Ana SayfaManşetKadıköy Kaymakamlığı Queer Olympix’i yasakladı

Kadıköy Kaymakamlığı Queer Olympix’i yasakladı

HABER MERKEZİ – Emniyet Müdürlüğü’nün talebi üzerine Kadıköy Kaymakamlığı, ayrımcılıktan uzak ve Türkiye’nin ilk queer olimpiyatı olma özelliğini taşıyan 3. Queer Olympix’in Kalamış’ta yapılacak bölümlerini yasakladı.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Queer Olympix, 23 Ağustos’ta Heybeliada’da başladı.

Dün başlayan spor etkinliği, 24-25 Ağustos tarihlerinde Kadıköy Kalamış’ta devam edecekti.

Ancak bu sabah saatlerinde etkinliklerin yapılacağı yere gelen polis, Queer Olympix’in yasaklandığını bildirdi.

Yasaklama kararına göre İlçe Emniyet Müdürlüğü, “kamu düzeni, suç işlenmesini önlemek, genel sağlığın ve genel ahlakın korunması” gerekçeleriyle Kadıköy Kaymakamlığı’ndan etkinliği yasaklamasını talep etti.

Kaymakamlık da söz konusu gerekçelerle etkinlikleri yasakladı.

Etkinliği düzenleyen Atletik Dildoa ise yasağa ilişkin yazılı açıklama yaptı:

“2015 yılından beri engellenen İstanbul Onur Yürüyüşü’nden sonra LGBTİ+ların ikinci büyük buluşması haline gelen Queer Olympix’in önemini vurgularken ‘yürüyemezsek koşarız’ demiştik. Belli ki engellenen koşmamız ya da hızlı yürümemiz, futbol ya da voleybol oynamamız, bayrak yarışı yapmamız ya da uzun atlamamız değil, kamusal alanda olduğumuz gibi ‘var olmaktaki ısrarımız’.
“Genel sağlık gerekçesiyle sporun yasaklanmasını anlamakta zorlanıyoruz; bizim genel sağlık anlayışımız tüm insanların yaşam hakkının güvence altına alınmasını, yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için eşit olanakların sağlanmasını ve LGBTİ+’ların yaşamlarını riske atan ayrımcı sağlık uygulamalarının engellenmesini içermektedir.
“Devleti, kaynaklarını LGBTİ+’ların halı saha maçı yapmasını engellemek için kullanmak yerine kadın ve nefret cinayetlerini önlemek için kullanmaya davet ediyoruz. LGBTİ+’lar her yerde olduğu gibi sahalarda da var olmaya devam edecek.”

Kaos GL Derneği’nden Avukat Hayriye Kara da Kadıköy Kaymakamlığı’nın aldığı karara ilişkin “bu yasaklama kararı ile ifade ve örgütlenme özgürlüğü hakkı ihlal edilmiş, kararın haftasonu alınması ve bildirilmesi ile ise karara hukuk yoluna başvurma hakkı fiilen elden alınmıştır” dedi.