Ana SayfaDünyaKürt mülteci Behrouz Boochani’ye Avustralya’dan bir ödül daha

Kürt mülteci Behrouz Boochani’ye Avustralya’dan bir ödül daha

HABER MERKEZİ – 2013 yılından bu yana Pasifik’teki Manus Adası’ndan çıkmasına izin verilmeyen Kürt mülteci Behrouz Boochani, bir edebiyat ödülüne daha layık görüldü.

6 yıldır Manus Adası’ndan ayrılmasına izin verilmeyen Kürt mülteci ve yazar Behrouz Boochani, Avustralya’nın saygın edebiyat ödüllerinden Ulusal Biyografi Yarışması’nda ödül kazandı.

Aynı zamanda 17 bin dolar para ödülü alacağı açıklanan Boochani, ödülünü almaya gidemese de organizatör ve destekçilerine telefon aracılığıyla teşekkür etti.

Boochani, İran’dan kaçışını, Avusturalya’ya botla ulaşmak isterken Manus Adası’na hapsedilişini ve mülteci olarak yaşadığı sıkıntıları anlattığı kitabıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

6 yıldır Manus Adası’nda mahsur

2013 yılına kadar İran’ın üçüncü büyük Kürt kenti İlam’da yaşayan 36 yaşındaki Behrouz Boochani, Kürtçe edebiyat dergisi Werya’nın kurucularından birisiydi.

Ancak 2013’te İran rejimine bağlı paramiliterler tarafından derginin bürosuna baskınlar gerçekleştirildi ve Boochani hakkında tutuklama kararı çıkartıldı.

İran’ı terk etmek zorunda kalan Boochani, Avustralya’ya gitmek için yola çıktı ancak sığınma başvurusu Melbourne yönetimi tarafından kabul edilmeyince yolculuğu Pasifik Okyanusu’ndaki Manus Adası’nda son buldu.

Bir ay cezaevinde tutulan Boochani, gerçekleştirdiği sivil itaatsizlik eylemleri sonucunda serbest bırakıldı. Fakat bu kez Papua Yeni Gine’ye bağlı olan adadan çıkmasına izin verilmedi.

Kısa mesajları kitaplaştırıldı, edebiyat ödülüne layık görüldü

Manus Adası’ndaki yerlilerle birlikte yaşamaya başlayan Kürt mültecinin, cezaevi günlerinde bir yayınevine cep telefonu üzerinden gönderdiği kısa mesajlar geçtiğimiz yıl kitaplaştırıldı.

“No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison” (Dağlardan başka dost yok: Manus cezaevinden notlar) adıyla basılan kitabıyla Avustralya’nın en prestijli edebiyat ödülü ‘Victorian Premier’s Literary Award’a layık görüldü.

Ancak sığınma talebi reddedildiği için Avustralyalı yetkililer, Boochani’nin ödülünü alması için Melbourne’e gitmesine izin vermedi.

Melbourne’deki ödül törenine katılamayan Boochani, “Bu ödülün içinde bulunduğumuz duruma daha fazla dikkat çekeceğini, değişim yaratacağını ve bu barbar politikayı sonlandıracağını umuyorum” diye konuştu.

Öte yandan 2017 yılında, Behrouz Boochani’nin, Arash Kamali Sarvestani ile birlikte Manus Adası’ndaki günlerini konu alan “Chauka, Please Tell Us the Time” adlı bir belgesel yayınlanmıştı.


Karınca, Guardian, Euronews

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mezopotamya Ajansı ulaştı: Ayrıntılarıyla ‘güvenli bölge’; derinliği kaç km, nereleri kapsıyor?
Sonraki Haber
Savunma Bakanlığı: Müşterek Harekât Merkezi'nin altyapısı kuruluyor