Ana SayfaÇalışma YaşamıKESK 27 Ağustos’ta iş bırakma eylemine gidiyor

KESK 27 Ağustos’ta iş bırakma eylemine gidiyor

HABER MERKEZİ – Memur ve memur emeklilerini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç çıkmaması üzerine KESK, 27 Ağustos’ta bir günlük iş bırakma eylemine gidecek.

3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşmesi’nde anlaşma sağlanamamıştı.

Hükümet, 2020 yılının ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için yüzde 4, 2021 yılının ilk altı ayı için yüzde 3, ikinci altı ayı için yüzde 3 oranında zam teklifi yapmıştı.

Sendikaların da söz konusu teklifi kabul etmemesi üzerine Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girerek en geç 28 Ağustos’a kadar karar verecek.

İş bırakma kararı

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) konuyla ilgili açıklama yaptı.

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, 11 üyesinden yedisinin doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atandığı kuruldan adil karar beklemediklerini belirterek, 27 Ağustos’ta grev yapacaklarını duyurdu.

Hem hükümetin hem de Memur-Sen’in sunduğu tekliflerin TÜİK’in enflasyon rakamlarının dahi altında kaldığını ifade eden Bozgeyik, şunları söyledi:

“Hükümet yetkilileri tarafından sık sık dile getirilen ‘17 yıldır işçiyi, memuru emekliyi enflasyona ezdirmedik’ söylemlerinin karşılığının olmadığını anlattık.
“Bizi ezenin TÜİK vasıtası ile açıklanan çarpık enflasyon rakamları değil, gerçek enflasyon olduğunu vurguladık. Geçmişteki kayıplarımızın karşılanması için en düşük kamu emekçisi maaşında yoksulluk sınırının temel alınmasını, kamuda yoksulluk sınırı altında maaş kalmaması gerektiğini kaydettik. Hükümet taleplerimizi duymazdan geldi.”

KESK Eş Genel Başkanı Bozgeyik, Memur-Sen’in 20 Ağustos’ta yaptığı eylemi de eleştirerek, “İki saat iş bırakma ve bakanlık önüne boş cüzdan bırakma eylemi gerçekleştirenler topu Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na attı” dedi.

Bozgeyik son olarak, 27 Ağustos’ta greve çıkacaklarını duyurarak, tüm konfederasyonları, sendikaları ve tüm kamu emekçilerini iş bırakma eylemine davet etti.