Ana SayfaEkolojiMarmara Denizi’nde sayım: Yunuslardan daha fazla yüzen çöp var

Marmara Denizi’nde sayım: Yunuslardan daha fazla yüzen çöp var

HABER MERKEZİ – Marmara Denizi’nde yapılan çalışma kapsamında yunusların sayımı tamamlandı. Araştırmacılar denizdeki kirliliğe dikkat çekti, “yunuslardan çok daha fazla sayıda yaklaşık 400 adet yüzen çöp gözlemi kaydedildi” dedi.

Deniz memelilerinin dağılım ve miktarını ortaya koymayı hedefleyen uluslararası projeler kapsamında Akdeniz, Ege ve Karadeniz’den sonra Marmara Denizi’nde yunusların sayımı tamamlandı.

Yunus sayımı sırasında Karadeniz ve özellikle Marmara Denizi’nde yunuslardan daha fazla yüzen çöp sayıldığı açıklandı.

Marmara’da 38 yunus ve mutur var

DW Türkçe’nin haberine göre Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nın (TÜDAV) öz kaynakları ile finanse edilen ve Marmara Denizi’nde geçen ay 5 gün süreyle 600 kilometrelik alanı kapsayan gözlemler sonucu 38 yunus ve mutur sayıldı.

Yelkenli tekneyle yapılan çalışma İzmit Körfezi’nden başlarken, doğudan batıya yapılan “zig-zag seyirle” Çanakkale Boğazı önlerinde sona erdi.

Sefer sırasında Marmara Denizi’ndeki afalina, tırtak ve mutur gibi setase türlerinin yanı sıra, deniz çöpleri ile ilgili de veri toplandı.

Bu araştırma Marmara Denizi’nde 1997-99 yıllarında yapılan deniz memelileri popülasyonlarının belirlenmesi projesinden 20 yıl sonra gerçekleştirilen ilk çalışma oldu.

Çöp sayısı daha fazla

TÜDAV Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Arda M. Tonay, Akdeniz ve Karadeniz’den sonra Marmara’da çalışmaları tamamladıklarını belirterek, “Yunuslar dışında çöpleri de saydık. Ne yazık ki, yunuslardan çok daha fazla sayıda yaklaşık 400 adet yüzen çöp gözlemi kaydedildi” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Demirtaş: AİHM'den hükümet aleyhine ihlal kararları çıkacağına inanıyorum
Sonraki Haber
Meteoroloji'den sıcak hava uyarısı