Ana SayfaÇalışma YaşamıMemur zammı: Hükümet teklifini güncelledi, Memur-Sen yine kabul etmedi

Memur zammı: Hükümet teklifini güncelledi, Memur-Sen yine kabul etmedi

HABER MERKEZİ – Yaklaşık 5 milyon memur ve memur emeklisine zam teklifini güncelleyen hükümet 2020 yılı için 4+4 zam önerdi. Memur-Sen ise yaptığı açıklamada, “Yeni teklif tepkilerimizin anlaşılmadığının gösteriyor” diyerek yeni teklif beklediklerini belirtti.

Hükümet 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında zam teklifini güncelledi.

Hükümet, 2020 yılının ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için yüzde 4, 2021 yılının ilk 6 ayı için yüzde 3, ikinci altı ayı için yüzde 3 zam teklif etti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümetin yeni zam teklifine ilişkin bir açıklama yaptı.

“Yeni teklif tepkilerimizin anlaşılmadığının gösteriyor” denilen açıklamada, teklifin yeterli zam oranlarını içermemesi nedeniyle müzakereye uygun görülmediği belirtilerek, “Yeni bir maaş zammı teklifini en geç bugün sunmalarını istiyoruz” ifade edildi.

İlk teklif kabul edilmemişti

İlk teklifte bu artış oranları 2020 yılının ilk altı ayı için yüzde 3.5, ikinci altı ayı için yüzde 3, 2021 yılının ilk yüzde ayı için yüzde 3, ikinci altı ayı için yüzde 2.5’ti.

Enflasyonun ilgili dönemde maaş artışlarını aşması halinde fark da yansıtılacak.

Memur-Sen ilk teklifi makul bulmadığını ve kabul etmediğini açıklamıştı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) da, “Deyim yerinde ise dağ fare bile doğurmamıştır” açıklamasını yapmıştı.

Sendikaların talebi neydi?

Memur-Sen, görüşmeler başlamadan yaptığı açıklamada, 2020-2021 toplu iş sözleşmesinde taban aylığa seyyanen 200 TL, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve ilk yıl yüzde 3, ikinci yıl için de yüzde 2 refah payı talep etmişti.

Türkiye Kamu Çalışanları Sendikası (Kamu-Sen) da taban aylığın 2020 Ocak ayında 600 lira artırılmasını, ayrıca gelecek yıl maaşlara yüzde 10+10, 2021’de ise 8+8 zam yapılmasını, her yıl için yüzde 3 refah payı talep etmişti.

KESK ise en düşük memur maaşının 4 bin 222 TL’ye çıkarılmasını, 2020 için yüzde 38, 2021 için enflasyon+3 puan refah payı talep etmişti.

Uzlaşma sağlanamazsa ne olacak?

Hükümetin sunduğu ve şu an itibarıyla tüm sendikalardan olumsuz tepki alan teklif üzerine Kamu İşveren Heyeti ile memur sendikalarının zam görüşmeleri 20 Ağustos’a kadar sürecek.

Uzlaşma sağlanamazsa, teklifler Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na götürülecek.

Kurulun Ağustos sonuna kadar karar vermesi gerekiyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Arda Çiltepe'nin "Siyah Güneş" filmine Locarno Festivali'nden ödül
Sonraki Haber
Milletvekili Sarısaç: Kayyum politikası sadece HDP'li belediyelerle sınırlı kalmaz