Ana SayfaGüncelKayyum protestoları: HDP’li vekil baygınlık geçirdi, gazeteciler darp edildi, çok sayıda gözaltı var

Kayyum protestoları: HDP’li vekil baygınlık geçirdi, gazeteciler darp edildi, çok sayıda gözaltı var

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da kayyum atamalarına karşı HDP’nin yaptığı açıklamanın ardından düzenlenen iki ayrı yürüyüşe polis, tazyikli suyla müdahale etti, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Müdahale sırasında HDP’li vekil Tosun baygınlık geçirdi, gazeteciler de darp edildi. Mardin’de de aralarında HDP Eş Genel Başkanı Temelli’nin de bulunduğu grubun yürüyüşü engellendi. Van’daki protestolar sırasında ise kıraathaneye giren polislerin bir genci feci şekilde darp ederek gözaltına almasına AKP’li vekil Yeneroğlu’ndan “Van’daki bu görüntüler korkunç” tepkisi geldi.

HDP’li belediyelere kayyum atanmasının ardından başlayan tepkiler sürerken, başta Diyarbakır, Van ve Mardin olmak üzere birçok kentte protestolar düzenleniyor.

Diyarbakır’da HDP’li vekil baygınlık geçirdi, gazeteciler darp edildi

Diyarbakır’da HDP milletvekilleri ve belediye eşbaşkanlarının da aralarında bulunduğu bir grup Lise Caddesi’nde toplandı.

Basın açıklamasına katılan milletvekilleri, belediye eşbaşkanları ile yurttaşlar, iki gruba ayrılarak Dağkapı Meydanı ve Ofis semtine doğru yürüyüşe geçti.

Esnafların da destek verdiği yürüyüşe polisler TOMA’larla müdahale etti.

Müdahale sırasında en az beş kişi gözaltına alınırken, grup ara sokaklara dağıldı.

Ofis semtine doğru yürüyen grup ise “Direne direne kazanacağız”, “Amed bizim irademizdir” sloganları attı.

Anıt Park’taki polisin tazyikli su müdahalesine rağmen yürüyüşe devam eden yurttaşlara, Ofis semtinde bir kez daha müdahale edildi.

Müdahale sırasında HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun baygınlık geçirdi, 10’u aşkın kişi de darp edilerek gözaltına alındı.

Haber takibindeki gazeteciler Lezgin Akdeniz, Beritan Canözer ve Ali Koçer de polis şiddetine maruz kaldı. Polisler, gazetecileri gözaltına almakla da tehdit etti.

Temelli: Bu, darbe fotoğrafıdır

HDP Mardin İl Örgütü’nün büyükşehir belediyesine kayyum atanmasına karşı Karayolları Parkı’nda yapmak istediği açıklama ve yürüyüş de engellendi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan ve HDP milletvekillerinin de aralarında bulunduğu kitlenin etrafı polis tarafından sarıldı.

Burada konuşan Temelli, “Bu fotoğraf darbe fotoğrafıdır” dedi ve ekledi: “Hep birlikte bu fotoğrafa karşı demokrasinin sesini yükseltmeye devam edeceğiz.”

Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu iradeyi yok sayanlar bunun hesabını verecektir. Sokaklarda bunun hesabını sormaya devam edeceğiz. Kendi yasalarını bile yok sayan bu uygulama zorbalıktan ibarettir. Burada devlet hukukunu görmek mümkün değildir. Devlet kendi hukukunu, Anayasası’nı yok saymaktadır.”

Van

Van’da çok sayıda HDP milletvekili ile belediye eşbaşkanları ve meclis üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi Sanat Sokağı’nda bir araya geldi.

HDP’liler yapacağı yürüyüş polis tarafından engellendi. Yürüyüşe izin vermeyen polis ile milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

Milletvekillerini ablukaya alan polis, basının görüntü almasına da izin vermedi. Bunun üzerine HDP’li vekiller oturma eylemi yaptı.

AKP’li vekilden ‘Van’daki bu görüntüler korkunç’ tepkisi

Kentte bugün yaşanan protestolar sırasında Sanat Sokağı’ndaki bir kıraathaneye giren polislerin bir genci kask, masa, cop ve tekmelerle darp ettiği görüntüler ise tepkilere neden oldu.

Gencin maruz kaldığı polis şiddetine ilişkin görüntüyü Twitter üzerinden paylaşan AKP Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, “Van’daki bu görüntüler korkunç” dedi ve ekledi:

“Hukuk içinde görevini yapan emniyet güçlerimizi de zan altında bırakan bu vahşet kabul edilemez! Vatandaşlarımıza bu zalimliği reva gören kişilerin bir an evvel görevden alınması ve yargılanması için gereken mutlaka yapılacaktır.”

Polis şiddetine ilişkin Van Barosu da, “görüntülerdeki kişinin ölümüne kast edilmek suretiyle gözaltına alınmasına yönelik suç duyurusunda bulunacaktır” denildi.

Mezopotamya Ajansı ise polis şiddetine maruz kalan gencin isminin Fırat Koç olduğunu ve Koç’un psikotik rahatsızlığının bulunduğunu yazdı.

Gözaltına alınan Koç’un İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’nde tutulduğu belirtildi.

Muğla’da 30’u aşkın gözaltı

Muğla’da da kayyum protestoları polis şiddetine sahne oldu.

HDP’nin Bodrum ve Datça ilçe örgütleri tarafından akşam saatlerinde her iki ilçede açıklamalar yapılmak istendi.

Ancak HDP’lileri ablukaya alan polisler, Valilik kararıyla açıklamalara izin verilmeyeceğini belirtti.

Engelleme girişimine rağmen açıklama yapmak isteyen partililer, polislerin müdahalesine maruz kaldı.

Her iki merkezde yapılan müdahalelerde aralarında HDP İl Eşbaşkanı Belgin Koç’un da bulunduğu 35’e yakın kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar ilçe emniyet müdürlüklerine götürüldü.


Fotoğraflar: Mezopotamya Ajansı

Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine yine kayyum atandı

Milletvekili Sarısaç: Kayyum politikası sadece HDP’li belediyelerle sınırlı kalmaz

Diyarbakır, Mardin ve Van’a kayyum: Kim ne diyor, neler oluyor?

Van kayyumu tüm daire başkanlarını görevden aldı, belediye meclisini feshetti

Kılıçdaroğlu’ndan kayyum tepkisi: Mesele HDP değil, milletin iradesine saygısızlık

Corbyn’den ‘kayyum’ tepkisi: Türkiye demokrasisini baltalamamalı