Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu’ndan kayyum tepkisi: Mesele HDP değil, milletin iradesine saygısızlık

Kılıçdaroğlu’ndan kayyum tepkisi: Mesele HDP değil, milletin iradesine saygısızlık

HABER MERKEZİ – CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, HDP’li üç büyükşehir belediyesine kayyum atanmasına ilişkin “Bu mesele HDP ya da başka bir parti meselesi değil” diyerek, söz konusu uygulamanın demokrasiyle bağdaşmadığını ve milletin iradesine saygısızlık olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanlığı kararıyla Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasına tepki gösterdi.

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, bugünkü köşesinde Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeyi aktardı.

Zeyrek, Kılıçdaroğlu ile yaptığı mülakat öncesinde hükümet yetkilileriyle görüşme yaptığını ancak görevden alınan HDP’li eşbaşkanlarla ilgili herhangi bir somut yargı kararı bulamadığının altını çizdi.

Deniz Zeyrek, “Başkanlar suçluysa, görevden alınıp yerlerine belediye meclislerinde neden seçim yapılmadı” şeklindeki sorusuna da hükümet kanadından ikna edici bir yanıt bulmadığını yazdı.

Kılıçdaroğlu: Millet iradesine saygısızlık

Köşe yazısında Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları ise şöyle yer aldı:

“Bu yapılan demokrasiyle bağdaşmıyor. Darbe ruhuyla yapılmış bir adım. Milletin iradesine darbe indirildi. Bu üç başkan da aday olmadan önce savcıdan iyi hal kağıdı almış. YSK’ya gitmiş, orada yedi yüksek yargıç var, onlar da sakınca görmemiş. Bugün baktım gazetelerine, suçlu ilan etmişler.
“Bir kişinin suçlu olduğuna ne zamandan bu yana mahkeme dışındakiler karar veriyor. Dünyanın her yerinde yargı karar verir.
“Mahkemelerin hepsi elinde olduğu halde mahkemenin kararını bile beklemiyorsun, hızlıca kendin karar verip adım atıyorsun. Bu mesele HDP ya da başka bir parti meselesi değil. Davutoğlu’na Başbakanlığı bıraktırdıklarında da aynı tepkiyi gösterdik. AKP’li başkanlar görevden istifa ettirilirken de…
“Bu yapılan millet iradesine saygısızlıktır.
“Madem böyle yapacaktınız sandığı niye koydunuz? Madem sandığı koydunuz, niye gereğini yapıp vatandaşın iradesine saygı göstermiyorsunuz?
“Aklın mantığın alacağı şeyler değil bunlar. Bu yapılanlarla dünyanın hiçbir yerinde ‘Türkiye’de demokrasi var’ı anlatamayız.
“20 Temmuz’da ilan edilen OHAL resmen bitti ama fiilen devam ediyor. Zaten (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan ilan etmişti. ‘Seçilirlerse görevden alırız’ demişti. Her şey bir kişinin iki dudağı arasında. Kenan Evren’de, darbe dönemlerinde bile yaşanmamıştı böyle şeyler.”

CHP ne yapacak?

Kılıçdaroğlu, CHP’li büyükşehirlerde başkanlarının da görevden alınabileceği iddialarına dair de, “Partinin adı ne fark eder ki? Bir kişinin iradesi ile her şey olabiliyor, milletin iradesi yok sayılabiliyor ülkede. Artık demokrasinin son kırıntıları da ortadan kalktı” dedi.

Kılıçdaroğlu, CHP olarak alınan ve alınabilecek diğer kayyum kararlarıyla ilgili ne yapmayı düşündüklerine ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:

“Bu tür olaylar yaşanınca sokağa çıkmak, protesto etmek gibi durumları doğru bulmuyoruz. Biz milletin ferasetine güveniyoruz. İstanbul’da da aynı şeyi YSK eliyle bize yaptılar. ‘Ya sokağa çıkın ya boykot edin’ dediler. İkisini de yapmadık. Halkın ferasetine güvendik ve gördük.”

Ne oldu?

31 Mart yerel seçimlerinden yaklaşık beş ay sonra 19 Ağustos’ta sabahın erken saatlerinde Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden alındı.

HDP’li belediye eşbaşkanları Adnan Selçuk Mızraklı, Ahmet Türk ve Bedia Özgökçe Ertan’nın yerine kentlerin valileri, belediye başkan vekilleri olarak görevlendirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Mızraklı, Türk ve Özgökçe Ertan’ın “terör örgütleriyle iltisak-irtibatı olduğu”, “terör örgütlerine destek verdikleri yönünde tespit ve deliller bulunduğu” iddia edildi.

Haklarında herhangi bir yargı kararı olmayan üç ismin görevden alınmasının ardından HDP’nin yanı sıra CHP ve TİP başta olmak üzere birçok siyasi partiden ve sivil toplum örgütlerinden tepki geldi, birçok kentte protestolar düzenlendi.

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay

Özellikle kayyum atanan kentlerde yapılan eylemlerde polis şiddeti nedeniyle aralarında HDP’li vekillerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı, haber takibindeki gazeteciler de dahil olmak onlarca kişi ise gözaltına alındı.

CHP Milletvekili Levent Gök, kayyum protestolarında HDP milletvekillerinin polisler tarafından darp edilmesine sosyal medya hesabından bir mesajla tepki gösterdi.

Gök, “Seçilmiş belediye başkanlarının hukuksuz şekilde görev alınmasını protesto etmek için demokratik hakkını kullanan milletvekillerinin polislerce darp edilmesi kabul edilemez. Türkiye büyük bir hukuk ve demokrasi ayıbı yaşıyor” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da Gök’ün bu mesajını, “Evet tam bir demokrasi ayıbı…” sözleriyle paylaştı.


Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine yine kayyum atandı

Milletvekili Sarısaç: Kayyum politikası sadece HDP’li belediyelerle sınırlı kalmaz

Diyarbakır, Mardin ve Van’a kayyum: Kim ne diyor, neler oluyor?

Previous post
Dördüncü “The Matrix” filmi resmen duyuruldu
Next post
Cinsel istismardan hapse çarptırılmıştı: Kardinal Pell'in temyiz başvurusu reddedildi