Ana SayfaEkolojiKaz Dağları için ‘Büyük Su ve Vicdan Buluşması’na çağrı

Kaz Dağları için ‘Büyük Su ve Vicdan Buluşması’na çağrı

HABER MERKEZİ – Çanakkale’nin Kirazlı köyünde yürütülen altın madeni arama faaliyetlerini protesto etmek için “Büyük Su ve Vicdan Buluşması” gerçekleştirilecek. CHP ve HDP de yapılacak buluşmaya destek çağrısına bulundu.

Çanakkale’de Kaz Dağları eteklerinde bulunan Kirazlı köyü yakınında Kanadalı Alamos Gold şirketi tarafından yürütülen altın madeni çalışmaları nedeniyle ağaç katliamına karşı 26 Temmuz’da başlatılan nöbet eylemi devam ediyor.

“Su ve Vicdan Nöbeti” kapsamında bugün büyük bir buluşma gerçekleştirilecek.

Buluşma saat 11.00’da kamp alanında gerçekleştirilecek olan toplantıyla başlayacak.

Toplantıdan sonra burada yapılacak basın açıklamasının ardından, buluşmaya katılan kitle saat 15.30’da ağaçların kesildiği şantiye alanına hareket edecek.

Şantiye girişinde yapılan incelemenin ardından tekrar nöbet alanına dönülerek ikinci bir basın açıklaması okunacak.

Buluşmaya çağrı

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Komitesi’nden yapılan açıklamada, “Tüm kentlilerimizi, kalbi burada bizlerle atan herkesi ve sesimizi dünyaya duyurmamıza aracılık eden tüm basın camiasını, dünya mirası Kaz Dağlarımızın geleceğine sahip çıkmaya mücadelemize ses olmaya davet ediyoruz” denildi.

Çanakkale Belediyesi ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bir sözümüz var… Geleceğimize sonuna kadar sahip çıkacağız. Sen yoksan bir eksik… Su, vicdan, yaşam ve toprak için… Ses ver, hemen şimdi. Servis araçları 05 Ağustos Pazartesi günü sabah saat 08:00’dan itibaren Cumhuriyet Meydanından hareket edecektir. Yer: Kirazlı-Balaban Çeşmesi Mevkii” ifadelerini kullandı.

CHP ve HDP’den de destek

CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek Twitter hesabından yaptığı açıklamada yapılacak buluşmaya destek paylaşımında bulundu.

“Türkiye’nin kalbi burada atacak, insanlığın vicdanı burada olacak… Çanakkale’den katılmak isteyenler için 5 Ağustos saat 08.00’den itibaren Cumhuriyet Meydanı’ndan araç kalkacaktır.”

HDP’nin Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni de yaptığı yazılı açıklamada, yarın yapılacak olan buluşmaya destek çağrısında bulunularak, “Kaz Dağları’nı kurtarırsak Cerattepe’yi, Munzur’u, Hasankeyf’i de kurtarabiliriz. Hep birlikte bütün yeteneklerimizi birleştirirsek bunu başarabiliriz” ifadeleri kullanıldı.

Moğollar da bugün Özgürlük Parkı’nda saat 21.00’da konser verecek.

Ne olmuştu?

Bölgede 2000’li yılların başında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Enerji Bakanlığı bölgede maden yataklarını araştırarak haritalandırma çalışması yaptı.

2002’den sonra Maden Yasası’nda değişiklikler yapıldı ve firmalara maden araması için ruhsatlar verildi. 2010’lu yıllara gelindiğinde arama ruhsatları işletme ruhsatına dönüşmeye başladı.

2017’den itibaren de işletmeler kurulmaya başlandı.

Bu kapsamda faaliyete başlayan Kanadalı Alamos Gold firması ve taşeron firması Doğu Biga Madencilik 2017 yılından bu yana Kirazlı’daki maden bölgesinde ağaç kesiyor.

ÇED raporunda 45 bin ağaç kesilmesi planlanırken şirket şu ana kadar 195 bin ağaç kesti.

Kesilen ağaç sayısını uydu görüntüleri üzerinden 195 bin olarak tespit eden TEMA Vakfı, bu sayının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çanakkale Valiliği tarafından doğrulanması için de başvuru yaptı.

26 Temmuz’da Çanakkale Belediyesi öncülüğünde madene yakın bir alanında “Su ve Vicdan Nöbeti” başladı.

Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, “Cevher işlenirken net bir şekilde biliyoruz ki siyanür kullanılacak. Sulama kaynağımız olan baraj kirlenecek, kirlenmenin ötesinde hayati tehlikeye neden olacak. Sağlık sorunları ve ölüme kadar giden tehdit söz konusu” dedi.


Kaz Dağları için UNESCO’ya açık mektup


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rize'de sel: Suya kapılan bir kişi kayboldu
Sonraki Haber
Bir haftada üçüncü: Meksika'da bir gazeteci daha öldürüldü