Ana SayfaGüncelİzmir’den Hakkari’ye kayyum tepkileri: ‘Demokrasiye ağır bir darbe’

İzmir’den Hakkari’ye kayyum tepkileri: ‘Demokrasiye ağır bir darbe’

HABER MERKEZİ – HDP’li üç büyükşehir belediyesine kayyum atanmasına karşı İzmir’de siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve sendikalar ortak deklarasyon yayınlayarak, “Demokrasinin temel ilkelerini ortadan kaldıran bu uygulamayı kabul etmiyoruz” açıklamasında bulundu. CHP Hakkari İl Örgütü de kayyum atamalarının haksız, hukuksuz ve kabul edilemez olduğunu vurguladı.

İzmir’de ’emek ve demokrasi güçleri’ni oluşturan 37 siyasi parti, sivil toplum örgütleri ve sendikalar İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına ilişkin ortak deklarasyon yayınladı.

İzmir Barosu’nda Perihan Kayadelen’in okuduğu deklarasyonda, “Eşbaşkanların İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla görevlerinden uzaklaştırılmaları Türkiye’nin ciddi sorunları olan demokrasisine ağır bir darbe daha vurmuştur” dedi.

Demokrasinin olmazsa olmaz şartının seçmen iradesini tanımak ve ona saygı göstermek olduğunu belirten Kayadelen, bu idari karar ile bir kısım yurttaşın iradesinin ayaklar altına alındığını söyledi.

“Halkın iradesine yönelik yapılan bu darbe, siyasi iktidarın seçimlerle ele geçiremediği belediyeleri anti-demokratik yasa, yetki ve uygulamalarla ele geçirme operasyonudur. Aynı zamanda bu, toplumun dikkatini ülkenin içinde bulunduğu ağır siyasal, sosyal ve ekonomik sorunlardan, krizden başka yöne çevirme ve kendi siyasal çözülüşünü geciktirme çabasıdır.”

Kayadelen, demokrasiyi korumak ve yurttaş olmayı sürdürebilmek için halkın ve seçmenin iradesine kayıtsız şartsız sahip çıkmanın bir yurttaşlık görevi olduğu bilinciyle hareket ettiklerini belirtti.

“Barış içinde bir arada yaşama fikrine zarar veren ve başta seçimler ve kuvvetler ayrılığı olmak üzere demokrasinin temel ilkelerini tümüyle ortadan kaldıran bu uygulamayı hiçbir şekilde kabul etmiyoruz.”

İmzacılar

Deklarasyona imza atan 37 kurumun isimleri ise şöyle:

DİSK Ege Bölge Temsilciliği, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, KESK İzmir Şubeler Platformu, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, EGEÇEP, Alevi ve Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıfları Federasyonu, İzmir Dersimliler Kültür ve Dayanışma Derneği, Demokratik Alevi Derneği , Bornova Kadın Dayanışma Derneği, Buda EVKA-! Kadın Kültür Derneği, İzmir Müzisyenler Derneği, On beşliler Birlik Dayanışma Derneği, Halkevi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İnsan Hakları Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Halk İnisiyatifi, Halkların Köprüsü Derneği, İMECE Dostluk ve Dayanışma Derneği, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, Halkların Demokratik Kongresi, Cumhuriyet Halk Partisi, Emek Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Devrimci Parti, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası.

Ankara’dan da ortak tepki

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri de HDP’li belediyelere kayyum atanmasını Mülkiyeler Birliği’nde düzenlediği açıklamayla protesto etti.

“Belediyeleri birlikte kazandık, kayyumları birlikte göndereceğiz” pankartının asıldığı toplantıda kurumlar adına HDP Ankara İl Eşbaşkanı Hüseyin Gevher açıklama yaptı.

“Bu darbeye karşı halkın, toplum vicdanının gerektirdiği ahlaki, politik, barışçıl, demokratik tepki göstermek kadar meşru ne olabilir? Bir iktidar, iktidarın bir bakanı mevcut mevzuata, yasalara göre yapılmış, aynı AKP, MHP gibi girdiği seçimlerde Diyarbakır’da yüzde 63, Mardin’de yüzde 56, Van’da yüzde 54 gibi büyük bir çoğunlukla belediye eşbaşkanı seçilmiş siyasileri nasıl bir anlayışla, zihniyetle görevden alma hakkını kendinde görebilir?”

Kayyum kararının geri çekilmesini talep eden Gevher, “Seçilmiş belediye başkanları ve meclis üyelerinin görevlerinin başına gelmeleri sağlanana kadar mücadelemizin süreceğini buradan bir kez daha ifade ediyoruz. Diyarbakır, Van, Mardin halkı yalnız değildir. Kayyumlar gidecek, seçilmişler gelecek” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Ortak metinde imzası bulunan kurum ve siyasi partiler ise şöyle:

HDP Ankara İl Örgütü, Cumhuriyet Halk Partisi Ankara İl Örgütü, Hakların Demokratik Kongresi Ankara Meclisi, Sosyalist Emekçiler Partisi, Sosyalist Partisi Ankara İl Örgütü, Emek Partisi Ankara İl Örgütü, Türkiye İşçi Partisi, Halkevleri Ankara Şubeleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Emekçi Hareket Partisi, Devrimci Parti, Akader, Kaldıraç, Demokratik Alevi Dernekleri Ankara Mamak Şubesi, Özgülükçü Hukukçular Derneği, KESK Ankara Şube Platformu, Alınteri, Ankara Tabip Odası, İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, Divriği Kültür Derneği, 78’liler Ankara Girişimi, Devrimci 78’liler Derneği, Artvin Kültür Derneği, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi, TMMOB Ankara İl Koordinasyonu.

CHP Hakkari İl Örgütü: Demokrasi hiçe sayılıyor

Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasına tepki gösteren CHP Hakkari İl Örgütü de yazılı bir açıklama yaptı.

Kayyum atamalarının haksız, hukuksuz ve kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada, “Seçme ve seçilme hakkına vurulan ağır bir darbedir. Demokrasiyi hiçe saymaktır” denildi.

Yapılan hukuksuzluktan vazgeçilip derhal belediye eşbaşkanlarının göreve iadesinin istendiği açıklamada devamla şöyle denildi:

“Anayasa’nın 15. Maddesine göre ‘suçluluğu mahkeme kararıyla saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz’. Demokratik meşruiyetin namusu sandıktır. Sandık hukukuna vurulan her darbe, toplumun tüm kesimlerine vurulmuş bir darbedir. Seçimle gelen seçimle gider. Seçimle gelip, kayyumla devam edilecekse sandık anlamını kaybeder.”

Kontrolü kaybeden iktidar ve muhalefetin sorumluluğu – Abdulmelik Ş. Bekir

Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine yine kayyum atandı

Diyarbakır, Mardin ve Van’a kayyum: Kim ne diyor, neler oluyor?

Kayyum hazırlığı 31 Mart seçim sonuçları kesinleşmeden başlatılmış

Kaos, irade ve sadelik – Akın Olgun