdeniz’de faaliyet gösteren insani yardım örgütlerini caydırabileceği ve bunun sonucunda çok sayıda insanın hayatının tehlikeye girebileceğini söyledi.

İtalyan Protestan Kiliseler Birliği (FCEI) Başkanı Luca Maria Negro ise yasanın tek amacının denizlerde insani yardımı kriminalize etmek olduğunu dile getirdi.

Negro, ilgili reformun İtalyanların veya mültecilerin güvenliğiyle hiçbir alakası olmadığını söyledi.

Avrupa kapsamında bir çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Negro, İtalyan hükümetinin tek derdinin sivil toplum örgütlerini itibarsızlaştırmak olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaptan tutuklanmış, gemiler limana yanaştırılmamıştı

Geçtiğimiz günlerde 53 mülteciyi kurtardıktan sonra 2 hafta boyunca güvenli bir liman açılması talebine yanıt alamayan İtalya’nın Lampedusa limanına yanaşan Sea-Watch 3 gemisinin kaptanı Carola Rackete tutuklanmış, ardından serbest bırakılmıştı.

Daha sonra ise İtalya, Almanya merkezli sivil toplum örgütü Sea Eye’a ait yardım gemisi “Alan Kurdi” ve “Alex” gemilerinin de limanlarına yanaşmasına izin vermemişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yetkileri artırıldı: Hazine yurt içi ve yurt dışındaki şirketlere iştirak edebilecek
Sonraki Haber
Trans tutuklu Esra Arıkan'ın talepleri karşılandı, açlık grevini bitirdi