Ana SayfaÇalışma YaşamıMemur zammı: Hükümet teklifini sundu, Memur-Sen ‘bunu yok sayıyoruz’ dedi

Memur zammı: Hükümet teklifini sundu, Memur-Sen ‘bunu yok sayıyoruz’ dedi

HABER MERKEZİ – Hükümetin memur ve memur emeklisine zam teklifini ilk altı ay için yüzde 3,5, ikinci altı ay için yüzde 3 olarak açıkladı. Memur-Sen “Bu teklifi yok sayıyoruz” açıklaması yaptı. Yasal takvim bundan sonra nasıl işleyecek?

Hükümet ve memur sendikaları, 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin 2020 ve 2021 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 5. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında dördüncü kez toplandı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Kamu İşveren Heyeti ile hizmet kollarında yetkili sendikaların temsilcileri yer aldı.

Bakan Selçuk, “Maaşlarda 2020’nin ilk 6 ayında yüzde 3,5, ikinci 6 ay yüzde 3, 2021 ilk 6 ayında yüzde 3, ikinci 6 ay yüzde 2,5 zam ve her 6 ay sonunda enflasyon farkı teklif ediyoruz” dedi.

Selçuk’un ardından konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Bu makul değil malul bir teklif ” diye konuştu.

Yeni bir teklif beklediklerini kaydeden Yalçın, “Bu oranlar ne gerçekçi ne de yeterli. Kur düştü, faiz oranları düştü, cari fazla var bize getirilen teklif dengelemeyi içermiyor. Yeni bir teklif bekliyoruz. Bu teklifi yok sayıyoruz” ifadelerini kullandı.

KESK’ten de tepki

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) de hükümetin zam teklifine tepki göstererek,”Deyim yerinde ise dağ fare bile doğurmamıştır” ifadelerini kullandı.

“Söz konusu teklifte sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, gelir vergisi ve ek gösterge adaletsizliğine son verilmesi bir yıl önceki seçimlerde verilen 3.600 ek gösterge sözünün gereğinin yerine getirilmesi, maaşların insanca yaşamaya yetecek bir seviyeye çekilmesi başta olmak üzere kamu emekçilerinin temel talepleri bir kez daha görmezden gelinmiştir. Deyim yerinde ise dağ fare bile doğurmamıştır.
“KESK olarak sendikalı, sendikasız tüm kamu emekçilerini; Halktan Yana Bir Kamu Hizmeti, Güvenceli İstihdam- Güvenli Gelecek, Demokratik- Adil Bir Çalışma Yaşamı, İnsanca Yaşamaya Yetecek Bir Ücret ve tüm taleplerin hayat bulması için Gerçek Bir Toplu Pazarlık Hakkı için birlikte mücadele etmeye, yeni bir satış sözleşmesine izin vermemek için seslerini yükseltmeye çağırıyoruz.”

Sendikaların talebi neydi?

Memur-Sen, görüşmeler başlamadan yaptığı açıklamada, 2020-2021 toplu iş sözleşmesinde taban aylığa seyyanen 200 TL, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve ilk yıl yüzde 3, ikinci yıl için de yüzde 2 refah payı talep etmişti.

Türkiye Kamu Çalışanları Sendikası (Kamu-Sen) da taban aylığın 2020 Ocak ayında 600 lira artırılmasını, ayrıca gelecek yıl maaşlara yüzde 10+10, 2021’de ise 8+8 zam yapılmasını, her yıl için yüzde 3 refah payı talep etmişti.

KESK ise en düşük memur maaşının 4 bin 222 TL’ye çıkarılmasını, 2020 için yüzde 38, 2021 için enflasyon+3 puan refah payı talep etmişti.

Uzlaşma sağlanamazsa ne olacak?

Hükümetin sunduğu ve şu an itibarıyla tüm sendikalardan olumsuz tepki alan teklif üzerine Kamu İşveren Heyeti ile memur sendikalarının zam görüşmeleri devam edecek.

Yasal takvime göre, müzakereler 20 Ağustos’a kadar sonuçlanacak. Uzlaşma sağlanamazsa, teklifler Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na götürülecek.

Kurulun Ağustos sonuna kadar karar vermesi gerekiyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Diyarbakır Barosu: Elazığ Cezaevi’nde işkence yapanlara değil tutuklulara soruşturma açıldı
Sonraki Haber
Derik'te ‘Açık Hava Film Günleri’ başlıyor