Ana SayfaÇalışma YaşamıKESK: Hakem Kurulu kararını kabul etmiyoruz, mücadele edeceğiz

KESK: Hakem Kurulu kararını kabul etmiyoruz, mücadele edeceğiz

HABER MERKEZİ – Toplu İş Sözleşmesi sürecinde Hakem Kurulu’nun hükümetin teklifini aynen onaylamasına tepki gösteren KESK, kararı tanımadıklarını ve buna karşı mücadele edeceklerini açıkladı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) 2020-2021 yıllarını kapsayan 5’inci “Toplu Sözleşme” görüşmelerinde Hakem Kurulu’nun hükümetin teklifini aynen onaylamasına tepki gösterdi.

Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin katılımıyla Ankara’daki KESK Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında ‘bundan sonraki mücadele hattı’ anlatıldı.

Açıklamayı konfederasyon adına KESK Eşbaşkanı Aysun Gezen okudu.

TİS görüşmeleri başladığında doların 5,3 TL dolayında iken bugün 6 TL’ye dayandığını söyleyen Gezen, görüşmelere başladıklarında, yılın ilk 7 aylık döneminde gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 28’i aştığını hatırlattı.

“Görüşmeler devam ederken iğneden ipliğe zam üzerine zam devam ediyordu. Masada defalarca açlık sınırının 2 bin 100 TL, yoksulluk sınırının 6 bin 800 TL’yi aştığını, kamu emekçileri olarak on yılda reel gelirimizin yüzde 40 eridiğini, emekçi kesimlerin yaşadığı gerçek enflasyonun yüzde 30’ları bulduğunu, krizden en çok emekçilerin etkilendiğini, dolaysıyla insan onuruna yaraşır temel bir ücret belirlenmesini istedik, söyledik.
“Yandaş konfederasyon daha önce yaptığı gibi yüzünü emekçilere değil Saray’a dönerek, ‘Çalışma Bakanının asli unsur olmadığı anlaşılıyor, asıl yetkilinin devreye girmesini istiyoruz’ demiştir. Oysa bildiğimiz ve dün yapılan itiraftan da netleştiği üzere mevcut sefalet ücret dayatması bizzat Saray tarafından belirlenmiş olup tüm süreç oradan koordine edilmiştir.
“Ortada açık bir danışıklı dövüş yaşanmaktadır. Yandaş konfederasyon, üyelerinin giderek artan isyanı karşısında, sonucun değişmeyeceğinin net olduğu Hakem Kurulu’na giderek üzerindeki üye baskısını azaltmayı, gaz almayı hedeflemiştir. Göstermelik bir iki eylemle de bunu pekiştirmek istemiştir.”

KESK olarak, bağımsız ve tarafsız arabulucu mekanizmalara karşı olmadıklarını ancak böylesi mekanizmaların arabulucu nitelikte olması gerektiğini vurgulayan Gezen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Böylesi kurulların kararı bağlayıcı olmamalı, grev hakkının kullanımını engellememelidir.Oysa mevcut Kurul hükümetin bir organı gibi tasarlanmış ve oluşturulmuştur. Bir noter işlevi görmektedir. Gerek bileşimi, gerekse yapısı itibariyle Hükümetin atadığı üyelerden oluşan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun kamu emekçilerinin temel taleplerinden ve ülke gerçekliklerinden tamamen uzak, hükümetin yönlendirmesiyle açıkladığı karar, Hakem Kurulu mekanizmasının iflası anlamına gelmektedir.”

Kararın kamu emekçileri nezdinde meşru ve hukuki olmadığına dikkat çeken Gezen, “Hakem Kurulu kararını kabul etmiyoruz” dedi ve mücadele mesajı verdi.

Gezen, tüm kamu emekçilerini haklarına, taleplerine ve geleceklerine sahip çıkmaya çağırdı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
KHK'liler Ankara'da buluşuyor: 'Şimdi haklarımızı arama vakti'
Sonraki Haber
İstanbul’da 24 saat sefer yapacak metro ve otobüs hatları açıklandı