Ana SayfaEkolojiMarmara ve Karadeniz için uyarı: Ağustos’ta fırtına, dolu ve hortum bekleniyor

Marmara ve Karadeniz için uyarı: Ağustos’ta fırtına, dolu ve hortum bekleniyor

HABER MERKEZİ – Karadeniz ve Marmara’da bu ay kuvvetli yağış ve dolu bekleniyor. Uyarı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı’ndan geldi. İki bölge için kuvvetli yağış ile dolu, fırtına ve hortum oluşumu riskleri bulunuyor.

Karadeniz ve Marmara’da Ağustos ayı için kuvvetli yağış ve dolu bekleniyor.

Konuyla ilgili açıklama Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek’ten geldi.

NTV’ye konuşan Tek, Ağustos ile birlikte Basra’dan gelen bir sistemin olduğunu, bunun etkisinden dolayı özellikle Karadeniz’de, İstanbul ile birlikte kıyı bölgelerde nem değerlerinin çok yükseleceğini belirtti.

Haziran ve Temmuz aylarında kuzeyden gelen serin havaların yüksek deniz suyu sıcaklıklarından ve nemden dolayı kuvvetli yağışlar meydana getirdiğini anımsatan Adil Tek, Trabzon Araklı’da oluşan selleri ve yine Düzce’de meydana gelen sel felaketlerini hatırlattı.

Bunun kuzeyden gelen serin hava ve yükselen deniz suyu sıcaklıkları dolayısıyla yaşandığını vurgulayan Tek, Ağustos ayı için uyarıda bulundu.

Bu hafta her ne kadar sıcak görünse de iklim modelleri sonuçlarına göre Ağustos’un Marmara, Kuzey Ege ve Karadeniz’de mevsim normallerinin altında geçeceğini söyleyen Tek, “Bu da yine bir sel felaketi olasılığını artırıyor” dedi.

“Yani kuvvetli yağışlar olma olasılığını artırıyor. Deniz suyu sıcaklıkları önemli burada. Deniz suyu sıcaklıkları Akdeniz’de 28-29 derecelere kadar çıktı. Karadeniz’de de 23-25 derece arasında değişiyor. Bu sıcaklık değerlerinin altında gelen bir hava parseli, kuvvetli yağışları, fırtınaları, kuvvetli çekirdekleri, süper hücre tarzı yapılanmaları oluşturuyor.
“Kuzey’den böyle bir serin hava gelirse ki gözüküyor, Ağustos için Karadeniz ve Marmara’da hücre oluşumu, kuvvetli dolu yağışı oluşumu, hortum oluşumu riskleri bulunuyor.”

Düzce’deki sel: Yedi kişi yaşamını yitirdi

Düzce raporu: Coğrafyaya uygun olamayan projelere izin verilmiş

Trabzon Araklı’da sel: Yaşamını yitirenlerin sayısı sekize yükseldi

İstanbul’daki fırtınanın ardından: Mücella Yapıcı’ya göre ‘bunlar daha iyi günlerimiz’




Önceki Haber
İlk buğday tanelerimin şarkısı – Elend Aydın
Sonraki Haber
Direnişin 14. gününde: Petlas işçileri işlerine geri dönüyor