Ana SayfaGüncelKabine Toplantısı’nın ardından Kalın’dan İdlib ve kayyum açıklaması

Kabine Toplantısı’nın ardından Kalın’dan İdlib ve kayyum açıklaması

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, İdlib’de TSK konvoyuna yönelik saldırıya ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir telefon görüşmesi yapacağını söyledi. ABD Başkanı Trump’la da bir telefon görüşmesi hazırlığı içerisinde olduklarını dile getiren Kalın, HDP’li belediyelere kayyum atanmasını “Hükümetin ya da İçişleri Bakanlığımızın keyfi olarak aldığı kararlar değildir” sözleriyle savundu.

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye’nin İdlib vilayetindeki son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kalın, Suriye ordusunun Rusya desteğiyle bir süredir operasyon yaptığı İdlib’de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin askeri konvoyunun vurulmasına dair “Önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Putin ile bir telefon görüşmesi olacak” dedi.

İdlib konusunun kritik bir hassasiyet arz ettiğini dile getiren Sözcü Kalın, şöyle konuştu:

“9’uncu gözlem noktamızın intikal yoluna yapılan saldırı, hayatını kaybeden Suriyeliler ve sivillerle ilgili olarak tepkilerimizi Rusya’ya ilettik.
“Önümüzdeki birkaç gün içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımızla Sayın Putin’in telefon görüşmesi olacak.
“Orada 12 gözlem kulesinin bulunduğu noktalarda mutabık kalınmış idi. Bu mutabakata bağlı kalınmasını bekliyoruz.”

‘Trump ile görüşme hazırlığı’

Toplantıda ayrıca “Suriye sahasının, Fırat’ın doğusu ve batısının etraflı bir şekilde ele alındığını” belirten Kalın, “ABD ile güvenli bölgenin tesisi noktasında bir adım atıldı. Bunun süreci ve kapsamıyla ilgili görüşmeler devam etmektedir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, “Sayın Trump’la bir telefon görüşmesi hazırlığı yapıyoruz. Özellikle Suriye’de güvenli konularla ilgili istişare edeceği konular var. ABD heyeti önümüzdeki aylarda ülkemize gelecek. Bütün bu konuları istişare etmek üzere temasları olacak” diye konuştu.


Ankara ve Moskova’dan karşılıklı İdlib açıklamaları

İdlib’de TSK konvoyuna saldırı: ABD’den tepki geldi, BM endişeli

İdlib’de TSK konvoyuna hava saldırısı


Kayyum atamaları

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanmasına ilişkin ise Sözcü Kalın, şunları dile getirdi:

“Hükümetin ya da İçişleri Bakanlığımızın keyfi olarak aldığı kararlar değildir. Teröre destek olanlarla ilgili gerekli adımlar atılmıştır.
“Seçimlerin namusunun korunması, vatandaşın verdiği oyun demokratik kurallar çerçevesinde hayata, siyasete, yönetime yansıtılması için bu tedbirlerin alınması kaçınılmazdır.
“Aynı partiden ya da benzer siyasi görüşe sahip başka belediyeler de var ama buralarda doğrudan suça karışma, terör örgütüne yardım yataklık etme, destek olma gibi bir suç hasıl olmadığı için bunlarla ilgili bir tedbir, tasarruf söz konusu olmamıştır.”

31 Mart yerel seçimlerinden yaklaşık beş ay sonra 19 Ağustos’ta sabahın erken saatlerinde Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden alındı.

HDP’li belediye eşbaşkanları Adnan Selçuk Mızraklı (Diyarbakır), Ahmet Türk (Mardin) ve Bedia Özgökçe Ertan’ın (Van) yerine kentlerin valileri, belediye başkan vekilleri olarak görevlendirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Mızraklı, Türk ve Özgökçe-Ertan’ın “terör örgütleriyle iltisak-irtibatı olduğu”, “terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu” iddia edildi.

Haklarında herhangi bir yargı kararı olmayan üç ismin görevden alınmasının ardından HDP’nin yanı sıra CHP ve TİP başta olmak üzere birçok siyasi partiden ve sivil toplum örgütlerinden tepki geldi, birçok kentte protestolar düzenlendi.

Özellikle kayyum atanan kentlerde yapılan eylemlerde polis şiddeti nedeniyle aralarında HDP’li vekillerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı, haber takibindeki gazeteciler de dahil olmak onlarca kişi ise gözaltına alındı.


Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine yine kayyum atandı

Milletvekili Sarısaç: Kayyum politikası sadece HDP’li belediyelerle sınırlı kalmaz

Diyarbakır, Mardin ve Van’a kayyum: Kim ne diyor, neler oluyor?

Van kayyumu tüm daire başkanlarını görevden aldı, belediye meclisini feshetti

Kılıçdaroğlu’ndan kayyum tepkisi: Mesele HDP değil, milletin iradesine saygısızlık

Corbyn’den ‘kayyum’ tepkisi: Türkiye, demokrasisini baltalamamalı

Dil kirlenmesi, kayyum vs… – Müslüm Yücel




Önceki Haber
Kayyum tepkisi: VASKİ'de denetçilik yapan üç avukat istifa etti
Sonraki Haber
Kayyum protestoları: HDP'li vekil baygınlık geçirdi, gazeteciler darp edildi, çok sayıda gözaltı var