Ana SayfaÇalışma YaşamıKadınlar bir araya geldi, komünal emekle oluşturuldu: ‘Tuşbal’

Kadınlar bir araya geldi, komünal emekle oluşturuldu: ‘Tuşbal’

HABER MERKEZİ – Van’da 22 kadının bir araya gelerek kurduğu “Tuşbal Üretim ve Pazarlama Kooperatifi”nde, tamamen komünal bir üretimle bal üretiliyor. Ürünlerini ‘Tuşbal’ markasıyla satışa sunan kadınlar, “Biz de arılardan iyi verim almak için arı gibi çalışıyoruz” diyor.

Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan “Tuşbal Üretim ve Pazarlama Kooperatifi”ni kuran 22 kadın, tamamen komünal ve emeğe dönük projelerle bir ilke imza atıyor.

Kadınlar, 5 yıl önce kurdukları kooperatif ile şu anda 190 kovanla üretim yapıyor ve bölgenin en iyi balını üretiyor.

Doğal ve katkısız bir şekilde elde ettikleri balları “Tuşbal” adıyla markalaştıran kadınlardan kooperatif başkanı Fatma Belli, arıcılıkla ilgili Düzce Üniversitesi’nde eğitimler alarak bu işe başladığını söylüyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ayşe Sürme’ye konuşan Belli, başta polen, arı sütü, propolis olmak üzere birçok arı ürünü elde ettiklerini ve elde edilen ürünlerin laboratuvar ortamında test edildikten sonra satışa sunulduğunu dile getiriyor.

Piyasada organik ürünler satılmadığına dikkat çeken Belli, “Tamamen katkılı ve glikozlu bal satılıyor” diyor.

“İnsanlar arı ürünlerini tarihten bu yana şifa niyetine kullanılıyorken ne yazık ki sahte ve katkılı ürünler artık insanlar için hastalık haline getirildi. İnsanlar artık arıcıların ürününe güvenip satın almıyor.”

Arıların dünyası

Özellikle İran’dan glikozla yapılan balların getirilip satıldığını belirten Belli, bu konuda da üretici olarak çok büyük sıkıntılar çektiklerini söylüyor.

Belli, “Biz de arılardan iyi verim almak için arı gibi çalışıyoruz” diyor ve arıların dünyasına dair şu bilgileri paylaşıyor:

“Bir kovandaki arıların çoğu dişidir, ama yalnızca bir kraliçe arı vardır. Erkek arılara ‘dron’ denir ve sayıları birkaç yüz adettir. Kış mevsimine doğru bu erkek arılar çok fazla bal tükettikleri için dişi arılar tarafından öldürülür. Bu muazzam bir doğa olayı ve iş ayrımının ne kadar önemli olduğunu bize gösteriyor.
Mum yapımından çerçeve yapımına kadar her şeyi kendimiz yapıyoruz. Tabi ilk başlarda çekinerek bu işe başladım ve korkum vardı. Ancak üzerinden 5 yıl geçti ve bu durum bende bir bağımlılık yarattı.”

‘Barajlar arıları çok etkiliyor’

Belli, bölgede yapılan barajlara da değiniyor ve bunların yarattığı tahribattan en çok arıların etkilendiğine dikkat çekiyor.

“Özellikle son yıllarda artarak devam eden tarımsal ilaçlamalar, kurulan barajlardan dolayı bir doğa katliamı yaşanıyor. Bundan en çok etkilenen de arılar oluyor. Eğer bir yerde arılar yaşayamıyorsa orada doğa ölümü var demektir.”

‘Kadın işi, erkek işi ayrımı yapmıyorum’

Verdikleri emeğin karşılığını alamadıklarını söyleyen Belli, “İş konusunda bu erkek işi, bu kadın işi diye pek ayrım yapmıyorum. O yüzden bu işe daha çok merak saldım ve gerçekten arının doğasını anlamak istedim. Geçen yıl yaşanan bir hastalıktan dolayı arıların çoğu öldü. Geçen yıl bir satış yeri açtık. Bu yerimiz 8 ay açık kalmasına rağmen maalesef sadece yarım kilo bal satabildik” diyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Eda Yıldırım Para Atletizm Dünya Şampiyonası'nda altın madalya kazandı
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanı kendi ülkesinin toprağına galoşla basmaz