Ana SayfaGüncelİYİ Parti’den üç gün sonra kayyum açıklaması

İYİ Parti’den üç gün sonra kayyum açıklaması

HABER MERKEZİ – HDP’li Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasıyla ilgili üç gün sonra açıklama yapan İYİ Parti Sözcüsü Ağıralioğlu, “Mazbata verip, dört-beş ay sonra görevden uzaklaştırma iradenizi millete izah etme mesuliyeti iktidarındır” dedi.

İçişleri Bakanlığı’nın Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye başkanlarını görevden alarak yerine kayyum atanması sonrası İYİ Parti Başkanlık Divanı toplandı.

Toplantı sonrası açıklama yapan Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu, seçime girmesinde hukuken sakınca görülmeyen adaylarla ilgili son dört-beş ayda ne değiştiğini halka açıklamanın iktidarın görevi olduğunu söyledi.

 “Demokrasi ve hukuk, millet iradesinin tecelli etmesinin en önemli aracı ve teminatıdır. Bununla birlikte; seçilmiş olmak, seçilenlere suç işlemek ve hukuka uymamak imtiyazı tanımaz.
“Teröre ve teröre destek verenlere gerekli ceza verilmeli fakat bu süreçte alınan idari kararlar ve yapılan idari işlemler doğruluk karinesi ile devlete ve hukuka olan itimadı sarsmamalı.
“İdarenin bazı eylemleri terör ve teröre destek verenlere gerekli ceza verilmesi şeklinde beyan edilmişse, yapılan idari işlemler doğruluk karinesi ile hukuku sarsmayacak şekilde yapılmalı.
“Eğer bazı belediye başkanları görevden alınmasına sebep olan olaylar son dört-beş ay içinde gerçekleşmişse bunun somut ve hukuki argümanlarla halka açıklamak iktidarın görevidir.
“İyi hal kağıdı verdiğiniz, seçmen listelerinde ilan ettiğiniz, seçimde propaganda fırsatı tanıdığınız malum adayların, kazananlarına mazbata verip, dört ay sonra görevden uzaklaştırma iradenizi millete izah etme mesuliyeti bizzat iktidarındır.”

Ne oldu?

31 Mart yerel seçimlerinden yaklaşık beş ay sonra 19 Ağustos’ta sabahın erken saatlerinde Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden alındı.

HDP’li belediye eşbaşkanları Adnan Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe Ertan’nın yerine kentlerin valileri, belediye başkan vekilleri olarak görevlendirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Mızraklı, Türk ve Özgökçe Ertan’ın “terör örgütleriyle iltisak-irtibatı olduğu”, “terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu” iddia edildi.

Haklarında herhangi bir yargı kararı olmayan üç ismin görevden alınmasının ardından HDP’nin yanı sıra CHP ve TİP başta olmak üzere birçok siyasi partiden ve sivil toplum örgütlerinden tepki geldi, birçok kentte protestolar düzenlendi.

Özellikle kayyum atanan kentlerde yapılan eylemlerde polis şiddeti nedeniyle aralarında HDP’li vekillerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı, haber takibindeki gazeteciler de dahil olmak onlarca kişi ise gözaltına alındı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Vali Hasan Basri Güzeloğlu da 31 Mart yerel seçimlerinin ardından HDP’li yönetim tarafından görevlerine tekrar iade edilen 29 memuru görevden uzaklaştırırken, sekiz işçinin de iş akitlerini askıya aldı.

Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Vali Mehmet Emin Bilmez ise tüm daire başkanları ve müdürleri görevden aldı, belediye meclisini de feshetti.


Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine yine kayyum atandı

Milletvekili Sarısaç: Kayyum politikası sadece HDP’li belediyelerle sınırlı kalmaz

Diyarbakır, Mardin ve Van’a kayyum: Kim ne diyor, neler oluyor?

Van kayyumu tüm daire başkanlarını görevden aldı, belediye meclisini feshetti

Kılıçdaroğlu’ndan kayyum tepkisi: Mesele HDP değil, milletin iradesine saygısızlık

Previous post
Antikapitalistler'den 'iklim adaleti' için bir dizi etkinlik
Next post
3. Queer Olympix 23 Ağustos'ta başlıyor