Ana SayfaGüncelKayyum tepkisi: VASKİ’de denetçilik yapan üç avukat istifa etti

Kayyum tepkisi: VASKİ’de denetçilik yapan üç avukat istifa etti

HABER MERKEZİ – Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Vaski Genel Müdürlüğü’nde denetçi olarak görev yapan ÖHD üyesi üç avukat, belediyeye kayyum atanması üzerine görevlerinden istifa etti.

Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Van Su ve Kanalizasyon İşleri (Vaski) Genel Müdürlüğü’nde denetçi olarak görev yapan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi üç avukatın görevlerinden istifa ettiği bildirildi.

Avukatlar Cahit Ertan, Medeni Gür ve Sevda Aydın’ın istifa etmelerindeki sebep ise İçişleri Bakanlığı kararıyla belediyeye kayyum atanması.

Avukatların, Vaski Genel Müdürlüğü’ne verdikleri istifa dilekçelerinde “Kayyum ataması toplumda vicdanı rahatsızlık yaratmış, aynı vicdanı rahatsızlık tarafımızda da hissedilmektedir. Hiçbir izahı ve elle tutulur yani olmayan, temelden ve dayanaktan yoksun, soysuz politikalarla yapılan kayyum atamasını, vicdanen kabul etmem mümkün değildir” ifadeleri yer aldı.

ÖHD Van Şubesi de bu dilekleri Twitter üzerinden paylaştı.

Ne oldu?

31 Mart yerel seçimlerinden yaklaşık beş ay sonra 19 Ağustos’ta sabahın erken saatlerinde Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden alındı.

HDP’li belediye eşbaşkanları Adnan Selçuk Mızraklı (Diyarbakır), Ahmet Türk (Mardin) ve Bedia Özgökçe Ertan’ın (Van) yerine kentlerin valileri, belediye başkan vekilleri olarak görevlendirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Mızraklı, Türk ve Özgökçe-Ertan’ın “terör örgütleriyle iltisak-irtibatı olduğu”, “terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu” iddia edildi.

Haklarında herhangi bir yargı kararı olmayan üç ismin görevden alınmasının ardından HDP’nin yanı sıra CHP ve TİP başta olmak üzere birçok siyasi partiden ve sivil toplum örgütlerinden tepki geldi, birçok kentte protestolar düzenlendi.

Özellikle kayyum atanan kentlerde yapılan eylemlerde polis şiddeti nedeniyle aralarında HDP’li vekillerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı, haber takibindeki gazeteciler de dahil olmak onlarca kişi ise gözaltına alındı.

Kayyum atamalarının ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne başkan vekili olarak görevlendirilen Vali Hasan Basri Güzeloğlu da 31 Mart yerel seçimlerinin ardından HDP’li yönetim tarafından görevlerine tekrar iade edilen 29 memuru görevden uzaklaştırırken, sekiz işçinin de iş akitlerini askıya aldı.

Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Vali Mehmet Emin Bilmez ise tüm daire başkanları ve müdürleri görevden aldı, belediye meclisini feshetti.


Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine yine kayyum atandı

Milletvekili Sarısaç: Kayyum politikası sadece HDP’li belediyelerle sınırlı kalmaz

Diyarbakır, Mardin ve Van’a kayyum: Kim ne diyor, neler oluyor?

Van kayyumu tüm daire başkanlarını görevden aldı, belediye meclisini feshetti

Kılıçdaroğlu’ndan kayyum tepkisi: Mesele HDP değil, milletin iradesine saygısızlık

Corbyn’den ‘kayyum’ tepkisi: Türkiye, demokrasisini baltalamamalı

Dil kirlenmesi, kayyum vs… – Müslüm Yücel

Previous post
Dil kirlenmesi, kayyum vs... - Müslüm Yücel
Next post
Kabine Toplantısı'nın ardından Kalın'dan İdlib ve kayyum açıklaması